Akdeniz'deki yahudi göçleri ve iskân politikaları bağlamında İsrail'in kuruluşu ve devletleşme süreci
The establishment and nationalization process of Israel in the context of jewish migrations and settlement policies in The Mediterranean
  1. Tez No: 893620
  2. Yazar: SALMAN BAKİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGE ZEYBEKOĞLU AKBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Uluslararası İlişkiler, Political Science, Sociology, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Jews, Migration, Diaspora, Israel, Settlement Policies
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Akdeniz Uygarlıkları Araştırma Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Akdeniz Göç Araştırmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Göç tarihi, insanlığın başlangıcı ile paralel olarak başlamış ve günümüze kadar süregelmiştir. Akdeniz bölgesi de tarih boyunca göç hareketliliğinin yoğun olarak yaşandığı bölge olarak kabul edilmiştir. Özellikle Doğu Akdeniz bölgesi veya diğer adıyla Levant bölgesi, birçok medeniyeti içerisinde barındırmıştır. Levant bölgesinin kadim medeniyetlerinden birisi de Yahudiler veya İsrailoğulları'dır. Akdeniz'in köklü medeniyetlerinden olan, tarihsel bir süreçten geçen ve günümüze kadar varlığını sürdüren Yahudiler, tez çalışmasının temelini oluşturmaktadır. Yahudilerin tarihte ortaya çıkışı, göç hareketleri, göçün kimlik, millet ve din oluşumuna etkileri, çalışmada ön plana çıkan konular olmuştur. Levant bölgesinde ortaya çıktıktan bu yana, sürekli var oluş mücadelesi içerisinde olan Yahudiler, geçmişte çeşitli krallıklar kurmuş, bölgedeki hâkim güçlere karşı isyan hareketlerine girişmiş ve neticesinde topraklarından sürgün edilmiştir. İki bin yıla yakın süreçte topraklarından uzakta yaşayan Yahudilerin topraklarına kavuşması ise 20.yüzyılın içerisinde gerçekleşmiştir. Çalışmada geçmişten yakın tarihe kadar olan Yahudilerin göç hareketleri ve neticesinde kendilerine vaat edilen topraklara dönüşü ile devletlerini kurmaları ele alınmıştır. Devleti inşa etme süreçleri, iskân ve yerleşim politikaları da ayrıca çalışmada incelenmiştir. Bugün İsrail ve Filistin arasında devam eden mücadele, toprakların aslen kime ait olduğu sorunsalı, uluslararası kamuoyunun bakış açısı ve güncel meseleler ile problemlere de değinilmiştir. Yaratıcı'nın atalarına, dolayısıyla kendilerine vaat ettiği topraklarda sonsuza kadar kalmak isteyen Yahudilerin ele alındığı çalışmada sistematik derleme yöntemi kullanılarak kaynaklar toplanmış ve tarafsız olarak değerlendirildikten sonra çalışmada kullanılmıştır. Tez çalışmasının oluşum ve yazım aşamasında, hem teolojik hem de bilimsel kaynaklar kullanılmıştır. Özellikle Yahudiler'in ilk dönemi ve milattan önceki dönemin tarihi incelenirken, Tanah, Kitab-ı Mukaddes ve Kuran-ı Kerim'den faydalanılmıştır. Milattan sonraki tarih ve yakın Yahudi tarihi incelenirken yalnızca bilimsel kaynaklara başvurulmuştur. Ayrıca tez çalışmamızın yazımı esnasında bilimsel etiğe uygun olarak, olaylara objektif bir şekilde yaklaşım sergilenmiştir. Neticesinde tez çalışması için uygun olan kaynaklar derlenmiş ve çalışmada uygun olan bölümlerde kullanılmıştır. Çalışma bir bütün olarak değerlendirildiği vakit, okuyucunun Yahudi tarihi ve İsrail Devleti hakkında fikir sahibi olması amaçlanmıştır. Anahtar Kelimler: Yahudiler, Göç, Diaspora, İsrail, İskân Politikaları
Özet (Çeviri)
The history of migration began in parallel with the beginning of humanity and has continued until today. The Mediterranean region has also been recognized as a region where migration has been intense throughout history. Especially the Eastern Mediterranean region, also known as the Levant, has hosted many civilizations. One of the ancient civilizations of the Levant region is the Jews or Israelites. The Jews, who are one of the deep-rooted civilizations of the Mediterranean, who have gone through a historical process and have continued their existence until today, constitute the basis of this thesis. The emergence of the Jews in history, migration movements, the effects of migration on the formation of identity, nation and religion have been the prominent topics in the study. Since their emergence in the Levant region, the Jews, who have been in a constant struggle for existence, have established various kingdoms in the past, engaged in rebellion movements against the dominant powers in the region and were consequently exiled from their lands. The Jews, who lived away from their lands for nearly two thousand years, were reunited with their lands in the 20th century. In this study, the migration movements of the Jews from the past to recent history and their return to the promised land and the establishment of their state are discussed. The processes of building the state, settlement and settlement policies are also examined in the study. The ongoing struggle between Israel and Palestine, the question of who actually owns the land, the perspective of international public opinion and current issues and problems are also mentioned. In this study, which deals with the Jews who want to stay forever in the land promised to their ancestors by the Lord and therefore to themselves, the sources were collected by using a systematic compilation method and used in the study after being evaluated impartially. Both theological and scientific sources were used in the formation and writing of the thesis. In particular, the Tanakh, the Holy Bible and the Holy Qur'an were used to analyze the history of the early period of the Jews and the period before Christ. When analyzing the history of the post-exilic period and recent Jewish history, only scientific sources were used. In addition, during the writing of our thesis, we have approached the events objectively in accordance with scientific ethics. As a result, the appropriate sources for the thesis were compiled and used in the appropriate sections of the study. When the study is evaluated as a whole, it is aimed that the reader will have an idea about Jewish history and the State of Israel.