Web 2.0 araçlarıyla desteklenen ters yüz öğrenme modelinin öğrencilerin 21. yüzyıl becerilerine etkisi
The effect of flipped classroom learning model supported by Web 2.0 tools on students' 21st century skills
- Tez No: 895006
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA GİRGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: sosyal bilgiler, 21. yy. becerileri, web 2.0, ters yüz öğrenme becerileri, social studies, 21st century skills, web 2.0, flipped learning skills
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
21. yüzyıl ile hayatımıza dokunan Web ortamının, şüphesiz ki en önemli etkenlerinden biri teknolojiyle eş güdümlü olarak eğitimde kullanılmasıdır. Problem olarak görünen birçok sınırlıklar böylece azalmakta veya tamamen ortadan kalkmaktadır. Sınıf ortamındaki fiziksel sınırlar sınıfın dışına çıkmakta, öğrenci-öğretmen deneyimleri yeni kazanımlar elde etmekte ve giderek zenginleşen ortamlar oluşmaktadır. Çağımızda çeşitlenerek artan bilgisayar destekli yazılım uygulamalarının web ortamına taşınmasıyla öğrenciler ve öğretmenler ders içeriğinden bağımsızlaşarak özgün öğretim ve eğitim çalışmaları ortaya çıkarmaktadır. Aynı zamanda sosyal bilgiler dersinin öğretim programında amaç, beceri, yeterlilik ve öğrenme alanları yönünden 21.yüzyıl becerilerinin yer alması bu çalışmaları desteklemektedir. Bu bağlamda araştırmanın amacı, Web 2.0 araçlarıyla desteklenmiş ters yüz öğrenme modelinin sosyal bilgiler dersinde 7. sınıf öğrencilerinin“Demokrasinin Serüveni”ünitesindeki 21. yüzyıl becerilerine etkisini araştırmaktır. Araştırmanın örneklemini 2023- 2024 eğitim öğretim yılı Muğla ili Menteşe ilçesindeki bir devlet okulunda 7. sınıfta öğrenim gören 14 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırma karma yöntem modeli ile tasarlanmıştır. Araştırmanın başında nicel olarak Gülen (2013) tarafından hazırlanan“21. Yüzyıl Öğrenme Becerilerinin Kullanma Düzeyi Envanteri”ve nitel veri toplama araçları olarak:“21. Yüzyıl Becerilerine Yönelik Açık Uçlu Soru Formu”,“Web 2.0 Araçlarına ve Ters Yüz Sınıf Modeline Yönelik Yarı Yapılandırılmış Görüşme”,“Öğrenci Günlükleri”ve Atalay (2015) tarafından hazırlanan ve geliştirilen“Sınıf Gözlem Formu”kullanılmıştır. Nitel ve Nicel veriler birlikte toplanmış ve her bir veri kendi içinde ayrı olarak analiz edilmiş araştırma sonunda bulgular birleştirilerek yorumlanmıştır. Araştırmada yakınsak paralel karma deseni kullanılmıştır. Nicel veriler SPSS programı aracılığıyla Wilcoxon analizi elde edilmiştir. Nitel veriler içerik analizi yapılarak çözümlenmiştir. Araştırma sonucunda Web 2.0 araçlarıyla desteklenmiş ters yüz öğrenme modelinin öğrencilerin 21. yüzyıl becerilerini belirli alt boyutlarda olumlu etkilediği görülmüştür. Nicel bulgularda öğrenme becerileri kullanma düzeyinde test ve son test arasında anlamlı bir fark olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Nitel bulgulardan elde edilen sonuçlarda 21. Yüzyıl Dijital Okuryazarlık Becerileri, Yaşam ve Kariyer Becerilerinde olumlu yönde etkilediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
One of the most significant factors influencing our lives in the 21st century, particularly with the advent of the web, is undoubtedly its integration with education in tandem with technology. Many perceived limitations are thus reduced or entirely eliminated. The physical boundaries of the classroom extend beyond its walls, enhancing student-teacher experiences and creating increasingly enriched environments. As computer-assisted software applications proliferate and transition to web platforms, both students and teachers are liberated from traditional lesson content, enabling the development of unique teaching and educational activities. Additionally, the inclusion of 21st-century skills in the objectives, competencies, and learning areas of the social studies curriculum supports these efforts. In this context, the aim of the research is to investigate the impact of the flipped learning model, supported by Web 2.0 tools, on the 21st-century skills of 7th-grade students in the“Journey of Democracy”unit of social studies. The sample of the study consists of 14 students enrolled in the 7th grade at a public school in the Menteşe district of Muğla province during the 2023-2024 academic year. The research is designed using a mixed-method model. At the beginning of the study, the“21st Century Learning Skills Usage Inventory”prepared by Gülen (2013) was used as a quantitative data collection tool. Qualitative data collection tools included the“Open-Ended Question Form on 21st Century Skills,”the“Semi-Structured Interview on Web 2.0 Tools and the Flipped Classroom Model,”“Student Diaries,”and the“Classroom Observation Form”developed and prepared by Atalay (2015). Both qualitative and quantitative data were collected and analyzed separately, and the findings were combined and interpreted at the end of the study. The convergent parallel mixed design was employed in the research. Quantitative data were analyzed using the Wilcoxon test via the SPSS program. Qualitative data were analyzed through content analysis. The research concluded that the flipped learning model, supported by Web 2.0 tools, positively affected students' 21st-century skills in certain sub-dimensions. Quantitative findings revealed no significant difference between the pre-test and post-test levels of learning skills usage. Qualitative findings indicated positive impacts on 21st Century Digital Literacy Skills, as well as Life and Career Skills.