Ratlarda deneysel romatoid artrit modelinde hastalığı modifiye eden antiromatizmal ilaçlar (DMARD) ve hiperbarik oksijen tedavisinin karşılaştırılması
Comparison of disease modifiing anti-rheumatic drugs (DMARD) and hyperbaric oxygen therapy in the experimental model of rheumatoid arthritis in rats
  1. Tez No: 893668
  2. Yazar: MOHAMAD HALLAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET İNAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Hastalığı Modifiye Eden Antiromatizmal İlaçlar (DMARD), Hiperbarik Oksijen, Romatoid artrit, Disease Modifying Antirheumatic Drugs (DMARDs), Hyperbaric Oxygen Therapy, Rheumatoid arthritis
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Farmakoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
RATLARDA DENEYSEL ROMATOİD ARTRİT MODELİNDE HASTALIĞI MODİFİYE EDEN ANTİROMATİZMAL İLAÇLAR (DMARD) VE HİPERBARİK OKSİJEN TEDAVİSİNİN KARŞILAŞTIRILMASI Ecz. Mohamad HALLAK Erciyes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Farmakoloji Anabilim Dalı Doktora Tezi, Haziran 2024 Danışman: Dr. Öğr Üyesi Ahmet İNAL ÖZET Romatoid artrit (RA), inflamasyon ve eklem hasarı ile karakterize edilen kronik bir otoimmün hastalıktır. Hipoksi, RA patogenezinde önemli bir rol oynamaktadır. Özellikle sinovyal hipoksi olarak tanımlanan düşük parsiyel oksijen basıncı (pO2) ile ilişkilidir. Mevcut tedaviler semptomların kontrol altına alınması, ağrının yönetilmesi ve RA ilerlemesinin engellenmesi amacıyla ilaçlar ve ameliyatlar gerektirebilir. Hiperbarik oksijen tedavisi (HBOT), genellikle yüksek basınçlı bir hava odasında 1 atmosfer mutlak basınç (ATA) altında %100 oksijen veya normal hava atmosferinden daha yüksek oksijen seviyeleri kullanılarak 90 ila 120 dakika süren bir tedavi yöntemidir. Birçok çalışma, HBOT'un RA'te inflamasyonu azaltma, ilerlemeyi durdurma ve tedaviyi destekleme potansiyeline sahip olduğunu göstermiştir. RA ve HBOT arasındaki ilişki hakkında bazı çalışmalar mevcut olsa da, DMARD ve HBOT'un karşılaştırıldığı ve bir arada kullanıldığı çalışmalar henüz yapılmamıştır. Bu çalışma, RA modeli ile indüklenen inflamasyonun baskılanmasında DMARD ve HBOT'un etkinliğini karşılaştırmak ve bir arada kullanmak amacıyla yapılmıştır. RA indüklemek için Complete Freund adjuvanı (CFA) kullanıldı. Toplamda 56 erkek Sprague-Dawley sıçan kullanılmış ve kontrol, artrit, HBOT, Etanersept (ETN) (tam doz ve yarım doz) ve Leflunomid (LEF) (tam doz ve yarım doz) grupları olmak üzere 7 gruba ayrılmıştır (her grupta 8 hayvan, n = 8). İndüksiyon sonrası 10. günde tedaviye başlanmış ve 18 gün boyunca devam edilmiştir. Hastalığın ilerlemesi, tedavi öncesi ve sonrası değerlendirilirken, röntgen görüntüleme teknikleri ve eklem şişmesinin klinik skorlaması kullanılmıştır. Serum TNF-α ve IL-1β seviyeleri ölçülerek tedaviye yanıt araştırılmıştır. Histolojik değişiklikleri değerlendirmek için Hematoksilen-eozin boyaması kullanılmış ve anti-IL-1β ve anti-TNF-α antikorları belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlar SPSS 22 programında varyans analizi (ANOVA) ile değerlendirildi. Tüm tedavi gruplarında artrit skorlarında ve pençe ödemi ölçümlerindeki değişiklikler anlamlı bir azalma gözlemlendi. Serum TNF-α ve IL-1β seviyelerinde bir azalma tespit edildi. Röntgen incelemesi, eklem yüzeyinin kontrastının bozulduğunu, şişkinlik, eklem içi ve periartiküler reaksiyonlarda ve yeni kemik oluşumlarında inhibisyon olduğunu gösterdi. Histopatolojik değişiklikler üzerine yapılan değerlendirmede, kollajen demetlerinin, fibroblastların, mononükleer hücre infiltrasyonlarının ve dev hücrelerinin miktarında belirgin bir azalma tespit edildi. Bunun yanı sıra, anti-IL-1β ve anti-TNF-α antikorlarının ekspresyon düzeylerinde de belirgin bir düşüş gözlemlendi. Sonuç olarak ETN ve LEF'in hem tek başına uygulandıklarında hem de tedavi dozunun yarısıyla HBOT ile birlikte kullanıldıklarında benzer terapötik etkilerin gözlendiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
COMPARISON OF DISEASE MODIFIING ANTI-RHEUMATIC DRUGS (DMARD) AND HYPERBARIC OXYGEN THERAPY IN THE EXPERIMENTAL MODEL OF RHEUMATOID ARTHRITIS IN RATS Pharm. Mohamad HALLAK Erciyes University, Institute of Health Sciences Department of Pharmacology Doctorate Thesis, June 2024 Supervisor: Dr. Ahmet İNAL ABSTRACT Rheumatoid arthritis is a chronic autoimmune disease characterized by inflammation and joint damage. Hypoxia plays an important role in the pathogenesis of RA. Synovial hypoxia is defined as low oxygen partial pressure (pO2), which is a specific feature of RA. Current treatments may require medications and surgeries to control symptoms, manage pain, and prevent the progression of RA. Hyperbaric oxygen is therapy using 100% oxygen or higher than normal air oxygen levels at a pressure of less than 1 absolute atmosphere (ATA), usually 1.5 ATA to 3.0 ATA for 90 to 120 minutes in a high pressure air chamber. Several studies have shown that hyperbaric oxygen therapy has a new method that can reduce inflammation, prevent its development, and support treatment in RA. Although few studies have been reported on the relationship between hyperbaric oxygen therapy and rheumatoid arthritis, no studies have been conducted comparing and combining DMARD and HBOT. In this study, we investigated the efficacy of comparing and combining DMARD and HBOT in suppressing inflammation induced by the rheumatoid arthritis model. We used Complete Freund's adjuvant (CFA) to induce rheumatoid arthritis. 56 male Sprague-Dawley rats were used and divided into 7 groups (8 animals in each group, n = 8) of control, arthritis, HBOT, Etanersept (ETN) (full dose and half dose), and Leflunomid (LEF) (full dose and half dose). On the 10th day after induction, the treatment was started and continued for 18 days. X-ray imaging techniques and clinical scoring of joint swelling were used to evaluate disease progression before and after treatment. Serum TNF-α and IL-1β were assayed by enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA). Hematoxylin–eosin staining was used to evaluate histological changes and Anti- IL-1β and Anti-TNF-α antibodies were determined. All treatment groups have a significant decrease in arthritis scores and hind paw swelling perimeter also reduces the serum level of TNF-α and IL-1β. By using an x-ray we observed that there is inhibition of articular surface distorted swollen, intra-articular and periarticular reactions, and new bone formations. In the evaluation of histopathological changes, a significant decrease in the amount of collagen bundles, fibroblasts, mononuclear cell infiltrates and giant cells was detected. In addition, a significant decrease in the expression levels of anti-IL-1β and anti-TNF-α antibodies was also observed. As a result, it was determined that similar therapeutic effects were observed when ETN and LEF were administered alone or with half the treatment dose.