Sultan Abdülmecid Dönemi'nde deniz ulaşımı (1839-1861)
Sea transportation during the Reign of Sultan Abdulmecid (1839-1861)
  1. Tez No: 894099
  2. Yazar: ALİ KONCİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLSÜM TÜTÜNCÜ UĞURLUBAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Osmanlı, Sanayileşme, Buharlı Gemi, Kabotaj, Fabrika, Sultan Abdülmecid, Ottoman, Industrialization, Steamship, Coasting, Factory, Sultan Abdülmecid
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi Sultan Abdülmecid Dönemi'nde Deniz Ulaşımı (1839-1861) Ali KONCİ Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Tarih Anabilim Dalı Tarih Programı Bu çalışmada genel olarak, Osmanlı Devleti'nin sanayileşme sürecinde vapurun anlam ve öneminin açıklanması amaçlanmaktadır. Zaman ve mekân anlayışının vapur aracılığıyla değişmeye başladığı bir dünyada, Osmanlı Devleti'nin vapurdan beklentileri ve sonuçları ele alınmaktadır. Osmanlı Devleti yöneticileri tarafından vapur, Mısır Valisi Mehmed Ali Paşa'ya karşı sürdürülen güç yarışı içerisinde, Mısır Valiliği'nden hemen sonra temin edildi. Vapurun, Osmanlı Devleti tarafından sanayileşme programının merkeze alındığı dönem, Sultan Abdülmecid dönemi oldu. Çalışmanın merkezinde, Sultan Abdülmecid döneminde başlatılan geniş çaplı sanayileşme programında vapurun yeri, Zeytinburnu Demir Çelik Fabrikası ve Kabotaj meseleleri yer almaktadır. Çalışmanın amacı, Sultan Abdülmecid dönemi Osmanlı sanayileşmesinde vapurun merkeze alındığını göstermek ve devletin kazanımlarını aktarmaktır. Zeytinburnu Demir Çelik Fabrikası bu program çerçevesinde değerlendirilerek, vapurun bu dönemde merkeze alındığı iddia edilmektedir. Zeytinburnu Fabrikası'nın eklemlerini, modernleştirilen kömür ve demir madenlerinden çıkartılan cevherler oluşturmaktadır. Çalışmanın odaklandığı ilk problem, Osmanlı Devleti'nin sanayileşirken Müslüman Türk tebaanın herhangi bir şekilde sermaye sahibi olamaması ve bu sebeple de, saray ve çevresinin sermaye merkezi olarak yetersiz kalmasıdır. Devletin fabrikalarda gerekli teknik personelin yetiştirememesi, İngiliz ve Fransız mühendislerini, işçilerini ithal etmeyi gerektirmesi çalışmada odaklanılan bir diğer sorunsaldır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master's Thesis Sea Transportation During the Reign of Sultan Abdulmecid (1839-1861) Ali KONCİ Dokus Eylül University Graduate School of Social Sciences Department of History History Program In this study it's been aimed to explain the meaning and the importance of the steamships, during the industrialization period of the Ottoman Empire. The expectations of the Ottoman Empire from the existence of steamships in the world where the phenomenon of time and place was being redefined by them, and the results of such was discussed. The concept of steamships was acquired by the rulers of the Ottoman Empire right after the Commander Muhammad Ali, the ruler of Egypt during the arms race between him and the Ottoman Empire. It was the period of Abdülmecid I where the industrialization programme was centralized by the Ottoman Empire. Therefore, the place of steamships during the large-scale industrialization programme initiated by Abdülmecid I, Zeytinburnu Iron and Steel Plant and the Cabotage topics were focused on in the study. This study aimed to portray that the industrialization programme initiated in the Abdülmecid I period was centralized around the concept of steamships and to narrate the achievements of the government. It is claimed that the steamship idea was centralized during this period and the Zeytinburnu Iron and Steel Plant was concerned in the aforementioned industrialization programme. The ores extracted from the modernized coal and iron mines had become“the hand and foot to”the plant. The first problem the study examined, was that the local Muslim-Turk population couldn't gain any means of personal capital and due to this reason, Ottoman Palace and the surrounding population falling insufficient as a capital center. The government not being able to upbring required technical staff in factories and having to import English/French engineers and staff, was another difficulty.