Kültepe-Kaniş Karum'u II. kat mimarlığı
The architecture of level II at Kültepe-Karum Kaniş
- Tez No: 893890
- Danışmanlar: PROF. DR. FİKRİ KULAKOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Kültepe, Kaniş, Karum, Asur Ticaret Kolonileri Çağı, Orta Tunç Çağı, Mimari, Şehircilik, Kentleşme, Anadolu Arkeolojisi, Kültepe, Kanish, Karum, Assyrian Trade Colonies, Middle Bronze Age, Architecture, Urban Planing, Urbanization, Anatolian Archaeology
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 573
Özet
“Kültepe-Kaniş Aşağı Şehir II. Kat Yerleşimi ve Yapıları”başlıklı tez çalışmasının amacı, bu tabakaya ait mimari yapıları ve yerleşim planını ortaya çıkarmaktır. Çalışmada, yerleşim modelinin belirlenmesi, yerleşimin planlı mı yoksa organik mi geliştiğinin saptanması ve kullanılan mimari tekniklerin değerlendirilmesi hedeflenmiştir. Ayrıca, arkeolojik ve filolojik verilere dayanarak, nüfusun sosyal yapısı, farklı etnik grupların ayrı mahallelerde mi yoksa karışık olarak mı yaşadıkları incelenmiştir. Metodoloji açısından, araştırma sırasında saha krokilerinin düzenlenmesi, literatür taraması yapılması, hava fotoğrafları ve ortofotoların oluşturulması, planların kesinliği için AutoCAD kullanılması gibi yöntemler kullanılmıştır. Ayrıca, haritalama için birtakım ölçümler yapılmıştır. Binaların yapısal bütünlüğünü değerlendirmek için statik analizler gerçekleştirilmiş, duvarların dayanıklılığı ve olası ikinci kat senaryoları gibi faktörler göz önünde bulundurulmuştur. Çalışma, kazısı tamamlanmış ve II. kata tarihlendirilen 214 yapının tespit edilmesine olanak sağlamıştır. Bununla birlikte yerleşimin başlangıçta höyük yakınlarında organik olarak geliştiğini, ancak daha sonra sokaklar ve bloklarla planlı bir genişleme gösterdiğini ortaya koymuştur. Yapıların, sahiplerinin sosyal statüsünden bağımsız olarak tutarlı malzemelerle inşa edildiği ve belli bölgelerde duvarların korunması amacıyla duvar kaplamaları gibi bazı mimari unsurların tasarlandığı tespit edilmiştir. Kültepe-Kaniş II. kat yerleşimi, Karum Çağı Orta Anadolu'daki diğer yerleşimlerle karşılaştırılmış ve kent planlaması, inşaat teknikleri ve malzemeler açısından benzerlikler gösterdiği bulunmuştur. II. kat yerleşiminin kentsel yapısı höyük ile uyumlu olacak şekilde dairesel bir forma sahip olduğu, doğrudan kanıt bulunmamakla birlikte, Alişar ve Konya-Karahöyük gibi çağdaş yerleşimlerde olduğu gibi tahkim edilmiş olabileceği tahmin edilmektedir. Sonuç olarak, Kültepe-Kaniş Aşağı Şehir II. kat yerleşiminin incelenmesi, eski Anadolu'nun en önemli kentlerinden birinin mimari uygulamaları, kent planlaması ve sosyo-kültürel dinamiklerine dair değerli bilgiler sunmakta ve MÖ 2. Binyıl Anadolu yerleşimlerine ışık tutmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of the thesis entitled“Kültepe-Kaniş Lower City Level II Settlement and Structures”is to reveal the architectural structures and settlement plan of this level. The study aims to determine the settlement model, to determine whether the settlement developed in a planned or organic manner, and to evaluate the architectural techniques used. Furthermore, based on archaeological and philological data, the social structure of the population and whether different ethnic groups lived in separate neighborhoods or mixed. In terms of methodology, the research involved the preparation of field sketches, a literature review, aerial photographs and orthophotos, and the use of AutoCAD for the accuracy of the plans. In addition, a number of measurements were made for mapping. Static analyses were carried out to assess the structural integrity of the buildings, taking into account factors such as the strength of the walls and possible second floor scenarios. The study allowed the identification of 214 excavated buildings dating to Level II. It also revealed that the settlement initially developed organically near the mound, but later expanded in a planned manner with streets and blocks. The buildings were constructed with consistent materials regardless of the social status of their owners, and in certain areas some architectural elements such as wall coverings were designed to protect the walls. The Kültepe-Kaniş Level II settlement was compared with other settlements in Central Anatolia during the Karum Age and found to be similar in terms of urban planning, construction techniques and materials. Although there is no direct evidence that the level II settlement had a circular form with an urban structure in harmony with the mound, it is assumed that it may have been fortified as in contemporary settlements such as Alisar and Konya-Karahöyük. In conclusion, the study of the Kültepe-Kaniş Lower City Level II settlement provides valuable insights into the architectural practices, urban planning and socio- cultural dynamics of one of the most important cities of ancient Anatolia and sheds light on Anatolian settlements of the 2nd Millennium BC.