Yapay zekânın matematik eğitimine etkisi üzerine bir içerik analizi
A content analysis on the effect of artificial intelligence on mathematics education
  1. Tez No: 894773
  2. Yazar: ENİSE DEMİRCİOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CÜNEYT YAZICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: İçerik Analizi, Matematik Eğitimi, Teknoloji, Yapay Zekâ, Content Analysis, Mathematics Education, Technology, Artificial Intelligence
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Matematik Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İlköğretim Matematik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışmada Yapay Zekânın Matematik Eğitimine (YZME) etkisine yönelik yapılan araştırmaları çeşitli açılardan incelemek ve yapay zekâ destekli matematik eğitiminin gelişimine katkıda bulunmak amaçlanmıştır. Araştırma kapsamında sadece makale çalışmaları incelenmiştir. Araştırma yöntemi olarak nitel araştırma yaklaşımlarından doküman incelemesi kullanılmıştır. Google Akademik veri tabanından“matematik eğitimi”,“yapay zekâ”,“eğitimde yapay zekâ”anahtar kelimeleri kullanılarak tarama yapılmıştır. Çalışma sonunda belirlenen kriterlere uyan 4 Türkçe, 30 yabancı toplam 34 makaleye ulaşılmıştır. Ulaşılan Türkçe makaleler TM1, TM2, TM3, TM4 ve yabancı makaleler YM1, YM2, …, YM30 olacak şekilde kodlanmıştır. Makaleler yayın yılına, yayın ülkesine, araştırma yöntemine, veri toplama araçlarına, veri analiz yöntemine, kullanılan anahtar kelimelerine, yapay zekâ araçlarına (kullanılan teknolojiler), örneklem grubuna, içerik analizi olup olmamasına ve hedef alanına göre incelenmiştir. Elde edilen veriler betimsel içerik analizi ile incelenmiştir. Makalelere ait verilerin analiz sonuçları Excel programında yüzdeleri hesaplanarak şekil ve tablolarla gösterilmiştir. İlgili çalışma sonucunda makalelerin en fazla 2023 yılında yapıldığı, en fazla makalenin Kore'ye ait olduğu, veri toplama aracı olarak nitel araştırma yöntemlerinden doküman analizi modelinin daha fazla tercih edildiği, en fazla kullanılan veri analiz yönteminin içerik analizi olduğu, en çok kullanılan anahtar kelimenin Yapay Zekâ olduğu, en çok kullanılan yapay zekâ aracının ChatGPT olduğu, en fazla lise örneklem grubu ile çalışıldığı ve makalelerin çoğunun hedef alanının bilişsel boyutta olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to examine the research on the effect of Artificial Intelligence on Mathematics Education (AI) from various perspectives and to contribute to the development process of artificial intelligence. Within the scope of the research, only articles were examined. Document review, which is one of the qualitative research approaches, was used as the research method. The Google Scholar database was searched using the keywords“artificial intelligence in education”and“artificial intelligence in mathematics education”. At the end of the research, a total of 34 articles, 4 in Turkish and 30 in foreign languages, were found that met the determined criteria. The Turkish articles that were obtained were coded as TM1, TM2, TM3, TM4 and the foreign articles were coded as YM1, YM2, …, YM30. Articles were examined according to year of publication, country of publication, research method, data collection tools, data analysis method, keywords used, artificial intelligence tools (technologies used), sample group, whether there was content analysis or not and target area. The obtained data was examined by using descriptive content analysis. The results of the data analysis of the articles are presented as images and tables by calculating their percentages in the Excel program. As a result of the relevant study, it was found that the most of the articles were published in 2023, the most of them belonged to Korea, the document analysis model, one of the qualitative research methods, was more preferred as a data collection tool, the most used data analysis method was content analysis, the most used keyword was Artificial Intelligence. It was concluded that the most used artificial intelligence tool was ChatGPT, the highest number of studies were conducted with sample groups from high schools and the target area of most of the articles was cognitive.