The relationship among foreign language speaking anxiety, English-speaking skills self-efficacy beliefs, and English-speaking performance of Turkish elt students
Türk İngilizce öğretmenliği öğrencilerinin yabancı dil konuşma kaygısı, İngilizce konuşma becerileri özyeterlilik inançları ve İngilizce konuşma performansı arasındaki ilişki
- Tez No: 894750
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ANITA ALEXANDER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: yabancı dil kaygısı, yabancı dil konuşma kaygısı, konuşma özyeterlilik inançları, İngilizce konuşma performansı, foreign language anxiety, foreign language speaking anxiety, speaking self-efficacy beliefs, English-speaking performance
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Günümüz dünyasında yabancı dil eğitimi de dahil olmak üzere yaşamın her alanında, yabancı dil konuşma becerileri önemli bir yer tutmaktadır. Konuşma becerileri yabancı dil öğreniminde duyuşsal ve bilişsel faktörlerle yakından ilişkilidir. Bu bağlamda, bu çalışma Türk ELT öğrencilerinin yabancı dil konuşma kaygısı, konuşma özyeterlilik inançları ve İngilizce konuşma performansı arasındaki ilişkiyi araştırmıştır. Çalışma, bir devlet üniversitesinin İngiliz Öğretmenliği bölümündeki 71 birinci sınıf Türk öğrencisi ile yürütülmüştür. Bu karma yöntemli araştırma çalışması için tüm katılımcılara bir anket verilmiş ve kaygı ve özyeterliliğin, İngilizce konuşma performansını nasıl etkilediğine dair daha kapsamlı bir görüş elde etmek için yedi gönüllü katılımcıyla yarı yapılandırılmış bir görüşme yapılmıştır. Anket verileri için korelasyonel analizler kullanılmış ve sonuçlar, yabancı dil konuşma kaygısı, konuşma özyeterlilik inançları ve İngilizce konuşma performansı arasında anlamlı ilişkiler bulmuştur. Öğrencilerin bakış açılarını daha detaylı incelemek amacıyla yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmış ve tematik veri analizi uygulanmıştır. Birinci sınıf İngilizce Öğretmenliği öğrencileri, yabancı dil kaygısının İngilizce konuşma performansları üzerinde olumsuz bir etkisi olduğunu, yüksek özyeterlilik inançlarının ise performansları üzerinde destekleyici bir etkisi olduğunu bildirmişlerdir. Mevcut çalışmanın bulgularına dayanarak çıkarımlar yapılmış ve gelecekteki araştırmalar için öneriler vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
In today's world, foreign language speaking skills hold a significant place in every aspect of life including foreign language education. Speaking skills are closely related to affective and cognitive factors in foreign language learning. In this respect, this current study investigated the relationship between foreign language speaking anxiety, speaking self-efficacy beliefs, and English-speaking performance of Turkish ELT students. The study was conducted with 71 first-year Turkish ELT students at a public university. For this mixed-methods research study, a questionnaire was given to all participants, and a semi-structured interview was held with seven voluntary participants to gain deeper insights into how anxiety and self-efficacy impact English-speaking performance. Correlational analyses were employed for survey data, and the results found significant relationships among foreign language speaking anxiety, speaking self-efficacy beliefs, and English-speaking performance. For the qualitative aspect, a thematic analysis was implemented for the interviews to examine the perspective of the students in more detail. The first-year ELT students reported that foreign language anxiety had an adverse effect on their English- speaking performance while high self-efficacy beliefs had a facilitative impact on performance. Based on the findings of the present study, implications for practice were drawn, and suggestions for further research were highlighted.