A study on teachers' opinions on the implementation of task-based teaching at science and art centers
Bilim ve sanat merkezlerinde görev esaslı öğretimin uygulanması konusunda öğretmenlerin görüşleri
  1. Tez No: 893733
  2. Yazar: OSMAN AYDOĞAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEM CAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Görev, görev temelli dil eğitimi (TBLT), İngiliz dili eğitimi, yaklaşım, Task, Task-Based Language Teaching (TBLT), English Language Teaching, Approach
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu çalışma Adana, Mersin, Konya, Karaman, Niğde, Kayseri, Nevşehir ve Aksaray Bilim ve Sanat Merkezlerinde yabancı dil olarak İngilizce eğitimi veren öğretmenlerin görev temelli dil eğitimi hakkındaki algılarını ve uygulama konusundaki düşüncelerini araştırmak ve bu öğretmenlerin görev temelli yöntem hakkındaki fikirlerini ve bu yöntemi sınıflarında kullanıp kullanmadıklarını ortaya çıkarmak amacıyla yapılmıştır. Bu amaçlara ulaşmak için çalışmada nitel ve nicel verilerin toplandığı 4 bölümden oluşan öğretmen sormacası çalışmaya katılan 28 öğretmen ile uygulanmıştır. Katılımcılar arasından gönüllülük esasına dayanarak uygun örnekleme yöntemine göre seçilmiştir. 28 öğretmene çevrimiçi olarak uygulanan sormaca sonuçları tematik çözümleme yöntemi ile çözümlenmiştir. Nitel ve nicel verilerden elde edilen sonuçlara göre çalışmaya katılan öğretmenlerin çoğunluğunun görev temelli dil eğitimi hakkında olumlu görüşlere sahip olduğu ve sınıflarında uyguladıkları ortaya çıkmıştır. Çözümleme sonucunda çıkan diğer bilgilere göre görev temelli dil eğitiminin sınıflarda uygulanmasını engelleyen etmenler arasında en yaygın olanların sınıf yönetimi yaşanılan zorluklar, öğrenci katılımının ve isteksizlik, öğretim tasarımı ve uygulamada yaşanılan zorluklar, öğrenciler arasındaki bireysel farklılıklar, kültürel ve ruhsal etmenler olduğu anlaşılmıştır. Bu çalışma, görev temelli dil eğitiminin etkili bir şekilde uygulanabilmesi için öğretmen eğitiminin artırılması, materyallerin kültürel ve dilsel bağlama uygun hale getirilmesi ve öğrencilerin bireysel ihtiyaçlarına göre farklılaştırılmış öğretim yöntemlerinin kullanılması gerektiğini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to investigate the opinions and thoughts of English language teachers working at Science and Art Centers in Adana, Mersin, Konya, Karaman, Niğde, Kayseri, Nevşehir, and Aksaray regarding task-based language teaching and to find out whether these teachers use the Task-Based Language Teaching method in their classrooms. To achieve these aims, a questionnaire consisting of four parts, which collected both qualitative and quantitative data, was applied to 28 teachers participating in the study. Participants were selected based on voluntary participation and convenience sampling methods. The results of the online questionnaire applied to 28 teachers were analyzed using thematic analysis. According to the results obtained from the qualitative and quantitative data, it was revealed that the majority of the teachers participating in the study had positive opinions about task-based language teaching and applied it in their classrooms. Other information obtained from the analysis indicated that the most common factors hindering the implementation of task-based language teaching in classrooms included difficulties in classroom management, student participation and motivation, challenges in instructional design and implementation, individual differences among students, and cultural and psychological factors. This study emphasizes the need for increased teacher training, the adaptation of materials to the cultural and linguistic context, and the use of differentiated instructional methods tailored to the individual needs of students for the effective implementation of task-based language teaching.