Dividend policy of the corporations trading in the Istanbul Stock Exchange: An empirical analysis
İstanbul Menkul Kıymetler Borsası' nda işlem gören şirketlerin temettü politikaları üzerine ampirik bir inceleme
  1. Tez No: 89468
  2. Yazar: CAHİT ADAOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE DOĞUKANLI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Temettü politikası, istikrar, bilgi içeriği, endüstriyel farklılıklar, panel data, Dividend policy, stability, information signaling, industrial differences, panel data
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 203
Özet
IV ÖZET İSTANBUL MENKUL KIYMETLER BORSASI'NDA İŞLEM GÖREN ŞİRKETLERİN TEMETTÜ POLİTİKALARI ÜZERİNE AMPİRİK BİR İNCELEME Cahit AD AOĞLU Doktora Tezi, İşletme Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr, Hatice Doğukanlı Nisan 1999, 191 sayfa Temettü politikası üzerine yapılan araştırmalar finans literatüründe önemli bir yere sahiptir. Bu araştırmanın amacı, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda (İMKB) işlem gören şirketlerin izlemekte oldukları temettü politikalarını araştırmak ve panel data regrasyon metodunu kullanarak, bu şirketlerin istikrarlı bir temettü politikası izleyip izlemediklerini ampirik olarak incelemektir. Yapılan bu ampirik inceleme, İMKB şirketlerinin temettü politikalarının bilgi içeriği taşıyıp taşımadığı konusunda da sonuçlar vermiştir. 1995 yılında Sermaye Piyasası Kurulu tarafından çıkarılan tebliğle, İMKB'nda işlem gören şirketlere, temettü politkalarını belirlemede büyük bir serbestlik sağlanmıştır. Bu yasal değişikliğin ÎMKB şirketlerinin temettü politikaları üzerindeki etkileri niceliksel ve niteliksel olarak incelenmiştir. Yasal değişikliğin 1995 yapıldığı olduğu gözönüne alınarak, araştırma 1985-1994 ve 1995-1997 dönemlerini kapsamaktadır. Ampirik inceleme sonuçlan, her iki donemde de, İMKB şirketlerinin istikrarsız Ibir temettü politikası izlediklerini ve bu istikrarsızlık nedeniyle, temettü politikalarının bilgi içeriğinin olmadığım ortaya koymuştur. Diğer bir deyişle, temettü politikaları Türk yatırımcılara, şirketlerin gelecek kazançları hakkında bilgi vermemektedir. Sonuçlar, temettü politikasını etkileyen en önemli etkenin, o yıl içerisinde elde edilen şirket kazancı olduğunu göstermektedir. Bu nedenle, kazançlardaki oynamalar, temettü politikasında değişmelere yol açmaktadır. Sonuç olarak, kazançlardaki istikrarsızlık temettü politikasında istikrarsızlığa neden olmaktadır. Ampirik sonuçların da gösterdiği gibi, 1995 yılından önceki yasal düzenlemelerin etkisiyle, endüstrilerin temettü politikaları arasında farklılıklar görülmemektedir. Bunun aksine yeni yasal düzenleme, endüstriler arasında farklılıkların oluşmasına yol açmıştır. Yeni yasal düzenleme ile tanınan serbestlik, İMKB'ında işlem gören şirketlerin otofinansmana daha fazla yönelmesine ve nakit temettü dağıtmayan şirketlerin sayısında büyük bir artışa neden olmuştur.
Özet (Çeviri)
III ABSTRACT DIVIDEND POLİCY OF THE CORPORATIONS TRADING İN THE İSTANBUL STOCK EXCHANGE: AN EMPIRICAL ANALYSIS Cahit ADAO?LU Ph.D, Thesis, Business Department Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Hatice Doğukanh AprU 1999,191 pages Dividend policy decision has attracted a great deal of financial research and stili keeps its prominent place in the finance literatüre. The main aim of this research is to investigate how the corporations that are traded in the istanbul Stock Exchange (İSE) set their dividend policy and to analyze empirically whether the İSE corporations follovv stable (sticky) dividend policies by using panel data regressions. The empirical analysis of stability in the dividend policy also provides indirect empirical evidence in regards to the information signaling power of the İSE corporations' dividend policy decisions. Additionally, in 1995, there has been a significant change in the dividend regulations granting full flexibility in the dividend policy decision making only for the corporations that are traded in the İSE. The consequent effects are analyzed qualitatively and quantitatively focusing on \vhether the new regulatory environment has resulted in significant changes in the dividend decision making of the İSE corporations. Due to the significant regulatory change in 1995, the empirical research focuses on two time periods, 1985-1994 and 1995-1997. The empirical results show that for both time periods, the İSE corporations ^DÜOW unstable dividend policies, and hence, the information signaling povver of the dividend policy of the İSE corporations is minimal, in other words, dividend policy decisions do not give any information about the future prospects of the İSE corporations to Turkish investors. The results also show that the main factor that determines the amount of cash dividends that will be distribüted is the net income of the corporation in that year. Consequently, any variability in the net income of the corporation is directly reflected in the level of cash dividends. in other words, instability in earnings results in instability in dividends. in regards to the effect of the regulatory change on the dividend policy making, the empirical results show that for the period before the regulatory change in 1995, there are no industrial differences in the dividend policy as a result of the regulations that have left little room for managers in determining their dividend policies. However, significant industrial differences in the dividend policy are found for the period after the 1995 regulatory change that has granted extensive flexibility in the dividend policy decision making. Especially, there has been a substantial increase in the number of corporations that stopped paying cash dividends and used the resources for internal financing.