Türkiye'de özel çevre koruma bölgelerinin yönetimi: Muğla ili örneği
Management of special environmental protection zones in Turkey: The case of Muğla province
  1. Tez No: 894014
  2. Yazar: EYLEM SAYIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BAYRAM COŞKUN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Çevre Sorunları, Uluslararası Çevre Sözleşmeleri, Koruma Alanları, Ekolojik, Özel Çevre Koruma Bölgeleri, Environmental Problems, International Environmental Conventions, Protected Areas, Ecological, Special Environmental Protection Zones
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 226
Özet
İnsanların var oluşu ile parçası oldukları doğa üzerinde olumsuz etkiler de başlamıştır. Özellikle Sanayi Devriminin ardından yaşanan süreçte bu olumsuz etkiler daha da artmıştır. Bu etkilerin sonucu olarak; doğa ve doğaya ilişkin sistemde bozulmalar, yaşamsal özelliğini yitirmeler söz konusu olmuştur. Doğa üzerinde insanlar nedeniyle oluşan çevre sorunları insanların yaşamları üzerinde olumsuz etkiler oluşturmaya başlayınca insanlık çevre sorunları için çözüm arayışına başlamıştır. Özellikle 1970'li yıllardan itibaren çevre sorunlarına ortak bir çözüm bulabilmek için uluslararası düzeyde girişimlerde bulunulmuştur. Bu girişimlerin sonucu olarak birçok uluslararası çevre sözleşmesi oluşturulmuştur. Söz konusu çevre sözleşmelerinin büyük bir bölümü doğrudan ya da dolaylı koruma alanları ile ilgili düzenlenmiştir. Koruma alanlarına yönelik verilen önem bu alanların doğal, ekolojik ve kültürel açıdan büyük bir değere sahip olmalarındandır. Koruma alanları içerisinde Barselona Sözleşmesi çerçevesinde oluşturulan özel çevre koruma bölgeleri büyük bir öneme sahiptir. Çalışma kapsamında Türkiye'de özel çevre koruma bölgelerinin barındırdıkları değer ve yönetim anlayışı ele alınmaktadır. Çalışma sonucunda nesnel sonuçlar elde edebilmek için dört özel çevre koruma bölgesinin bulunduğu Muğla İli inceleme alanı olarak belirlenmiştir. Çalışma ile Türkiye'deki özel çevre koruma bölgeleri için durum tespiti yapılması ve bu yapılan tespit sonucu yönetim için öneriler getirilmesi amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
With the existence of human beings, negative impacts on the nature they are a part of have also started. Especially in the process following the Industrial Revolution, these negative effects have increased even more. As a result of these effects; there have been deterioration in nature and the system related to nature and loss of its vital properties. When environmental problems caused by humans on nature started to have negative effects on people's lives, humanity started to search for solutions to environmental problems. Especially since the 1970s, attempts have been made at the international level to find a common solution to environmental problems. As a result of these attempts, many international environmental conventions have been established. Most of these environmental conventions are directly or indirectly related to protected areas. The importance given to protected areas is due to the fact that these areas have a great natural, ecological and cultural value. Among the protected areas, the special environmental protection zones established within the framework of the Barcelona Convention are of great importance. Within the scope of the study, the value and management approach of special environmental protection areas in Turkey are discussed. In order to obtain objective results as a result of the study, Muğla Province, where there are four special environmental protection zones, was determined as the study area. With the study, it was aimed to determine the situation for special environmental protection zones in Turkey and to make suggestions for management as a result of this determination.