Spor bilimleri fakültesi öğrencilerinin mobil artırılmış gerçeklik ve yapay zekâ tutumlarının dijital okuryazarlık düzeylerine etkisi
The effect of mobile augmented reality and artificial intelligence attitudes on digital literacy levels of sports sciences faculty students
- Tez No: 893571
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞAKİR TÜFEKÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Teknoloji, Yapay Zekâ, Artırılmış Gerçeklik, Dijital Okuryazarlık, Technology, Artificial Intelligence, Augmented Reality, Digital Literacy
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı Malatya İnönü Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi öğrencilerinin DO durumları, YZ'ye karşı tutumları ve artırılmış gerçekliğe karşı olan tutumları arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Materyal Metot: Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden betimsel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemi spor yöneticiliği bölümünde okuyan 135 öğrenciden oluşmaktadır.“DO Ölçeği”,“YZ Tutum Ölçeği”ve“AG Uygulamaları Tutum Ölçeği”araştırmamızda veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Verilerin normallik durumlarına göre İndependent Sample T-Test, One-Way ANOVA, Mann-Whitney U ve Kruskal-Wallis testleri kullanılarak, ölçekler ve alt boyutları arasındaki ilişki ise Spearman's sıra korelasyon analizi ile analiz edilmiştir. Bulgular: Araştırmamıza katılan katılımcıların yaş ve okudukları sınıf düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki olduğu görülürken (p0.05). Araştırmamızda genel olarak pozitif tutum ve total puanlar arasında anlamlı ve pozitif, negatif tutumlar arasında ise anlamlı ve negatif ilişki olduğunu sonucuna varılmıştır. Sonuç: Öğrencilerin yaş ve okudukları sınıf düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki olduğunu gözlemlerken, cinsiyet, internet kullanım durumu, gelir durumu ve ekran kullanım süreleri arasında anlamlı bir ilişki olmadığını gözlemlenmiştir. Buna karşın, araştırmamızda genel olarak pozitif tutum ve total puanlar arasında anlamlı ve pozitif, negatif tutumlar arasında ise anlamlı ve negatif ilişki olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to examine the relationship between the DL status of Malatya Inonu University Faculty of Sports Sciences students, their attitudes towards AI and AR. Material Method: Descriptive research method, one of the quantitative research methods, was used in the study. The sample of the study consists of 135 students studying in the department of sport management.“DL Scale”,“AI Attitude Scale”and“AR Applications Attitude Scale”were used as data collection tools in our research. According to the normality of the data, Independent Sample T-Test, One-Way ANOVA, Mann-Whitney U and Kruskal-Wallis tests were used and the relationship between the scales and sub-dimensions was analysed by Spearman's rank correlation analysis. Results: While there was a significant relationship between the age and grade level of the participants in our study (p0.05). In our research, it was concluded that there was a significant and positive relationship between positive attitude and total scores, and a significant and negative relationship between negative attitudes. Conclusion: It was observed that there was a significant relationship between the age and grade level of the students, while there was no significant relationship between gender, internet usage status, income status and screen usage time. On the other hand, in our research, it was observed that there was a significant and positive relationship between positive attitudes and total scores, and a significant and negative relationship between negative attitudes.