Kampüs içi yürüyüş yolları
On campus walking paths
- Tez No: 894891
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALPER SAĞLIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Üniversite Kampüsü, Yürüyüş Yolları, Kampüs İçi Yürüyüş Yolları, Peyzaj Tasarımı, Yapay Zeka, University Campus, Walking Paths, On-Campus Walking Paths, Landscape Design, Artificial Intelligence
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Değişen ve gelişen dünya üzerinde bulunan tüm donanım ve donatılar insanlara hizmet ederek kaliteli bir yaşam sürmemizi sağlamaktadır. Yaşam kalitemizin artması ve hayatın kolaylaşması ile beraber insanların hareket etme oranları düşüş göstermektedir. Hareket etme, enerji harcama gibi etkinliklerde yaşanılan azalma ise insanlarda hem bedensel hem de ruhsal açıdan sorunlara sebep olmaktadır. Hareket etmek, yürümek, koşmak gibi çeşitli eylemler vücutta bulunan sinir ve kas sisteminin tamamını çalıştırmaktadır. Bu sistemlerin aktif ve sağlıklı şekilde çalışmasını, kalmasını sağlayan en önemli eylem ise yürümektir. Masa başı çalışan insanların, saatlerce derste bulunan öğrenciler için yürüme eylemi yaşam kalitesini geliştirme açısından önem taşımaktadır. Yürüyüş yollarında yapılan peyzaj tasarımları, yol güzergahları, kullanılan malzeme ve teknik ekipmanlar/detaylar doğru tercih edildiği sürece kullanıcıya doğa yürüyüşü hissi sağlamaktadır. Bu kapsamda yürüyüş yolları peyzaj tasarımları kullanıcıları yürümeye teşvik edebilecek bir faktördür. Çalışma kapsamında; Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Terzioğlu Kampüsünde doğa yürüyüşünü anımsatacak, sirkülasyonu sağlanmış ve çeşitli parkurlardan oluşan yürüyüş yollarının belirli bölgelerinin mevcut durumları değerlendirilmiştir. Değerlendirme yapılırken yerinde gözlem ve fotoğraflama yapılmıştır. Yapılan incelemeler sonucunda SWOT Analizi ile alanların fırsatları, tehditleri, güçlü ve zayıf yönleri belirlenmiştir. Belirlenen bu bulgular yapay zeka olan Lookx.ai'ye aktarılarak referans görsellerin tasarımları tekrar yapılmıştır. Tasarlanan ve yapılan görsellerden bazıları seçilerek sonuç kısmında mevcut durum ile karşılaştırılarak alanlar için öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In today's rapidly changing and evolving world, all the infrastructure and amenities available serve people, contributing to a higher quality of life. However, as our quality of life improves and daily tasks become more convenient, the amount of physical activity people engage in has significantly decreased. This reduction in physical activities such as movement and energy expenditure leads to both physical and mental health issues. Activities like moving, walking, and running engage the entire nervous and muscular system in the body. Among these, walking is the most crucial activity for ensuring that these systems function actively and healthily. For individuals who work desk jobs or students who spend hours in classes, walking plays a vital role in enhancing the quality of life. When designed correctly, with appropriate route planning, materials, and technical equipment/details, landscape designs for walking paths can give users the feeling of a nature walk. In this context, the landscape design of walking paths can be a motivating factor encouraging people to walk. This study evaluates the current state of certain areas along walking paths composed of various routes designed to evoke a sense of nature walk and circulation within the Terzioğlu Campus of Çanakkale Onsekiz Mart University. Observations and photographs were taken on-site for the evaluation. Following these examinations, a SWOT analysis was conducted to identify the strengths, weaknesses, opportunities, and threats of these areas. The findings were then input into the artificial intelligence platform Lookx.ai to redesign the reference visuals. Some of the designed and created visuals were selected and compared with the current state in the conclusion section, where recommendations were provided for the areas.