Koroner anjiyografi sonrası sırt ağrısı, konfor ve vasküler komplikasyonlar üzerine erken ambulasyon ve pozisyonun etkisi
Effect of early ambulation and positioning on back pain, comfort and vascular complications after coronary angiography
  1. Tez No: 894878
  2. Yazar: SEMİHA ÖZTÜRK AKIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAVUZ ÖZORAN, DOÇ. DR. ZEYNEP TEMİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Koroner Anjiyografi, Ambulasyon, Hasta Pozisyonu, Konfor, Sırt Ağrısı, Hematom, Coronary Angiography, Ambulation, Patient Position, Comfort, Back Pain, Hematoma
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Avrasya Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Yüksek Lisans Tezi ÖZET KORONER ANJİYOGRAFİ SONRASI SIRT AĞRISI, KONFOR VE VASKÜLER KOMPLİKASYONLAR ÜZERİNE ERKEN AMBULASYON VE POZİSYONUN ETKİSİ Semiha ÖZTÜRK AKIN Avrasya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Hemşirelik Anabilim Dalı Danışmanlar: Prof. Dr. Yavuz ÖZORAN Doç. Dr. Zeynep TEMİZ 2024, 47 (Tez Sayfa), 13 (Ek Sayfalar) Bu çalışma, femoral anjiyografi işlemi sonrası yatak istirahati uygulanan hastalara yatak içi pozisyon değişikliğinin ve erken ambulasyonun sırt ağrısı, konfor ve vasküler komplikasyonlara etkisini belirlemek amacıyla yapıldı. Araştırmanın örneklemini 06.03.2023-01.08.2023 tarihleri arasında, Artvin Devlet Hastanesi Koroner Yoğun Bakım Ünitesindeki femoral anjiyografi olan 135 hasta oluşturdu. Verilerin toplanmasında 'Hasta Bilgi Formu', 'Visüel Analog Skalası', İmmobilizasyon Konfor Ölçeği, Kanama ve Hematom Değerlendirme Formu kullanıldı. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler ve karşılaştırma testleri kullanıldı. Kontrol grubunun ikinci, dördüncü ve altıncı saatlerdeki ağrı düzeyi, müdahale gruplarından daha yüksek (2.8±1.9, 4.1±2.1, 6.1±2.5 sırasıyla) olduğu bulundu. Kontrol ve deney gruplarının 0. ve 6. saatlerde konfor düzeyleri gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık (p>0.05) olmadığı bulundu. Gruplar arasında pozisyon değişikliği ve erken ambulasyonun kanama ve hematom varlığını etkilemedi. Koroner anjiyografi sonrası yatak içi pozisyon değişikliğinin ve erken ambulasyonun, hastalarda sırt ağrısını ve vasküler komplikasyonların görülme sıklığını azalttığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Master Thesis ABSTRACT EFFECT OF EARLY AMBULATION AND POSITIONING ON BACK PAIN, COMFORT AND VASCULAR COMPLICATIONS AFTER CORONARY ANGIOGRAPHY Semiha ÖZTÜRK AKIN Avrasya University Health Sciences Institute Nursing Department Supervisor's: Prof. Dr. Yavuz ÖZORAN Assoc. Prof. Dr. Zeynep TEMİZ 2024, 47 (Pages), 13 (Appendix) This study was conducted to determine the effect of in-bed position change and early ambulation on back pain, comfort and vascular complications in patients who were on bed rest after femoral angiography. The sample of the study consisted of 135 patients who underwent femoral angiography in the Coronary Intensive Care Unit of Artvin State Hospital between 06.03.2023 and 01.08.2023. 'Patient Information Form', 'Visual Analogue Scale', Immobilization Comfort Scale, Bleeding and Hematoma Evaluation Form were used to collect data. Descriptive statistics and comparison tests were used to analyze the data. It was found that the pain level of the control group in the second, fourth and sixth hours was higher than the intervention groups (2.8±1.9, 4.1±2.1, 6.1±2.5 respectively). It was found that there was no statistically significant difference (p>0.05) in the comfort levels of the control and experimental groups at the 0th and 6th hours between the groups. Position change and early ambulation did not affect the presence of bleeding and hematoma between the groups. It has been determined that in-bed position change and early ambulation after coronary angiography reduce back pain and the incidence of vascular complications in patients.