Rus sinemacı Andrei Tarkovsky'nin filmlerindeki anlatı teknikleri: Solaris filmi üzerine bir araştırma
Narrative techniques in Russian filmmaker Andrei Tarkovsky's films: A research on the movie Solaris
  1. Tez No: 893889
  2. Yazar: IULIIA POKIDOVA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞEGÜL AKAYDIN AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
  6. Anahtar Kelimeler: Rus Sinema, Andrei Tarkovsky, Anlatı tekniği, Solaris Filmi, Maneviyat, Russian Cinema, Andrei Tarkovsky, Narrative technique, Solaris Movie, Spirituality
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Televizyon ve Sinema Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
RUS SİNEMACI ANDREİ TARKOVSKY'NİN FİLMLERİNDEKİ ANLATI TEKNİKLERİ: SOLARİS FİLMİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA ÖZET Tüm sanat türleri arasında sinema, modern dünyada ve dolayısıyla insan yaşamında eşsiz bir yere sahiptir. Sinema sektörü zleyicinin bilincini şekillendirerek toplumun yaşamını etkilemektedir. Rus sinemasının zengin bir gelişim tarihine sahip olduğu için tüm dünyada oldukça ünlüdür. Rus sineması her zaman Rus kültürünün, geleneklerinin ve değerlerinin bir yansıması olmuştur. Bu nedenle Sovyet sineması ve yönetmenleri yurt dışında çok sevilmiştir. Auteur sineması sinematografi sanatında özel bir yere sahiptir. Auteur sineması, dünyaya bir bakış açısını, belirli bir kişinin, yazarın, yönetmenin çok kesin ve spesifik bir vizyonunu ifade eden sinemadır. Auteur sineması anlam arayışı ve bulma sinemasıdır, kendini ve düşüncelerini ifade etme aracıdır. Sovyet sinemasının en ünlü auteur yönetmenlerinden biri Andrei Tarkovsky'dir. Yönetmenin“Andrey Rublev”,“Solaris”,“Ayna”ve“Stalker”gibi filmleri en iyi filmleri listelerinde yer almaktadır. Aynı zamanda Tarkovski'yin çektiği filmler prestijli uluslararası ödüller almıştır. Venedik Film Festivali'nde“İvan'ın Çocukluğu”filmi“Altın Aslan”ödülü almakla birlikte,“Andrey Rublev”ve“Solaris”filmleri Cannes'da FIPRESCI Ödülü kazanmıştır. Anlatı tekniği, birbiriyle bağlantılı ancak birbiriyle çelişmeyen olaylara ilişkin bir hikayedir. Sinemada anlatı teknikleri, bir olay örgüsü oluşturmanın, geliştirmenin, bilgiyi aktarmanın ve izleyiciyi istenilen biçimde etkilemenin yollarıdır. Anlatı teknikleri, yönetmenlerin anlatıyı doğru bir şekilde yapılandırmasına, böylece izleyicinin ilgisini sürdürmesine ve belirli duyguları uyandırmasına yardımcı olmaktadır. Sovyet filolog, halk bilimci, profesör Vladimir Propp ve Fransız filozof, göstergebilimci Tsvetan Todorov'un bilimsel çalışmaları, anlatının iç yapısı ve tanımlanmasına ilişkin çalışmaları ayrıntılı olarak anlatmaktadır. Bu çalışmada, Çalışmada Vladimir Propp'un Anlatı Kuramı, Tsvetan Todorov'un anlatımının beş aşaması literatür taramasıyla açıklanmıştır. Aynı zamanda Andrei Tarkovsky'nin hayatı, filmleri kısaca anlatılmıştır ve 'Solaris' filmi örneklem olarak alınmıştır. 'Solaris' filmin anlatı yapısı, olay örgüsü, filmde kullanılan semboller, karakter yapıları analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
NARRATIVE TECHNIQUES IN RUSSIAN FILMMAKER ANDREİ TARKOVSKY'S FILMS: A RESEARCH ON THE MOVIE SOLARIS ABSTRACT Among all art forms, cinema has a unique place in the modern world and therefore in human life. The cinema industry affects the life of society by shaping the consciousness of the audience. It is quite famous all over the world, as Russian cinema has a rich history of development. Russian cinema has always been a reflection of Russian culture, traditions and values. For this reason, Soviet cinema and its directors were very popular abroad. Auteur cinema has a special place in the art of cinematography. Auteur cinema is cinema that expresses a view of the world, a very precise and specific vision of a particular person, writer, director. Auteur cinema is the cinema of searching for and finding meaning, it is a means of expressing oneself and one's thoughts. One of the most famous auteur directors of Soviet cinema is Andrei Tarkovsky. The director's films such as“Andrey Rublev”,“Solaris”,“Mirror”and“Stalker”are included in the lists of his best films. At the same time, Tarkovsky's films have received prestigious international awards. While the film“Ivan's Childhood”received the“Golden Lion”award at the Venice Film Festival, the films“Andrey Rublev”and“Solaris”won the FIPRESCI Award at Cannes. The narrative technique is a story about events that are related but not contradictory. Narrative techniques in cinema are ways to create and develop a plot, convey information and influence the audience in the desired way. Narrative techniques help directors structure the narrative correctly, thus maintaining the audience's interest and evoking certain emotions. The scientific studies of Soviet philologist, folklorist, professor Vladimir Propp and French philosopher and semiologist Tsvetan Todorov describe in detail the studies on the internal structure and definition of the narrative. In this study, Vladimir Propp's Narrative Theory, Tsvetan Todorov's the five stages of the narrative are explained with a literature review. At the same time, Andrei Tarkovsky's life and films are briefly described and the movie 'Solaris' is taken as an example. The narrative structure, plot, symbols used in the film, and character structures of the movie 'Solaris' were analyzed.