Kampüs içi ulaşımda alternatiflerin seçimi: Karabük Üniversitesi örneği
On-campus transportation alternatives selection: The case of Karabuk University
- Tez No: 383930
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. METİN KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ulaşım, İşletme, Transportation, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: On Campus Tranportation, AHP
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 185
Özet
Ulaşımın, tarihten günümüze kadarki süreci incelendiğinde toplumları çevresel, kültürel, politik ve ekonomik olarak etkilediği görülür. Ülkelerin parçası olarak kentlerdeki ulaşımın, kentlerin bir biri ile olan ilişkisini sağlayan ulaşımın koordineli olması beklenmektedir. Kentin alt fonksiyonları olan eğlence mekânları, yaşam alanları, sosyal alanlar, iş yerleri, hastaneler, okullar, kampüsler vb. arasında sorunsuz ulaşım sağlanmalıdır. Ulaşımın sorunsuz olması kentlerin kalkınmasında etkili olmaktadır. Kentlerin kalkınması ise ülke kalkınmasını katkı sağlamaktadır. Sorunsuz sağlanan kentiçi ulaşım bireylerin kaliteli yaşaması açısından da önem taşımaktadır. Bu araştırmadaki amaç kent alt birimi olan üniversite kampüslerindeki ulaşımının incelenmesidir. Diğer amaçlar ise, kullanıcıların demografik özelliklerine göre var olan kampüs ulaşımı algılarını ve kullanılan ulaşım seçeneklerini tercih etme nedenlerini saptamaya çalışmaktır. Ayrıca, gelecekte kurulması muhtemel olan ulaşım seçeneklerinin kullanıcı görüşleri doğrultusunda önem derecelerine göre seçiminin yapılmaya çalışılmasıdır. İlk bölümde ulaşım kavramına genel bir çerçeve çizilmeye çalışılmıştır. Bunun yanı sıra ulaşımın türleri ve araçları incelenmiş ve ulaşım alanındaki gelişmeler açıklanmıştır. İkinci bölümde ise; kent içi ulaşım temel alınarak kampüs içi ulaşım, bu alanda yapılan çalışmalar incelenerek açıklanmaya çalışılmıştır. Uygulama kısmı olan üçüncü bölümde ise, var olan kampus içi ulaşım algılarını ölçmek ve gelecekte kurulacak sistemlerin seçimi için ulaşım alt kriterlerini kıyaslamak amacıyla anket çalışması uygulanmıştır. Anket yöntemi ile veri toplanılan bu bölümde geçerliliği olan 1112 tane anket formu SPSS yazılım programında analiz edilmiştir. İfadelerin güvenilirlik analizleri, frekans dağılımı ve faktörler elde edilmiş, ANOVA ve T-TESTİ analizleri ile farklılıklar tespit edilmiştir. Anahtar Sözcükler : Kampüs İçi Ulaşım, AHP
Özet (Çeviri)
When assessing the period of transportation from the dawn of the time to the present, it can be observed that transportation has an impact on environment, culture, politics and economics. It is expected that transportation, one of the most important factors in connecting continents, countries and cities to each other, must continuously be built. Transportation between the sub- units of the city, such as places of entertainment, living spaces, social domain, workplaces, hospitals, schools and campuses, should smoothly be provided. Not only does a proper transportation system contribute to the progress of both cities and countries, but also it is significant in terms of providing individuals with a quality living. One of the main purposes of the thesis is to evaluate inner campus transportation which is the sub-unit of city transportation. Other purposes are to determine the reasons of the perception of the users in reference to their demographic features on campus transportation and the reasons of their preferences of a particular transportation option. Finally, the selection of alternative transportation that will possibly be used in the future, in accodance with the opinions of users, will be determined. In the first chapter of the thesis, it has been endeavoured to determine the framework of the notion of transportation. In addition to this, the types and means of transportation have been analysed and the development in the field of transportation is explained. In the second chapter, inner campus transportation is explained by examining the studies in this particular field. As for the last chapter, a survey study has been conducted in order to measure inner campus transportation perceptions and in order to compare the sub-criteria of transportation to choose the possible transportation system used in the future. In this regard, 1112 questionnaire forms have been analysed by the software programme of SPSS. Expression analysis of the reliability, frequency distribution and factors are obtained, and differences were identified by ANOVA and T-TEST analysis.