Kliniğimize getirilen brahiosefalik kedi ve köpek ırklarında karşılaşılan oküler problemlerin tanısı
Diagnosis of ocular problems encountered in brachiocephalic cat and dog breeds brought to our clinic
  1. Tez No: 894956
  2. Yazar: EDANUR DEMİRKOLLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DEVA BAŞAK BOZTOK ÖZGERMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Brahiosefalik, kedi, köpek, göz, oküler hastalık Haziran, 2024, 77 sayfa, Brachycephalic, cat, dog, eye, ocular disease June, 2024, 77 pages
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aksaray Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Cerrahi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
YÜKSEK LİSANS TEZİ KLİNİĞİMİZE GETİRİLEN BRAHİOSEFALİK KEDİ VE KÖPEK IRKLARINDA KARŞILAŞILAN OKÜLER PROBLEMLERİN TANISI Edanur DEMİRKOLLU Aksaray Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Veteriner Cerrahisi Anabilim Dalı DANIŞMAN Doç. Dr. Deva Başak BOZTOK ÖZGERMEN ÖZET Brahiosefalik ırklar farklı kafatası şekilleri ve yüz anatomileri sebebiyle çeşitli oküler hastalıklara diğer ırklara nazaran daha yatkındırlar. Bu çalışmada; Aralık 2022- Mayıs 2024 tarihleri arasında Aksaray Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi Cerrahi Kliniği'ne getirilen farklı yaş ve cinsiyette brahiosefalik ırk kedi ve köpeklerde görülen oküler problemlerin tanısının konulması ve prevalansının hesaplanması amaçlanmıştır. Bu çalışmanın materyalini brahiosefalik ırk 30 kedi ve 10 köpek oluşturdu. Tüm olgularda fiziksel muayene, oftalmolojik muayene, Schirmer gözyaşı testi, gözyaşı kırılma zamanı ölçümü ve korneal floresein boyama yapıldı. Köpeklerde en sık karşılaşılan oküler hastalıklar sırasıyla; Keratokonjunktivitis sikka (n=5), korneal ülser (n=5), bakteriyel konjunktivitis (n=3), trikiyazis (n=2), proptozis (n=2), alerjik konjunktivitis (n=1) ve entropiyondu (n=1). Kedilerde en sık karşılaşılan oküler hastalıklar ise sırasıyla; bakteriyel konjunktivitis (n=19), korneal ülser (n=10), korneal sekester (n=8), üveitis (n=5), entropiyon (n=3), alerjik konjunktivitis (n=1), trikiyazis (n=1), distikiyazis (n=1), korneal laserasyon (n=1), glokom (n=1) ve lens luksasyonuydu (n=1). Elde edilen veriler neticesinde köpeklerde yaş ile Schirmer ölçümleri arasında negatif yönlü, orta derecede kuvvetli ve istatistiksel açıdan anlamlı bir ilişki varken, kedilerde bu iki parametre arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Köpeklerde floresein kırılma zamanı ile Schirmer ölçümleri arasında pozitif yönlü oldukça kuvvetli ve istatistiksel açıdan anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Kedilerde bu iki parametre arasındaki ilişki pozitif yönlü, orta düzeyde kuvvetli ve istatistiksel açıdan anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Sonuç olarak brahiosefalik kedi ve köpek ırklarının sahip oldukları anatomik özellikler nedeniyle oküler hastalıklara diğer ırklara nazaran daha fazla yatkın olduğu; bu nedenle periyodik olarak oftalmolojik muayeneye tabii tutulmalarının meydana gelebilecek bir hastalığın erken teşhisi ve etkili sağaltımına katkı sağlayacağı kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
M. Sc. THESIS DIAGNOSIS OF OCULAR PROBLEMS ENCOUNTERED IN BRACHIOCEPHALIC CAT AND DOG BREEDS BROUGHT TO OUR CLINIC Edanur DEMİRKOLLU Aksaray University Graduate School of Health Sciences Department of Veterinary Surgery Supervisor Assoc. Prof. Dr. Deva Başak BOZTOK ÖZGERMEN ABSTRACT Brachycephalic breeds are more prone to various ocular diseases than other breeds due to their different skull shapes and facial anatomy. This study aimed to diagnose and calculate the prevalence of ocular problems seen in brachiocephalic breed cats and dogs of various ages and sexes brought to Aksaray University Veterinary Faculty Animal Hospital Surgery Clinic between December 2022 and May 2024. The material of this study consisted of 30 brachiocephalic cats and 10 dogs. All cases underwent physical examination, ophthalmologic examination, Schirmer tear test, tear breakup time measurement, and corneal fluorescein staining. The most common ocular diseases in dogs were keratoconjunctivitis sicca (n=5), corneal ulcer (n=5), bacterial conjunctivitis (n=3), trichiasis (n=2), proptosis (n=2), allergic conjunctivitis (n=1) and entropion (n=1). The most common ocular diseases in cats were; bacterial conjunctivitis (n=19), corneal ulcer (n=10), corneal sequester (n=8), uveitis (n=5), entropion (n=3), allergic conjunctivitis (n=1), trichiasis (n=1), distichiasis (n=1), corneal laceration (n=1), glaucoma (n=1) and lens luxation (n=1). As a result of the data obtained, there was a negative, moderately strong, and statistically significant relationship between age and Schirmer measurements in dogs. In contrast, no significant relationship was found between these two parameters in cats. A positive, quite strong, statistically significant relationship was found between fluorescein breakup time and Schirmer measurements in dogs. A positive, moderately strong, and statistically significant relationship was found between these two parameters in cats. As a result, it was concluded that brachiocephalic cat and dog breeds are more prone to ocular diseases than other breeds due to their anatomical features; therefore, periodic ophthalmological examinations will contribute to the early diagnosis and effective treatment of any disease that may occur.