İlköğretim 8. sınıf öğrenci ve velilerinin bildirdikleri anksiyete ve obsesif-kompulsif belirtilerinin sınav kaygısını yordaması
Predicting test anxiety based on reported anxiety and obsessive-compulsive symptoms in eighth-grade students and their parents
  1. Tez No: 894990
  2. Yazar: ŞERİFE YENİCEOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: sınav kaygısı, anksiyete bozuklukları, obsesif kompulsif bozukluk, test anxiety, anxiety disorders, obsessive-compulsive disorder
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Ülkemizde öğrenciler liselere hem adrese dayalı hem de merkezi sınav sistemi sonucuna göre yerleşmektedir. Öğrenciler bu nedenle istedikleri dahilinde 8. sınıf sonunda LGS adı verilen sınava katılmaktadır. Bu sınav öğrencilerde kaygı oluşturabilmektedir. Bu nedenle bu araştırmanın amacı öğrencilerin ve ebeveynlerinin öğrenciler ile ilgili bildirdikleri anksiyete bozuklukları ve obsesif kompulsif belirtiler ile sınav kaygısı arasındaki ilişkiyi incelemektir. Bu araştırmanın örneklem grubunu 2023-2024 eğitim öğretim yılında Kocaeli ili Darıca ilçesi 8. sınıfta öğrenim gören 300 öğrenci ve bu öğrencilerin velileri oluşturmaktadır. Araştırmada“Westside Sınav Kaygısı Ölçeği”,“Çocuklarda Ansiyete ve Depresyon Ölçeği-Yenilenmiş”,“Çocuklarda Anksiyete ve Depresyon Ölçeği- Yenilenmiş-Ebeveyn Formu”ve Kişisel Bilgi Formu“ kullanılmıştır. Verilerin analizi ”JAMOVİ 2.2.5" paket programı ile yapılmıştır. Korelasyon analizi sonucuna göre öğrencilerin kendileri ile ilgili bildirdikleri sosyal anksiyete bozukluğu, yaygın anksiyete bozukluğu, panik bozukluk, ayrılık anksiyetesi, obsesif kompulsif bozukluk belirtileri ile sınav kaygısı arasında anlamlı pozitif ilişki bulunmuştur. Regresyon analizi sonucuna göre ise ayrılık anksiyetesi ve obsesif kompulsif belirtiler sınav kaygısını yordamazken yaygın anksiyete bozukluğu, panik bozukluk ve sosyal anksiyete belirtileri sınav kaygısını yordamaktadır. Ebeveynlerden elde edilen velilere göre yapılan korelasyon analizine sonucuna göre anne babaların öğrenciler ile ilgili bildirdikleri sosyal anksiyete bozukluğu, yaygın anksiyete bozukluğu, panik bozukluk, ayrılık anksiyetesi, obsesif kompulsif belirtiler ile sınav kaygısı arasında anlamlı pozitif ilişki mevcuttur. Regresyon analizi sonucunda ise anne babaların öğrenciler ile ilgili bildirdikleri yaygın anksiyete bozukluğu, panik bozukluk, ayrılık anksiyetesi ve obsesif kompulsif belirtilerin sınav kaygısını yordamadığı fakat sosyal anksiyete belirtilerinin sınav kaygısını yordadığı bulunmuştur. Araştırmanın sonucu literatüre göre tartışılmış ve gelecek araştırmalar için önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In our country, students are placed into high schools based on both their residential address and the results of a central examination system. As a result, students participate in an exam called LGS at the end of the eighth grade. This exam can induce anxiety among students. The aim of this research is to examine the relationship between the anxiety disorders and obsessive-compulsive symptoms reported by students and their parents, and the students' test anxiety. The sample group of this research consists of 300 students who study at the eighth-grade of Kocaeli province Darıca district and their parents during the academic year 2023-2024. The“Westside Test Anxiety Scale”,“Revised Children's Anxiety and Depression Scale”,“Revised Children's Anxiety and Depression Scale-Parent Version”, and“Personal Information Form”were used in this research. Data analysis was conducted using the“JAMOVI 2.2.5”software package. According to the correlation analysis, a significant positive relationship was found between test anxiety and the social anxiety disorder, generalized anxiety disorder, panic disorder, separation anxiety, and obsessive-compulsive disorder symptoms reported by students. However, the regression analysis revealed that while generalized anxiety disorder, panic disorder and social anxiety symptoms predict test anxiety, separation anxiety and obsessive-compulsive symptoms do not. A similar pattern was observed in the analysis of parent-reported data; parents' reports of social anxiety disorder, generalized anxiety disorder, panic disorder, separation anxiety, and obsessive-compulsive symptoms were significantly positively correlated with test anxiety. However, only social anxiety symptoms were found to predict test anxiety according to regression analysis. The results of this research have been discussed in light of the literature, and recommendations for future research have been made.