Disability as a form of empowerment in postcolonial narratives: the bone people and the absolutely true diary of a part-time Indian
Sömürge sonrası anlatılarda bir güçlendirme biçimi olarak engellilik: The bone people ve the absolutely true diary of a part-time Indian
  1. Tez No: 894281
  2. Yazar: BILAL ZAYOUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TÜLAY DAĞOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: The Bone People, The Absolutely True Diary of a Part-Time Indian, Sömürge-Sonrası, Engellilik, Yerli, The Bone People, The Absolutely True Diary of a Part-Time Indian, Postcolonialism, Disability, Indigenous
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Engelli karakterlerin güçlendirilmesi konusundan önce, bu araştırmanın ilk amacı, Keri Hulme'ün The Bone People ve Alexie Sherman'ın The Absolutely True Diary of a Part-Time Indian eserlerinde postkolonyal etkileri ve mirasları keşfetmektir. Bu, karakterlerin psikolojik ve fiziksel engelleri ile analitik ilişkilerini formüle etmek amacıyla yapılmaktadır. Argümanımızın temeli olarak, Edward Said'in ikilikleri güçlendirme/engelleme ikiliği ile ilişkilendirilir ve sömürge sonrası dönem ve engellilik çalışmaları tematik unsurlarını kapsayan bir kesişim noktasını belirlemeye çalışır. Aynı zamanda, Mike Oliver'ın sosyal engellilik modeli, engelliliğin tıbbi perspektifine karşı bir anti-tez oluşturmak için kullanılarak, dikkatleri yerli ve güçlendirilmiş modeline kaydırmayı amaçlar. Frantz Fanon ve Chinua Achebe gibi teoristlerin sömürge sonrasına dair içgörülerinden de kısmen yararlanılır; yerli ve koloniler öncesi kültür ve geleneklerle ilgili veriler, engelliliğin yorumlanmasına dair karşıt bir araştırma yapmak amacıyla incelenir. Ayrıca, birincil kaynaklardan engellilik ile ilgili objektif tıbbi bilgiler araştırılır ve titizlikle incelenir. Clare Barker'ın engellilik ve sömürge sonrası çalışmalarının kesişimsel içgörüsüne yönelik yaklaşımı, argümanın iç içe geçmiş doğasını geliştirmek için kullanılır. Elimizdeki teorik çerçeveler, ilgili karakterlerin sömürge sonrası roman dokusu içinde daha net bir temsili sağlamak amacıyla temel olarak kullanılmaktadır. Her bölümün temel bölümünden sonra, araştırmanın verimli kısmı, birincil eserlerin konusunu ilerleyici bir biçimde ele alır. Bu, karakterlerin engelliliğini mevcut sömürge sonrası bağlamda güçlenme ve kurtuluş ile ilişkilendirir. Kuşkusuz, anti-ableist güçlendirme, Eurosentrikliğe karşı yerli ideolojiyi destekleyen karakter gelişimi kapsamındadır. Her bir birincil kaynağın anlatıları ve arka planları belirgin bir özgünlük sergilese de, engelliliğin güçlendirilmesinin yansımaları ve tezahürleri, bizim açımızdan yerli, kültürel, bağlamsal ve sosyal unsurlarla tutarlı bir ilişki göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Before delving into the empowerment of disabled characters, the initial purpose of this research is to explore the post-colonial implications and legacies within Keri Hulme's The Bone People and Alexie Sherman's The Absolutely True Diary of a Part-Time Indian to formulate their analytical association with the protagonists' psychological and physical impairments, accordingly, within the foundation of our argument, Edward Said's dichotomies are associated with the enablement/disablement duality to pinpoint an intersection that encompasses the thematic elements of postcolonialism and disability. Simultaneously, Mike Oliver's social model of disability is employed to generate an anti-thesis against the medical perspective of disability to shift the attention to the indigenous and the empowered model of it in the following sections. Post-colonial insights of scholars such as Frantz Fanon and Chinua Achebe are somewhat utilized too, and data about indigenous and pre-colonial culture and tradition are explored to manifest a contrastive investigation about the interpretation of disability. Furthermore, objective medical information about the impairments from the primary sources is investigated and scrutinized. Clare Barker's approach to the intersectional insight of disability studies and post-colonial studies is employed to enhance the intertwined nature of the argument. The theoretical frameworks in hand are primarily utilized to pinpoint the position of the concerned characters for the sake of a clearer representation within the postcolonial fabric of the novels. After the foundational section of each chapter, the prolific section of the research specifically handles the primary works' plot in a progressive pattern. It deductively associates the protagonists' disability with empowerment and redemption within the existing post-colonial context. Definitively, anti-ableist empowerment resides within the scope of character development favouring indigenous ideology against Eurocentricism. Although the narratives and the backgrounds of each primary source depict a distinguished uniqueness, the implications and the manifestations of disability's empowerment from our lens exhibit a consistent relation to autochthonous cultural, contextual, and social elements.