Ters yüz sınıf modeliyle desteklenmiş sosyobilimsel etkinliklerin fen bilgisi öğretmen adaylarının kavramsal anlamalarına etkisi ve öğretmen adayı görüşleri
The effect of socioscientific activities supported by the flipped classroom model on the conceptual understanding of science teacher candidates and their opinions
  1. Tez No: 894513
  2. Yazar: SEVDE SARAÇOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLİZ AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Ters yüz sınıf modeli, okul dışı öğrenme, sosyobilimsel konular, kavramsal anlama, öğretmen adayları, Flipped classroom model, out-of-school learning, socioscientific issue, conceptual understanding, pre-service science teachers
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 246
Özet
Bu araştırmanın amacı, ters yüz sınıf modeliyle desteklenerek hazırlanmış sosyobilimsel etkinliklerin fen bilgisi öğretmen adaylarının fen konularına yönelik kavramsal anlamalarına etkisini incelemek, etkinlik kağıtlarını değerlendirmek ve yapılan uygulamalara yönelik öğretmen adaylarının görüşlerini almaktır. Bu araştırmada, nitel araştırma desenlerinden durum çalışması kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu on üç son sınıf fen bilgisi öğretmen adayı oluşturmuştur. Verileri toplamak için“Kavramsal Anlama Soruları”,“Etkinlik Kağıtları”ve“Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu”kullanılmıştır. Kavramsal anlama soruları öğretmen adaylarına uygulama öncesinde ve uygulama sonrasında cevaplandırmaları için verilmiş olup; uygulamalar sırasında etkinlik kağıtları verilmiş ve son olarak yarı yapılandırılmış görüşmeler uygulama sonrasında altı öğretmen adayıyla gerçekleştirilmiştir. Uygulama, beş hafta sürmüştür. Verilerin analizinde; öğretmen adaylarının Kavramsal Anlama Sorularına verdikleri cevaplar doğrultusunda kodlar oluşturulup; bu kodlar kavramsal bilgi düzeyleri açısından, Abraham vd. (1992) çalışması referans alınarak; Anlama (A), Kısmen Anlama (KA), Alternatif Kavrama (AK) ve Yanlış Anlama (YA) şeklinde gruplandırılmıştır. Gruplandırılan kodlar kategoriler şeklinde tablolaştırılarak sunulmuştur. Etkinlik kağıtları, araştırmacılar tarafından hazırlanan Etkinlik Değerlendirme Rubriği ile analiz edilmiştir. Yarı yapılandırılmış görüşme soruları, içerik analizine tabii tutulmuştur. Öğretmen adaylarının cevapları doğrultusunda kodlar oluşturulup, bu kodlar alt temalar vi halinde tablolaştırılarak sunulmuştur. Araştırma sonunda öğretmen adaylarının sosyobilimsel fen konularına yönelik kavramsal anlamalarının olumlu yönde değiştiği ve cevapladıkları etkinlik kağıtlarının nitelikli olduğu ve uygulamaya yönelik görüşlerinin olumlu olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to examine the effects of socioscientific activities supported by the flipped classroom model on the conceptual understanding of science teacher candidates on science subjects, to evaluate the activity sheets and to get the opinions of the teacher candidates about the applications. In this research, case study, one of the qualitative research designs, was used. The study group of the research consisted of thirteen senior science teacher candidates.“Conceptual Comprehension Questions”,“Activity Sheets”and“Semi-Structured Interview Form”were used to collect data. Conceptual understanding questions were given to prospective teachers to answer before and after the application; Activity sheets were given during the applications, and finally, semi-structured interviews were held with six teacher candidates after the application. The implementation lasted for five weeks. In the analysis of data; codes were created in line with the answers given by the pe-service science teachers and these codes were determined in terms of their conceptual knowledge levels; Abraham et al. (1992) with reference to his study; They are grouped as Comprehension (C), Partial Comprehension (PC), Alternative Comprehension (AC) and Misunderstanding (MU). The grouped codes are presented in tables as categories. Activity papers were analyzed with the Activity viii Evaluation Rubric prepared by the researchers. Semi-structured interview questions were subjected to content analysis. Codes were created in line with the answers of the teacher candidates, and these codes were presented in tables as sub-themes. At the end of the research, it was concluded that the prospective teachers' conceptual understanding of socioscientific science topics changed positively, the activity papers they answered were qualified and their opinions about the practice were positive.