Hasta ve hasta yakınlarının yaklaşımlarının hemşirelerin mesleki tutumlarına etkisi : Nitel bir çalışma
The effect of approaches of patients and their relatives on nurses' professional attitudes: A qualitative study
- Tez No: 894877
- Danışmanlar: PROF. DR. YAVUZ ÖZORAN, DR. ÖĞR. ÜYESİ NURAY DEMİRCİ GÜNGÖRDÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Behavior, Nurse, Patient, Patient Relatives, Professional Attitude
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Avrasya Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu araştırmanın amacı, hasta ve hasta yakınlarının yaklaşımlarının hemşirelik uygulamalarına nasıl yansıdığı, bu yansımanın hemşirelerin tutumlarını nasıl etkilediğine yönelik veri elde etmek, çözüm önerilerinde bulunmak ve literatüre katkı sağlamaktır. Araştırma nitel araştırma yöntemlerinden olgu-bilim(fenomenolojik) desene dayalı gerçekleştirilmiştir. Araştırma grubunu Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi çocuk acil biriminde çalışan 18 hemşire oluşturmuştur. Araştırmada veriler araştırmacılar tarafından hazırlanan“tanıtıcı bilgi formu”ve“yarı yapılandırılmış görüşme formu”ile toplanmıştır. Verilerin analizinde betimsel analiz yöntemi kullanılarak 8 ana tema, 48 alt tema belirlenmiştir. Ana temalar; hemşirelerin iyi hasta algısı, hemşirelerin iyi hasta yakını algısı, hemşirelere göre iyi hemşire algısı, hasta yakınlarının mesleki tutuma etkisi, hastaların mesleki tutuma etkisi, hemşirelerin şiddet algısı, hemşirelerin mesleki yorgunluk algısı ve hemşirelerin zorlu durumlarla başa çıkma stratejileri şeklinde belirlenmiş ve her bir ana temaya ilişkin alt temalar oluşturulmuştur. Sonuç olarak hasta ve hasta yakınlarının yaklaşımlarının hemşirelerin mesleki tutumlarını şekillendirdiği, mesleki tutumlar üzerinde oldukça fazla etkili olduğu görülmüştür. Anahtar Kelimeler : Davranış, Hasta, Hasta yakını, Hemşire, Mesleki Tutum
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to obtain data on how the approaches of patients and their relatives are reflected in nursing practices, how this reflection affects the attitudes of nurses, to suggest solutions, and to contribute to the literature. The study was conducted based on a phenomenology design using qualitative research methods. The research group consisted of 18 nurses working in the pediatric emergency unit of Recep Tayyip Erdoğan University Training and Research Hospital. In the study, the data were collected with an“introductory information form”and a“semi-structured interview form”prepared by the researchers. In the analysis of the data, 8 main themes and 48 sub-themes were determined using the descriptive analysis method. The main themes were determined as nurses' perception of good patients, nurses' perception of good patient relatives, nurses' perception of good nurses according to nurses, the effect of patient relatives on professional attitude, the effect of patients on professional attitude, nurses' perception of violence, nurses' perception of professional fatigue, and nurses' strategies for coping with difficult situations, and sub-themes related to each main theme were created. As a result, it was observed that the approaches of patients and their relatives shape the professional attitudes of nurses and have a great influence on professional attitudes.