Bilgisayarlı ve bilgisayarsız kodlama eğitimi alan ortaokul öğrencilerinin bilişsel yük, bilgi işlemsel düşünme ve bilgi işlemsel kimlik düzeylerinin incelenmesi
Investigation of the cognitive load, computational thinking and computational identity levels of middle school students taking computer and unplugged coding training
  1. Tez No: 895095
  2. Yazar: KADİR YEĞEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEP TURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: kodlama, bilgi işlemsel düşünme, bilgi işlemsel kimlik, bilişsel yük, bilgisayarsız kodlama, bilgisayarlı kodlama, code.org, scratch, coding, computational thinking, computational identity, cognitive load, unplugged coding, computerized coding, code.org, scratch
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Amaç: Bu araştırmada bilgisayarsız kodlama eğitimi alan öğrenciler ile bilgisayarlı kodlama eğitimi alan öğrenciler arasındaki bilgi işlemsel kimlik düzeyine, bilgi işlemsel düşünme becerisine ve öğrencilerin bilişsel yük düzeylerine etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu değişkenlerin seçilme sebebi, bilgisayarsız ve bilgisayarlı kodlama etkinliklerinin 21. yy. becerileri arasında gösterilen bilgi işlemsel düşünme becerisine, bilişsel yüklerine ve bilgi işlemsel kimliklerine etkilerinin hangi düzeyde olduğuna bakmak ve disiplinler arası alanlarda öğrencilerin bunları ne sıklıkta kullanabildiğini ölçmektir. Yöntem: Bu çalışmada son test şeklinde code.org grubu, bilgisayarsız kodlama grubu ve scratch grubu olmak üzere üç grup bulunmakta, mevcut durumun ne olduğuna bakıldığı bu çalışmada araştırma desenlerinden betimsel araştırma deseni kullanılmıştır. Her üç gruba da ayrı ayrı son test uygulamaları yapıldıktan sonra incelemeler yapılmıştır. Araştırmanın evrenini ortaokulda öğrenim görmekte olan 6. sınıf öğrencileri oluşturmakta, örneklemini ise 2023-2024 eğitim öğretim yılında Muş ilinde bulunan ortaokullarda eğitim görmekte olan toplam 34 ( bilgisayarsız kodlama : 9, code.org : 11, scratch : 14 ) öğrenciden oluşturmaktadır. Araştırma kapsamında Bilgi İşlemsel Düşünme Ölçeği, Bilgi İşlemsel Kimlik Ölçeği ve Bilişsel Yük Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde betimsel istatistik yöntemleri kullanılarak ortalama ve standart sapma değerleri incelenmiştir. Bulgular: Bilgisayarsız kodlama grubu, code.org grubu ve scratch grubu arasında ortalama anlamında bilgi işlemsel kimlik, bilgi işlemsel düşünme ve bilişsel yük ölçekleri sonunda bilgisayarsız kodlama grubunun en yüksek değere sahip olduğu ortaya çıkmıştır. Alt faktörler açısından incelendiğinde bilgisayarsız kodlama grubunda bilgi işlemsel kimlik ölçeğinde programlama bağlantısı, bilgi işlemsel düşünme ölçeğinde işbirlilik, bilişsel yük ölçeğinde ilgili bilişsel yük; code.org grubunda bilgi işlemsel kimlik ölçeğinde programlamaya yakınlık, bilgi işlemsel düşünme ölçeğinde yaratıcılık, bilişsel yük ölçeğinde ilgili bilişsel yük; scratch grubunda ise bilgi işlemsel kimlik ölçeğinde programlama gerçekleştirme, bilgi işlemsel düşünme ölçeğinde işbirlilik, bilişsel yük ölçeğinde ilgili bilişsel yük ortalamaları en yüksek düzeyde bulunmuştur. Sonuçlar: Yapılan çalışmada bilgisayarsız kodlama, code.org ve scratch grupları arasında bilgi işlemsel düşünme, bilgi işlemsel kimlik ve bilişsel yük açısından en yüksek ortalamaya sahip olan grup bilgisayarsız kodlama grubu olmuştur. Kodlama eğitiminde bilgisayarsız kodlama etkinliklerinin bilgisayarlı kodlama etkinliklerine göre bilişsel yüke daha olumlu etkisinin olduğu, bilgi işlemsel kimlik düzeyini belirlemede daha etkili olduğu ve bilgi işlemsel düşünme becerisine daha olumlu etkisinin olduğu görülmüştür. Bilgisayarsız kodlama etkinlikleri yapılan gruplarda aktif katılımın, işbirlilik etkisinin, kullanılan etkinlikler açısından görsel ve işitsel anlamda daha etkin olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to examine the effects of students who received unplugged coding training and students who received computer-aided coding training on the level of computational identity, computational thinking skills, and cognitive load levels of students. The reason for choosing these variables is to look at the level of effects of computer-aided and unplugged coding activities on computational thinking skills, cognitive loads, and computational identities, which are among the 21st century skills, and to measure how often students can use them in interdisciplinary fields. Method: In this study, there are three groups as post-test group, code.org group, unplugged coding group and scratch group, and in this study, which examines the current situation, descriptive research design was used. After applying post-test applications to each of the three groups separately, examinations were made. The universe of the research consists of 6th grade students studying in middle school, and the sample consists of a total of 34 students (unplugged coding: 9, code.org: 11, scratch: 14) studying in middle schools in Muş province in the 2023- 2024 academic year. Within the scope of the research, Computational Thinking Scale, Computational Identity Scale and Cognitive Load Scale were used. In the analysis of the data, mean and standard deviation values were examined using descriptive statistics methods. Findings: Among the unplugged coding group, code.org group and scratch group, the unplugged coding group has the highest value in terms of the mean values of computational identity, computational thinking and cognitive load scales. When examined in terms of subfactors, in the unplugged coding group, the highest level was found for programming connection in the computational identity scale, collaboration in the computational thinking scale, and related cognitive load in the cognitive load scale; in the code.org group, the highest level was found for programming closeness in the computational identity scale, creativity in the computational thinking scale, and related cognitive load in the cognitive load scale; and in the scratch group, the highest level was found for programming realization in the computational identity scale, collaboration in the computational thinking scale, and related cognitive load in the cognitive load scale. Conclusions: In the study, the group with the highest average in terms of computational thinking, computational identity and cognitive load among the unplugged coding, code.org and scratch groups was the unplugged coding group. It was observed that non-computer coding activities in coding education had a more positive effect on cognitive load than computerized coding activities, were more effective in determining the computational identity level and had a more positive effect on computational thinking skills. It can be said that active participation, cooperation effect, and visual and auditory effects were more effective in the groups where noncomputer coding activities were performed.