Post Truth çağında gerçeklik temsili bağlamında yeni gerçekliğin tiyatroya yansımaları ve örneklerinin değerlendirilmesi
Reflections of new reality in theater and evaluation of examples in the context of representation of reality in the post-Truth era
  1. Tez No: 894459
  2. Yazar: EMRE AVŞAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YASİN ÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Post-truth, Gerçekçilik, Parasosyal Etkileşim, Postmodern Tiyatro, Yeni Gerçeklik, Post-truth, Realism, Parasocial Interaction, Postmodern Theater, New Reality
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tiyatro Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Tiyatro Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 220
Özet
20. yüzyılın sonları ve 21. yüzyılın başları itibarıyla,“post-truth”kavramı giderek daha yaygın bir şekilde kullanılmaya başlanmıştır. Bu kavram, nesnel gerçeklikten ziyade duygular, inançlar ve kişisel görüşlerin öne çıktığı bir dönemi tanımlamaktadır. Post-truth çağında, gerçeklik kavramı ve algısı köklü bir değişime uğramış, sübjektif hale gelmiş ve toplumsal algılar üzerinde belirgin bir etkiye sahip olmuştur. Bu dönemde, bilgi kirliliği ve manipülasyonun artmasıyla insanlar gerçeklik algılarını sorgulamaya başlamış ve farklı gerçeklikler arasında çatışmalar ortaya çıkmıştır. Tiyatro, tarih boyunca gerçeklikle olan ilişkisini farklı biçimlerde ele almıştır. Klasik dönemlerde, tiyatro genellikle objektif bir gerçekliği yansıtırken postmodern dönemde daha subjektif ve deneysel hale gelmiştir. Postmodern tiyatro, gerçeklik algısını sorgulayan ve çeşitli gerçeklik katmanlarını bir araya getiren yapılarla dikkat çekmiştir. Geleneksel anlatı teknikleri ve karakter gelişimi yerine, daha deneysel ve parçalı anlatılar öne çıkmıştır. Postdramatik tiyatro ise seyirciyi pasif bir gözlemci konumundan çıkararak aktif bir katılımcı haline getirmeyi amaçlamıştır. Post-truth çağında, tiyatroda seyirci-karakter etkileşimi ve gerçeklik algısının dönüşümü önemli bir konu haline gelmiştir. Parasosyal etkileşim, seyircinin tiyatro karakterleriyle kurduğu duygusal bağı açıklamak için kullanılmıştır. Bu bağlamda, seyircinin gerçeklik algısı ile tiyatro karakterleri arasındaki ilişki, post-truth çağının etkilerini yansıtmaktadır. Tiyatro sanatçıları, seyircilere farklı gerçeklik katmanlarını keşfetme fırsatı sunarak post-truth çağının karmaşıklığını tiyatro aracılığıyla ifade etmeye çalışmaktadır. Bu çalışma, post-truth çağının tiyatro üzerindeki etkilerini ve yeni gerçeklik kavramının tiyatroya yansımalarını ele alarak, tiyatro ile gerçeklik arasındaki ilişkinin karmaşıklığını ve değişimini anlamaya yönelik katkı sunmayı amaçlamıştır. Gelecekte bu konudaki araştırmaların devam edeceği öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
The term“post-truth”has come into frequent use in the late 20th and early 21st centuries. This term describes an era in which emotions, beliefs, and personal opinions take precedence over objective reality. In the post-truth era, the concept and perception of reality have undergone profound changes, becoming subjective and having a significant impact on societal perceptions. During this period, the increase in information pollution and manipulation has led people to question their perceptions of reality, resulting in conflicts between different realities. Throughout history, theater has approached its relationship with reality in various ways. In classical periods, theater often reflected an objective reality, while in the postmodern era, it became more subjective and experimental. Postmodern theater is notable for its structures that question the perception of reality and bring together various layers of reality. Instead of traditional narrative techniques and character development, more experimental and fragmented narratives have come to the forefront. Postdramatic theater aims to transform the audience from passive observers into active participants. In the post-truth era, the interaction between audience and characters in theater and the transformation of the perception of reality have become significant topics. Parasocial interaction has been used to explain the emotional bond that audiences form with theater characters. In this context, the relationship between the audience's perception of reality and the characters in theater reflects the impacts of the post-truth era. Theater artists strive to express the complexity of the post-truth era through theater by offering audiences the opportunity to explore different layers of reality. This study examines the effects of the post-truth era on theater and explores how the concept of new reality is reflected in theater, aiming to contribute to the understanding of the complexity and transformation of the relationship between theater and reality. Future research on this topic is expected to continue.