Individual well-being and relationship satisfaction among physically active couples: A thematic analysis
Düzenli egzersiz yapan çiftlerin ilişki doyumlarının ve bireysel iyi oluş hallerinin değerlendirilmesi: Bir tema analizi
- Tez No: 894909
- Danışmanlar: PROF. DR. HALE BOLAK BORATAV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: bireysel iyi olma, ilişki doyumu, fiziksel egzersiz, çift ilişkisi, romantik ilişki, individual well-being, relationship satisfaction, physical exercise, couple relationships, romantic partnership
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 237
Özet
Bu nitel tez, fiziksel aktiviteye önem veren çiftlerin ilişki memnuniyetleri ile, onların bireysel iyi oluş halleri arasındaki ilişkiyi incelemektedir. Çalışma, partnerlerin düzenli fiziksel aktivitelere bireysel olarak veya birlikte katıldıklarında ortaya çıkan diyadik dinamikleri, karşılıklı etkileşimleri ve paylaşılan deneyimleri keşfetmek aracılığı ile, fiziksel aktivite ve romantik ilişkilerin kalitesi arasındaki bağlantıları ortaya çıkartmayı amaçlamaktadır. Türkiye'de yapılmış çalışmalarda, sözü geçen bağlamı kalitatif yöntemlerle incelemiş bir çalışmaya rastlanmamış, literatürdeki bu boşluğu doldurmak gayesi ile mevcut tez çalışması yürütülmüştür. 27 ile 50 yaşları arasındaki en az bir fiziksel olarak aktif partneri olan altı heteroseksüel çift, bu çalışmaya katılmıştır. Katılımcılar ile, egzersiz deneyimleri ve ilişki dinamikleri hakkındaki içgörülerini araştırmak amacı ile, yarı yapılandırılmış derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Görüşme verileri üzerinde kalitatif tematik analiz uygulanmış; bu analiz şu dört ana temayı ortaya koymuştur: a) egzersiz kişinin kendisine yaptığı değerli bir yatırımdır, b) çift ilişkisini iyi çalışan bir işleyişte tutmak, c) ilişkiye dair hissedilen tatminde cinsel yakınlığın rolü, d) kararlılık ve özveri ödüllerini beraberlerinde getirirler. Araştırmanın bulguları, ilgili konular üzerindeki mevcut literatür ışığında tartışılmış, çıkarımlar paylaşılmıştır. Tartışma bölümü, bu çalışmanın sınırlılıklarını ve gelecekte yürütülecek araştırmalar için önerileri içermektedir. Son bölümde ise; bulguların, ilişki danışmanlığı, terapötik müdahaleler, mental sağlık iyileştirmesi ve çiftlerin bireysel ve ilişkisel tatminlerini arttırmaya yönelik müdahalelerin geliştirilmesi bağlamında klinik etkileri tartışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
This qualitative thesis investigates the relationship between individual well-being and relationship satisfaction among couples who prioritize physical activity. The study aims to reveal connections between well-being, physical activity and the quality of romantic relationships by exploring the dyadic processes and shared experiences that unfold when partners engage in regular physical activities. To our knowledge, the mentioned context has not been researched in Turkey through qualitative methods. With the aim of filling this gap in the literature, the present thesis has been conducted. Six heterosexual couples, aged between 27 to 50, with at least one physically active partner participated in the present study. In-depth interviews were conducted to gather insights into their experiences with exercise and the dynamics of their relationships. Thematic analysis applied to interview data revealed four main themes: a) exercise is a worthy investment in one's self, b) keeping the relationship in good working order, c) the role of sexual intimacy on relationship satisfaction, and d) determination and dedication have their rewards. The research findings have been discussed in the context of current relevant literature. The discussion section encompasses the limitations of this study and provides suggestions for future research. In the concluding section, the clinical implications of the findings are discussed in the context of relationship counseling, therapeutic interventions, mental health improvement, and the development of interventions aimed at enhancing both individual and relational satisfaction among couples.