Meme dinamik maynetik rezonans görüntüleme'de kitlesel olmayan kontrastlanmaların radyolojik-patolojik korelasyonu
Radyopathologi̇cal correlati̇on of non mass contrast enhancements in dynamic breast magnetic resonance imaging
  1. Tez No: 893979
  2. Yazar: MOHAMMAD NAIM FOROGH
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE NUR OKTAY ALFATLI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Patoloji, Radyoloji ve Nükleer Tıp, Pathology, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Meme MRG, kitlesel olmayan kontrastlanma, dağılım, internal kontrastlanma paterni, moleküler alt grup, Kaiser skoru, Breast MRI, non-mass enhancement, distribution, internal enhancement pattern, Kaiser score
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Giriş ve Amaç: MRG meme lezyonlarının tespitinde yüksek hassasiyete sahip bir modalitedir. Meme MRG'de lezyonların prezente olduğu şekillerden biri de Kitlesel Olmayan Kontrastlanma (KOK)'dır. Bu konuda literatürde farklı çalışmalar bulunsa da herbirinin hasta popülasyonu, dizayn şekli ve analiz biçimi birbirinden farklılık göstermektedir. Bu nedenle ,kimi çalışmalarda meme MRG'deki toplam lezyonların %30'una varan bir alt grup olan, kitlesel olmayan kontrastma gösteren lezyonların hangi patolojileri temsil ettiği konusunda henüz bir konsensus oluşmamış olup daha detaylı ve kapsamlı çalışmalara ihtiyaç devam etmektedir. Bu çalışmada merkezimize çeşitli nedenlerle başvuran ve çekilen dinamik meme MRG'lerinde kitlesel olmayan kontrastlanma saptanan 62 olguda toplam 67 lezyonun radyopatolojik korelasyonunu incelemeyi amaçlamaktayız. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda 2018-2022 yılları arasında merkezimizde dinamik meme MRG çekilen hastalar arasında kitlesel olmayan kontrastlanması olan 62 hastada 67 leyzon değerlendirildi. Hastane bilgi ve PACS sistemi kullanılarak hastaların demografik bilgileri , patoloji sonuçları ve lezyon görüntüleme özellikleri elde edildi. Çalışma retrospektif olup görüntülemeler yukarda belirtilen tarihler arasında merkezimizde bulunan Siemens (Symphony Vision) marka 1,5T MRG cihazı ve Siemens (Verio) marka 3T MRG cihazı ile gerçekleştirildi.Lezyonlar ACR-BIRADS 2013 kılavuzuna uygun kategorize edildi. IBM SPSS Statistics V22.0 programı kullanılarak elde edilen verilerin istatistiksel analizleri yapıldı. Bulgular: Çalışmamızdaki hastaların hespi kadın olup yaş ortalamaları 51.6 yıl (30-78) idi. En sık izlenen dağılım şekli fokal(%37.3) daha sonra rejiyonel ve segmental , en az izlenen ise diffüz tip (%4.5) idi. En sık izlenen internal kontrastlanma şeklinin Heterojen (%56.7), en az izlenenin ise Clustered Ring (%9) olduğu görüldü. Lezyonların çoğunda Tip 2 Kontrastlanma eğrisi görülürken, en az izlenen Tip 3 idi. Çalışmadaki lezyonların ortalama Kaiser skoru 5.55(1-10) olarak hesaplandı. Lezyonların %55.2'si malign invaziv, %20.9'u benign grup, %17.9'u malign in-situ ve %6'sı yüksek riskli lezyon kategorisindeydi. Moleküler alt tipler V arasında en sık izlenen Lüminal B (%35.8), en az izlenen ise Triple Negatif (%6) idi. Toplam 67 lezyonda 11 tanesinde eşlik eden kitle varlığı söz konusuydu. Lezyon dağılımı ile patoloji korelasyonuna bakıldığı zaman segmental dağılım gösteren lezyonların çoğu (%86.3) malign kategoride olsa da bu lezyonlar malign lezyonların az bir kısmını oluşturmaktadır. İzlenen farklar anlamlı olmayıp kategorilerde de benign ve malign gruplar arasında önemli çakışmalar söz konusudur. En sık izlenen kontrastlanma şekli heterojen idi. Clustered Ring ve Clumped şekli kontrastlanma malign lezyonlarda daha fazla izlense de oranlar arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı olmayıp internal kontrastlana malign benign ayırımı konusunda yeterli bulunmamıştır. 5 skorunun cut-off olarak kabul edilmesi halinde lezyon kaiser skoru malign-benign ayırımında anlamlı bir şekilde yüksek sensitivite (%87.8) ve pozitif prediktif değere (PPD) (%84.3)'e sahiptir. Lezyon özellikleri ve moleküler alt tip arasındaki ilişkiler anlamlı bulunmamıştır. Sonuç: Kitlesl olmayan kontrastlanma gösteren meme MRG'deki lezyonların dağılım şekli, internal kontrastlanması ile lezyon patolojisi ve moleküler alt tipi arasında anlamlı ilişki saptanmamıştır. Lezyonun farklı özelliklerini bir arada değerlendiren Kaiser skorlama sistemi lezyonların patolojik durumunu değerlendirmede yüksek sensitivite ve PPD'ye sahiptir. Çalışmamızda irdelenen değişkenlerin tanısal değerlerinin optimal incelenmesi için daha geniş çaplı randomize çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
İntroduction: MRI is a sensitive modality in the diagnosis of breast lesions. Among others, one of the patterns that breast lesions present themselves is non-mass contrast enhancement. Though there are many articles in the literature regarding this topic; their patient samples, study design and analysis differ from each other. Because of this there hasn't been a consensus regarding NME (Non-Mass Enhancements)`s , a subgroup which according to some studies comprise %30 of malignant lesions in breast MRI, histopathological counterpart and because of that the need for further investigation about this topic continues. In this study we aim to evaluate 67 NME lesion in 62 patients and look for their radio-pathological correlation. Materials And Method: We included 67 NME lesions in 62 patients after evaluating all the patients who had been admitted to our Breast Radiology Unit and had been imaged with breast MRI between the years 2018-2022. Using our centre's patients` information and PACS database we gathered information regarding patients` demographics, pathology results and lesion characteristics. Our study design was retrospective, and all the patient has been imaged by either of the two MRI machines in our centre. Siemens (Symphony Vision) 1.5 T MRI and Siemens (Verio) 3T MRI machine. The findings were interpreted according to the ACR-BIRADS 2013 lexicon, and the lesions were classified accordingly. Statistical analyses were performed using IBM SPSS Statistics V.22.0. Results: All the patients in our study were women and their age average was 50.1 (30-78 ) years. The most common lesion distribution was focal (37.3%), followed by regional and segmental, and the least common distribution type was diffuse type (4.5%). The most common type of internal enhancement was Heterogenous (56.7%), and the least common type was Clustered Ring Type (9%). While most of the lesions showed type 2 enhancement curve, type 3 enhancement curve was the least common one. The average Kiser Score was calculated as 5.55 (1-10). 55.2% percent of the lesions were malignant invasive, 20.9% benign, 17.9% malignant in situ and 6% high risk lesions. Among the molecular subtypes of the lesions the VII most common one was Luminal B (35.8%), and the least common subtype was Triple Negative (6%). Of the 67 lesions 11 of them had accompanying mass lesions. Looking at the lesion distribution and pathological correlation, though the segmental type was mor commonly seen in malignant lesions, it comprises a small fraction of the malignant lesions. The difference between categories were statistically insignificant and there were significant overlaps between benign and malignant lesions regarding there distribution types. The most common internal enhancement type was heterogenous enhancement. Though the clumped and clustered ring type enhancement was more common in malignant lesions the differences between categories were found not to be statistically significant. Setting the cut-off of 5 the Kaiser score was significantly sensitive (87.8%) in differentiating malignant from benign lesions and had a PPV (Positive Predictive Value) of 84.3%. The correlation between lesion characteristics and molecular subtypes was not statistically significant. Conclusion: The distribution and internal enhancement of NME in breast MRI does not show a significant correlation with the lesion pathology and molecular subtypes. Kasiser Score has high sensitivity (87.8%) and PPV (84.3%) for benign-malignant differentiation in NME lesions of breast.