Manisa Celal Bayar Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi öğrencilerinin sıkışmışlık hissi ve telefon bağımlılığı düzeylerinin incelenmesi
Manisa Celal Bayar University Faculty of Sport Sciences students feeling stuck and telephone investigation of addiction levels
  1. Tez No: 735838
  2. Yazar: SİNEM CAN ERÇOK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RECEP CENGİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Spor, Education and Training, Psychology, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Üniversite, Öğrenci, Sıkışmışlık Hissi, Telefon Bağımlılığı, University, Student, Feeling of Stuck, Phone Addiction
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Rekreasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rekreasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Bu çalışmada, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi'nde bulunan öğrenci katılımcıların sıkışmışlık hissi ve telefon bağımlılığı düzeylerinin incelenmesidir. Çalışmada araştırma yöntemi olarak nicel araştırma yöntemlerinden kolaydan örnekleme modelinden yararlanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubu Manisa Celal Bayar Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi, 97 kadın 193 erkek öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından hazırlanan Kişisel bilgi formu, Akıllı Telefon Bağımlılığı (Kısa Form) ölçeği ve Sıkışmış Hissetme ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde SPSS 25.0 paket programı kullanılmıştır. Normallik sınaması analizlerinde basıklık ve çarpıklık değerleri (+1,5 ve -1,5) dikkate alınırken (Tabachnick ve Fidell, 2013); homojenlik sınamasında Levene testi uygulanmıştır. Normal dağılım gösteren değerler için parametrik testlerden ikili karşılaştırmalar için Independent T testi, ikiden çok karşılaşma için One Way Anova testi kullanılmıştır. Ayrıca Pearson korelasyon analizi kullanılmıştır. Araştırma bulgularında akıllı telefon bağımlılığının cinsiyet ve sınıf değişkenine göre anlamlı bir farklılık tespit edilmiştir. Sıkışmış hissetmenin alt boyutu olan dışsal faktörler de t testi analizi sonucunda; yaş değişkenine göre anlamlı bir farklılık saptanmıştır. Sıkışmışlık hissi alt boyutlarının kendileri arasında yüksek düzeyde anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Sıkışmışlık hissi alt boyutları olan dışsal faktörler ve içsel faktörler akıllı telefon bağımlılığı ile orta düzeyde anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Sonuç olarak, bu çalışmada Manisa Celal Bayar Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi öğrencilerinin sıkışmış hissetme ve telefon bağımlılığı arasında orta düzeyde pozitif yönlü anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Sıkışmışlık hissi alt boyutları arasında yüksek düzeyde anlamlı ilişkinin, dışsal faktörler ve içsel faktörler ortalamalarının artmasının akıllı telefon bağımlılığının artmasını etkilediği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
An Investigation of the Feeling of Stuck and Phone Addiction Levels of Manisa Celal Bayar University Faculty of Sport Sciences Students The aim of this study is to examine the feeling of being stuck and phone addiction levels of student participants in Manisa Celal Bayar University Faculty of Sport Sciences. In the study, the convenience sampling model, which is one of the quantitative research methods, was used as a research method. The study group of the research consists of 97 female and 193 male students from Manisa Celal Bayar University Faculty of Sport Sciences. Personal information form prepared by the researcher, Smartphone Addiction (Short Form) scale and Feeling Stuck scale were used as data collection tools in the research. SPSS 25.0 package program was used in the analysis of the data. While the kurtosis and skewness values (+1.5 and -1.5) are taken into account in the normality test analyzes (Tabachnick & Fidell, 2013); Levene test was used for homogeneity test. Independent T test was used for pairwise comparisons, one of the parametric tests for normally distributed values, and One Way Anova test was used for more than two encounters. In addition, Pearson correlation analysis was used. In the research findings, a significant difference was determined according to the gender and class variables of smartphone addiction. As a result of the t-test analysis, the external factors, which are the sub-dimensions of feeling stuck; A significant difference was found according to the age variable. A highly significant relationship was found between the sub-dimensions of feeling stuck. A moderately significant relationship was determined with the external factors and internal factors, which are the sub-dimensions of feeling stuck, and smartphone addiction. As a result, in this study, it was determined that there is a moderately positive and significant relationship between feeling stuck and phone addiction of Manisa Celal Bayar University Faculty of Sport Sciences students. It can be said that the high level of significant relationship among the sub-dimensions of the feeling of stuckness and the increase in the averages of external factors and internal factors affect the increase in smartphone addiction.