Comparative analysis of the 12th-grade English curriculum and coursebook with the CEFR
Onikinci sınıf İngilizce müfredat ve ders kitabının ADOÇEP ile karşılaştırmalı analizi
- Tez No: 894768
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİPAŞA AYAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: ADOÇEP, dil öğrenimi, İngilizce ders kitabı, müfredat, CEFR, English curriculum, coursebook, language learning
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 218
Özet
Günümüz dünyasında dünya vatandaşı olmak adına dil öğrenimi büyük bir önem taşımaktadır. Bir Lingua Franca olarak İngilizce büyük kitleler tarafından yaygın olarak kullanılmaktadır. Ortak bir dil öğrenimi standardı sağlamak amacıyla Avrupa Konseyi dil öğrenen, öğreten ve materyal ve sınav hazırlayanlar için Avrupa Dil Öğretimi Ortak Çerçeve Programı'nı (ADOÇEP) yayınladı. Programın amacı tüm dil öğrenen, dil öğreten ve materyal ve sınav hazırlayanlar için ortak bir dil seviye standardı sağlamaktır. Avrupa Konseyine üye olan bir ülke olarak Türkiye, yabancı dil öğretim modelini bu programa göre tekrardan hazırlamıştır. İngilizce ders kitabı ve müfredatı ADOÇEP doğrultusunda hazırlanıp güncellenmiştir. Bu güncellemelerden sonra 12. Sınıf İngilizce ders kitabı ve müfredatının ilgili dil seviyesinin B2 ve B2+ seviyesine göre hazırlandığı belirtilmiştir. Bu çalışma 12. Sınıf İngilizce ders kitabı ve müfredatının ne ölçüde ADOÇEP B2 & B2+ seviyesi ile uyumlu olduğunu ölçmeyi amaçlanmıştır. Kitaptaki okuma parçaları, konuşma ve yazma aktiviteleri birer birer incelenmiş olup ADOÇEP'in sağladı dil seviyesi kriterleri ile karşılaştırılmıştır. Araştırma sonucunda aktivitelerin bir bölümünün ilgili seviye ile örtüşme sağladığı bulunsa da daha etkili bir dil eğitimine erişme ülküsünde tam örtüşme sağlamak için bazı güncellemelerin gerekli olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In today's world, learning a language is becoming more important to have a better place to be a world citizen. English, as a lingua franca, has become the most common language used by a great majority of people. In this sense, countries support language learning and try to provide a better English language education. To provide a common basis for language learning for educators, learners, examiners, and material designers, the Council of Europe published the Common European Framework for References (CEFR). The framework aims to provide a guideline to language learners, teachers, examiners, and material designers and set standards for language levels. As a member country of Council of Europe (CoE), Türkiye has adopted the CEFR in its language education for both curriculum and coursebook. In this research, the researcher aims to determine to what extent the curriculum and coursebook align with the CEFR-related level B2 & B2+ levels compared to the framework. A qualitative research design is utilised. Regarding the findings, it is found out that although the objectives and the activities correspond to the CEFR, some revisions and changes are needed to have a full correspondence to have a better language education.