Digital synchronous code-switching patterns of learners in online efl classrooms
Yabancı dil sınıflarında öğrencilerin dijital eşzamanlı dilsel kod değiştirme kalıpları
- Tez No: 895012
- Danışmanlar: PROF. DR. EDA ÜSTÜNEL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: dijital eşzamanlı kod değiştirme, çevrimiçi eşzamanlı etkileşim, İngilizceyi Yabancı Dil Olarak öğrenen Öğrenciler, söz dönüşümlülüğü yönetimi, bağlama özel, Sosyokültürel Teori, etkileşimli görev odaklı etkinlikler, öğretimsel uygulama, digital synchronous code-switching (DSCS), online synchronous interaction (OSI), EFL learners, turn management, context-specific, sociocultural theory, interactive task-oriented activities, pedagogic practice
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 450
Özet
Dilde Kod Değiştirme, İngilizceyi Yabancı Dil ya da İkinci Dil Olarak Öğrenen öğrencilerin dil becerilerini, özellikle de iletişim becerilerini geliştirmek amacıyla uzun süredir öğretimsel bir uygulama olarak kullanılmaktadır. Ancak, Geleneksel Dilbilim ve Toplum Dilbilimsel görüşler tarafından şekillendirilen baskın teori odaklı, eğitmen odaklı ve gözlemsel metodolojiler nedeniyle, Çevrimiçi Eşzamanlı Eğitim bağlamlarındaki rolünün çok yönlü doğası yeterince araştırılmamıştır. Halbuki, Sosyokültürel Teoriye dayalı bir Konuşma Çözümlemesi Yöntem çalışması, İngilizceyi Yabancı Dil Olarak Öğrenen öğrencilerin Çevrimiçi Eşzamanlı Etkileşimlerinde ortaya çıkan Dilde Kod Değiştirme kalıplarına sürekli ve uzun vadeli olarak odaklanarak, ''veri-güdümlü, katılımcı-odaklı, emik bir işlevsellikle doğal gelişen etkileşim verilerini değerlendirme'' (Balaman, 2016) yoluyla bu bağlamların sunduğu olanakları aydınlatma potansiyeline sahiptir. Bu maksatla çalışmamız, İngilizceyi Yabancı Dil Olarak Öğrenen öğrencilerin Dijital Eşzamanlı Kod Değiştirme kalıplarının Çevrimiçi Eşzamanlı Etkileşimsel işlevlerini Konuşma Çözümlemesi Yöntemine dayalı olarak araştırmayı amaçlamaktadır. Katılımcılar, bir devlet üniversitesinde Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Programına devam eden birinci ve ikinci sınıf öğrencileriydi. Etkileşimli görev-temelli etkinlikler içeren bir müfredat etrafında yapılandırılmış olan bu çalışmanın verileri, güz döneminde (14 hafta) Konuşma Becerisi Derslerinden toplanmıştır. Konuşma Becerisi Dersleri Zoom uygulaması aracılığıyla kaydedilmiştir; bu nedenle, veriler çevrimiçi etkileşimlerinin yanı sıra ekrandaki bedenlenmiş davranışlarını da içerir. Dijital Eşzamanlı Kod Değiştirme kalıplarının detaylı ayrıntılarının tanımlanmasını ve yorumlanmasını sağlayan metodolojik çerçeve olarak Konuşma Çözümlemesi Yöntemini kullanıldığı, 18 saatlik Çevrimiçi Eşzamanlı Etkileşimlerden oluşan bir veri tabanı, sözdizimsel ve söz dönüşümsel bir seviyede analiz yapılarak titizlikle incelenmiştir. Bulgular, Dijital Eşzamanlı Kod Değiştirme kalıplarının (1) Konuşma Dönüşümlülüğü Yönetimi ve (2) Bağlama Özgü olarak iki temel etkileşimsel işlevde kullanıldığını göstermiştir. Katılımcılar Dijital Eşzamanlı Kod Değiştirme kalıplarının söz dönüşümlülüğü yönetimindeki işlevlerini (a) sıradaki konuşmacıyı belirlemek, (b) söz hakkı talep etmek, (c) yanıt dönüşümünü vurgulamak, (d) takip eden söz dönüşümünü sormak ve onaylamak, (e) bir sonraki söz dönüşümü için isteksizliğini vurgulamak ve (f) söz dönüşümünü sonlandırmak/sözdizimini kapatmak olarak ortaya koymuşlardır. Bununla birlikte, bulgular katılımcıların (a) teknik, (b) İnternet ve (c) bilgisayar araçlı uygulamanın yetersizlikleriyle başa çıktıkları bağlama özgü Dijital Dilde Kod Değiştirme kalıplarını kullandıklarını göstermiştir. Bu Bağlama Özgü Dijital Eşzamanlı Kod Değiştirme kalıplarının kullanılması, Çevrimiçi Eşzamanlı Etkileşimlerdeki aksaklıkların sıklığını azaltarak, katılımcıların etkileşimsel yeterlilik ve bağlama uyarlanabilirliği konusunda artan yeteneklerinin kanıtı niteliğindedir. Sonuç olarak bu çalışma, Dijital Eşzamanlı Kod Değiştirme kalıplarının Konuşma Becerisi Derslerinin pedagojik odağı ile çevrimiçi eşzamanlılığın zorlukları arasında köprü kurmada oynadığı önemli rolü göstermiş ve böylece Hedef Dilde etkili etkileşimin temelini oluşturan karmaşık ve dinamik etkileşimi vurgulamıştır. Dijital Eşzamanlı Kod Değiştirme kalıpları, integral bir bağlantı olarak hizmet ederek, ayrıca katılımcıların Hedef Dillerindeki bilgiyi işlemledikleri alanlar ile Konuşma Becerisi Derslerinde uygulanan etkileşimli görev odaklı aktivitelerin hedefleri arasındaki boşluğu doldurduğu dijital bir geçiş alanı (Cenoz & Gorter, 2022) yaratarak etkileşimli dil öğrenimini ve Çevrimiçi Eşzamanlı Etkileşimlerde iletişim yeterliliğinin geliştirilmesini kolaylaştırmıştır. Dolayısıyla bu çalışma, Çevrimiçi Eşzamanlı Öğrenme Bağlamlarında daha verimli sosyal etkileşimler ve anlam üretimini teşvik eden Dijital Dilde Kod Değiştirme kalıplarını kullanarak, ortak çalışmalı öğrenme ve yakın uyum alanı desteği yoluyla dil öğrenimini kolaylaştırmada dijital bağlamların dönüştürücü potansiyelini vurgulayarak Sosyokültürel Kuramın ilkeleriyle uyumlu olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Code-switching (henceforth, CS) has long been employed as a pedagogic practice to enhance EFL or ESL learners' language skills, especially communicative competence. However, the multifaceted nature of its role in online synchronous educational contexts remains under-researched, mainly due to the prevailing reliance on theory-driven, instructor-focused, and observational methodologies shaped by traditional linguistics and sociolinguistic views. However, a conversational analytic study based on Sociocultural Theory (henceforth, SCT) has the potential to elucidate the affordances of these contexts through ''data-driven, participant-oriented, emic treatments of naturally occurring interaction data'' (Balaman, 2016) by focusing on EFL learners' emergent use of CS patterns in online synchronous interactions (henceforth, OSIs) on a longitudinal basis. With this design, this study aims to investigate the interactional functions of digital synchronous code-switching (henceforth, DSCS) patterns of learners in online EFL classrooms based on a conversational analytic examination. The participants were first- and second-grade learners attending a state university's Civil Aviation Cabin Services Program (henceforth, CACSP). Structured around a syllabus that includes interactive task-oriented activities, the data for this study were gathered from Speaking Courses (henceforth, SCs) at the CACSP during the fall term (6 weeks). SCs were recorded through the Zoom application; thus, the data includes the participants' OSIs and on-screen embodied behaviors. Using conversation analysis (henceforth CA) as the methodological framework to identify and interpret the nuances of DSCS patterns utilized by the participants, a database comprising 18 hours of OSIs was meticulously examined through sequential and turn-by-turn analyses. The findings showcased that DSCS patterns were utilized in two fundamental interactional functions: (1) turn management and (2) context-specific. The participants unfolded the turn-management functions of DSCS patterns as (a) elucidating the next-turn speaker, (b) asking for the next turn, (c) highlighting the reply turn, (d) asking and confirming the follow-up turn, (e) elaborating the dispreference for the next turn, and (f) ending the turn/closing the sequence. The findings also revealed that the participants employed context-specific DSCS patterns to address (a) technical issues, (b) internet troubles, and (c) shortcomings of the Zoom application. All in all, this study demonstrated that DSCS patterns played a critical role between the pedagogic focus of SCs and the challenges of online synchronicity, highlighting the complex and dynamic interplay that fundamentally underpins effective interaction in the target language (henceforth TL). DSCS patterns, serving as the integral nexus, also facilitated interactive language learning and the optimization of communicative competence in OSIs by creating a digital transitional area (Cenoz & Gorter, 2022), where participants bridge the gap between their epistemological domain in their L2 and the objectives of the interactive task-oriented activities. Furthermore, the deployment of the context-specific DSCS patterns provided convincing evidence of EFL learners' growing interactional competence and context-adaptability by reducing the frequency of disruptions in OSIs. Thus, this study aligns with the principles of SCT by highlighting the transformative potential of digital contexts in facilitating language learning through collaborative learning and scaffolding by leveraging DSCS patterns that foster efficient social interactions and the negotiation of meaning within online learning contexts.