Göçmen kadınların anksiyete düzeylerinin cinsel disfonksiyonlarına etkisi
The effect of immigrant women's anxiety levels on their sexual dysfunctions
- Tez No: 893981
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEHRA DEMET ÜST TAŞĞIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ebelik, Midwifery
- Anahtar Kelimeler: Anksiyete, Cinsel distres, Göç, Kadın, Anxiety, Sexual Distress, Migration, Women
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Göçmen Kadınların Anksiyete Düzeylerinin Cinsel Disfonksiyonlarına Etkisi Amaç: Bu araştırma Türkiye'de ikamet eden göçmen kadınların anksiyete düzeylerinin cinsel disfonksiyonlarına etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Metot: Tanımlayıcı ve ilişki arayıcı nitelikte yapılan bu araştırma 15 Mart 2024- 15 Eylül 2024 tarihleri arasında İstanbul'da 300 göçmen kadın ile yürütülmüştür. Araştırma verileri, Kadın bilgi formu, Beck Ansiyete Ölçeği ve Kadın Cinsel Distres Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Verilerin analizinde sayı, yüzde, ortalama, standart sapma, en düşük ve en yüksek puanlar, Anova, Kruskall wallis, Mann Whitney U, bağımsız gruplarda t testi, Cronbach α, Pearson ve Spearman korelasyon testleri ile regresyon analizi yapılmıştır. Bulgular: Kadınların %22.7'si lise mezunu, %63'ü sosyal güvenceye sahip, %28.3'ü geleneksel ailede yaşamaktadır. En fazla göçmen Suriye'den olup, en belirgin göç nedeni savaştır. Göçmenlerin %37.3'ü Türkiye'yi güvenli olduğu için tercih etmiştir ve %54'ü göçmen olduğu için en çok iletişim engeli-sosyal sorunlar yaşamaktadır. Kadınlar Beck Anksiyete ölçek toplamından ortalama 32.68±17.32 puan almış olup, %59'u şiddetli anksiyete düzeyine sahiptir. Ayrıca %74'ünde cinsel distres saptanmıştır. Sonuç: Kadınların anksiyete düzeyleri ile cinsel distres düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı pozitif yönlü ve yüksek düzeyli bir ilişki vardır. Kadınların anksiyete düzeyleri arttıkça cinsel yaşamları olumsuz etkilenmektedir.
Özet (Çeviri)
The Effect of Anxiety Levels on Sexual Dysfunction Immigrant Women Aim: This research was conducted to determine the effect of anxiety levels on sexual dysfunction immigrant women residing in Turkey. Materials and Methods: This descriptive and correlational study was carried out between March 15, 2024, and September 15, 2024, in Istanbul, with 300 immigrant women. Data were collected using a Women's Information Form, the Beck Anxiety Inventory, and the Female Sexual Distress Scale. In the analysis of the data, statistical methods such as frequency, percentage, mean, standard deviation, minimum and maximum scores, ANOVA, Kruskal-Wallis, Mann-Whitney U, independent t-test, Cronbach's alpha, Pearson and Spearman correlation tests, and regression analysis were applied. Findings: Of the women, 22.7% were high school graduates, 63% had social security, and 28.3% lived in traditional families. The majority of the migrants were from Syria, and the most prominent reason for migration was war. 37.3% of the migrants chose Turkey because it was considered safe, and 54% reported facing communication barriers and social issues due to their migrant status. The women scored an average of 32.68±17.32 on the Beck Anxiety Inventory, with 59% experiencing severe anxiety levels. Additionally, 74% reported sexual distress. Conclusion: There is a statistically significant positive and high-level relationship between women's anxiety levels and sexual distress. As anxiety levels increase, their sexual lives are negatively affected.