Siyasal ideolojiler açısından insan hakları
Human rights in terms of political ideologies
- Tez No: 894830
- Danışmanlar: PROF. DR. HARUN TEPE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Siyasal Bilimler, Philosophy, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnsan Hakları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan Hakları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
İnsan hakları kavramı, ortaya atıldığı günden itibaren çeşitli dönüşümler geçirmiştir. Felsefi temellerini aydınlanma düşüncesi ve doğal haklar görüşünden alan insan hakları, günümüzde özellikle gelişmemiş ve gelişmekte olan ülkelerde haksızlığa uğrayanların en büyük dayanağı olmayı sürdürmektedir. Bu çalışmada, insan haklarının pratik başarısından ziyade, onun temellerini aldığı ideolojik zeminle olan ilişkisi araştırılacaktır. Öncelikli olarak ideoloji kavramı açıklanacak, kavramın tarihsel süreçte geçirdiği dönüşümler incelenecektir. İdeoloji kavramına ilişkin çeşitli düşünürlerin görüşleri kronolojik olarak ele alınacak; daha sonra siyasal ideolojilerden Liberalizm ve Marksizm açısından insan hakları düşüncesi üzerinde durulacaktır. Daha sonra Anarşizm, Faşizm ve Komuniteryanizm ideolojilerinin temel özellikleri ve bu özelliklerin insan haklarıyla ilişkileri değerlendirilecektir. Araştırmada, son olarak insan haklarının bir ideoloji olduğunu savunan görüş ortaya konularak, insan haklarının yukarıda ele alınan ideolojiler gibi bir ideoloji olarak görülüp görülemeyeceğini tartışılacaktır. Bu tartışmada Costas Douzinas ve Yuval Noah Harari'nin fikirleri değerlendirilecektir.
Özet (Çeviri)
The concept of human rights has undergone various transformations since its inception. Taking its philosophical foundations from the Enlightenment thought and the view of natural rights, human rights continue to be the mainstay of those who suffer injustice today, especially in undeveloped and developing countries. In this study, rather than the practical success of human rights, its relationship with the ideological ground on which it is based will be explored. First of all, the concept of ideology will be explained and the transformations of the concept in the historical process will be analyzed. The views of various thinkers on the concept of ideology will be explained chronologically, and human rights will be evaluated primarily on the axis of Liberalism and Marxism within the scope of political ideologies. The main features of the ideologies of Anarchism, Fascism and Communitarianism and whether these features can be related to human rights will be evaluated. Finally, the research will present the view that human rights are an ideology and discuss whether human rights can be seen as an ideology like the ideologies discussed above. In this discussion, the ideas of Costas Douzinas and Yuval Noah Harari will be evaluated.
Benzer Tezler
- Türkiye'de muhafazakâr kadınların feminizm algısı
The perception on feminism with the conservative women in Turkey
ESRA SEKİZ
Yüksek Lisans
Türkçe
2019
SosyolojiBalıkesir ÜniversitesiSosyoloji Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHAMMET MURAT ÖZKUL
- İlk çağ yunan zihin dünyasındaki 'doğal hukuk' ideallerinin insan hakları teorisinin oluşumuna katkısı
The contribution of the ideals of 'natural law' in the ancient greek intellectual world to the formation of human rights theory
FURKAN GÜLER
- Orta Asya'da radikal İslam'ın doğuşu ve yükselişi
The emergence and rise of the radical İslam in the central Asia
MOLDİR SAPARBEK
Yüksek Lisans
Türkçe
2019
Siyasal BilimlerAnkara ÜniversitesiUluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKHAN ERDEM
- Recep Peker'in siyasal sosyal ve ekonomik görüşleri
Başlık çevirisi yok
LÜTFİYE İLDAN
Doktora
Türkçe
1989
Siyasal BilimlerAnkara ÜniversitesiKamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi Ana Bilim Dalı
PROF. DR. BÜLENT DAVER
- Antik Yunandan günümüze devlet
State theory from Ancient Greece to present
MERYEM KORKMAZ
Yüksek Lisans
Türkçe
2018
HukukMaltepe ÜniversitesiKamu Hukuku Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ MELDA KÖSE MARDUÇ