BİLSEM'de öğrenim görmekte olan ortaokul düzeyindeki üstün yetenekli öğrencilerin ekoloji konusundaki disiplinlerarası entegrasyon yapılarının incelenmesi ekoloji kavramı / Adana BİLSEM örneği
Investigation of the interdisciplinary integration structures in ecology of gifted secondary school level students studying in BİLSEM the concept of ecology / Adana BILSEM case
- Tez No: 893738
- Danışmanlar: DOÇ. DR. PINAR FETTAHLIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: BİLSEM, üstün yetenekli öğrenciler, disiplinlerarası, disiplinlerarası bilgi entegrasyonu, BİLSEM, gifted students, interdisciplinary, interdisciplinary knowledge integration
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu araştırmada BİLSEM 'de öğrenim görmekte olan ortaokul düzeyindeki üstün yetenekli öğrencilerin ekoloji bilgisini farklı disiplinlere ait problemleri çözüm sürecine entegre etme yapılarının incelenmesi cinsiyet ve sınıf düzeyi açısından değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden bütüncül tek durum çalışması kullanılmıştır. Çalışma 2023-2024 eğitim öğretim yılında Adana ilinde BİLSEM' de ortaokul seviyesinde öğrenim görmekte olan 16 gönüllük esasına dayalı üstün yetenekli öğrenciler ile gerçekleştirilmiştir. Katılımcılara araştırmacı tarafından hazırlanan 7 adet açık uçlu sorudan oluşan yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Görüşme formundan elde edilen nitel verilerin analizinde, içerik analizi tekniklerinden olumsallık (ilişki) analizi tekniğine başvurulmuştur ve elde edilen bulgular araştırma sorularına bağlı kalınarak yorumlanmıştır. Sonuç olarak BİLSEM 'de öğrenim görmekte olan ortaokul düzeyindeki üstün yetenekli öğrencilerin Ekoloji konusuna ilişkin bilgi entegrasyon yapılarının yüksek düzeyde olduğu, cinsiyet değişkeni açısından anlamlı bir fark bulunamazken, sınıf düzeylerinin yükselmesiyle disiplinler arası bilgi entegrasyonu bilgi birikiminin arttığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the structures of gifted secondary school students studying at BİLSEM integrating ecological knowledge into the problem solving process of different disciplines and to evaluate them in terms of gender and class level. A holistic single case study, one of the qualitative research methods, was used in the study. The study was conducted with 16 volunteer gifted secondary school students studying at BİLSEM in Adana province in the 2023-2024 academic year. A semi-structured interview form consisting of 7 open-ended questions prepared by the researcher was used for the participants. In the analysis of the qualitative data obtained from the interview form, the contingency (relationship) analysis technique, one of the content analysis techniques, was used and the findings obtained were interpreted based on the research questions. As a result, it was determined that the knowledge integration structures of gifted secondary school students studying at BİLSEM regarding the subject of Ecology were at a high level, no significant difference was found in terms of gender variable, and as the class levels increased, the knowledge accumulation of interdisciplinary knowledge integration increased.