Kültürel duyarlılık temelli psikoeğitim programının psikolojik danışman adaylarının çokkültürlü yeterliklerine etkisi
The impact of a cultural sensitivity-based psychoeducation program on counselor candidates' multicultural competence
- Tez No: 894458
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BEKİR ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Kültür, Çokkültürlülük, Kültürel Duyarlılık, Kültüre Duyarlı Psikolojik Danışma, Çokkültürlü Psikolojik Danışma Yeterlikleri, Culture, Multiculturalism, Cultural Sensitivity, Culturally Sensitive Counseling, Multicultural Counseling Competencies
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu çalışmada, araştırma kapsamında geliştirilmiş olan Kültürel Duyarlılık Temelli Psikoeğitim programının psikolojik danışman adaylarının çokkültürlü psikolojik danışma yeterliklerine etkisini ölçmek amaçlanmaktadır. Nicel araştırma yöntemlerinden deneysel desenle yürütülen çalışmanın araştırma grubu, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nde Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık lisans düzeyi son sınıfta öğrenim görüp programa katılıma gönüllü olan öğrencilerden oluşmaktadır. Toplamda 24 katılımcı ile yürütülen çalışmada deney grubuna 6 oturumluk Kültürel Duyarlılık Temelli Psikoeğitim Programı uygulanırken kontrol grubuna herhangi bir müdahale uygulanmamıştır. Verilerin analizinde deney ve kontrol grupları arasında çokkültürlü psikolojik danışma yeterlik düzeyi bakımından anlamlı bir fark olup olmadığını incelemek için Bağımsız Örneklem T-Testi uygulanmıştır. Deney ve kontrol gruplarındaki ön test ve son test sonuçlarının grup içi karşılaştırmaları ise Bağımlı Örneklem T-Testi ile analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda Kültürel Duyarlılık Temelli Psikoeğitim Programının uygulandığı deney grubunun çokkültürlü psikolojik danışma yeterlik puanlarının herhangi bir müdahale uygulanmayan kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde artış gösterdiği ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims to measure the impact of the Cultural Sensitivity Based Psychoeducation Program, which was developed within the scope of the research, on the multicultural counseling competencies of counselor candidates. The research group of the study, which was conducted with an experimental design from quantitative research methods, consists of students studying in the final year of the Guidance and Psychological Counseling undergraduate degree at Çanakkale Onsekiz Mart University and who volunteered to participate in the program. In the study conducted with a total of 24 participants, a 6-session Cultural Sensitivity-Based Psychoeducation Program was applied to the experimental group, while no intervention was applied to the control group. In the analysis of the data, an Independent Sample T-Test was applied to examine whether there was a significant difference between the experimental and control groups in terms of multicultural counseling competency levels. The intra-group comparisons of the pre-test and post-test results in the experimental and control groups were analyzed with the Dependent Sample T-Test. As a result of the study, it was revealed that the multicultural counseling competency scores of the experimental group, to which the Cultural Sensitivity-Based Psychoeducation Program was applied, increased significantly compared to the control group, to which no intervention was applied.