Okul öncesi öğretmenlerinin sınıf yönetimi becerileri ile kapsayıcı eğitime yönelik tutumları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between preschool teachers' classroom management skills and their attitudes towards inclusive education
- Tez No: 893607
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEYHUN OZAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: sınıf yönetimi, kapsayıcı eğitim, tutum, beceri, classroom management, inclusive education, attitude, skills
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, okul öncesi öğretmenlerin sınıf yönetimi becerileri ile kapsayıcı eğitime yönelik tutumları arasında anlamlı bir ilişki olup olmadığını belirlemektir. Yöntem: Bu çalışma nicel bir araştırma olup ilişkisel tarama modeliyle desenlenmiştir. Araştırmanın örneklemini Erzincan ili Merkez ilçesinde görev yapan 180 okul öncesi öğretmeninden oluşmaktadır. Araştırmada verilerin toplanabilmesi amacıyla,“Kişisel Bilgi Formu”,“Okul Öncesi Öğretmenlerinin Sınıf Yönetimi Beceri Ölçeği”ve“Kapsayıcı Eğitime Yönelik Öğretmen Tutum Ölçeği”kullanılmıştır. Çalışmada elde edilen verilere ilk olarak normallik testi yapılmıştır. Verilerin normal dağılım göstermesinden hareketle t-testi ve tek yönlü varyans analizi yapılmıştır. Ayrıca değişkenler arasındaki ilişkinin incelenebilmesi amacıyla da Korelasyon Analizi yapılmıştır. Bulgular: Araştırma sonuçlarına göre okul öncesi öğretmenlerinin sınıf yönetimi becerileri yüksek düzeyde bulunmuş. Okul öncesi öğretmenlerinin sınıf yönetimi becerilerinde cinsiyet, yaş, hizmet süresi, eğitim durumu ve medeni durumuna göre anlamlı bir farklılığın olmadığı fakat hizmet içi eğitim alan öğretmenlerin sınıf yönetimi konusunda beceri düzeylerinin almayan öğretmenlere kıyasla daha yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca araştırma sonuçlarına göre okul öncesi öğretmenlerinin kapsayıcı eğitime yönelik tutumlarının yüksek düzeyde olduğu bulunmuş ve kapsayıcı eğitime yönelik tutumlarının cinsiyet, yaş, hizmet süresi, eğitim durumu, medeni durum ve hizmet içi eğitim veya seminer alma durumuna göre farklılaşmadığı olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Sonuçlar: Okul öncesi öğretmenlerinin sınıf yönetimi beceri düzeyleri ile kapsayıcı eğitime yönelik tutumlarının yüksek düzeyde olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Öğretmenlerin sınıf yönetimi beceri düzeyleri ile kapsayıcı eğitime yönelik tutumları arasında pozitif yönlü ve orta düzeyde bir ilişki saptanmıştır. Sonuçlar, öğretmenlerin sınıf yönetimi becerilerinin, kapsayıcı eğitime yönelik tutumlarının önemli bir belirleyicisi olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study aims to determine whether there is a significant relationship between preschool teachers' classroom management skills and their attitudes towards inclusive education. Method: This quantitative study was designed with a relational survey model. The study sample consists of 180 preschool teachers working in the central district of Erzincan province. To collect the data in the study,“Personal Information Form”,“Classroom Management Skills Scale of Preschool Teachers”, and“Teacher Attitude Scale towards Inclusive Education”were used. The data obtained in the study were first tested for normality. T-test and one-way analysis of variance were performed based on the normal distribution of the data. In addition, Correlation Analysis was conducted to examine the relationship between variables. Findings: According to the study results, preschool teachers' classroom management skills were found to be at a high level. It was concluded that there was no significant difference in the classroom management skills of preschool teachers according to gender, age, length of service, educational status and marital status. Still, the skill levels of teachers who received in-service training in classroom management were higher than those who did not. In addition, according to the results of the research, it was found that preschool teachers' attitudes towards inclusive education were at a high level, and it was concluded that their attitudes towards inclusive education did not differ according to gender, age, length of service, educational status, marital status and receiving in-service training or seminars. Conclusions: It was concluded that preschool teachers' classroom management skill levels and attitudes towards inclusive education were high. A positive and middle relationship was found between teachers' classroom management skill levels and their attitudes towards inclusive education. The results show that teachers' classroom management skills are essential to their attitudes towards inclusive education.