Ses egzersiz ve etüt kitaplarının içerik açısından incelenmesi
Content analysis of vocal exercises and etude books
- Tez No: 895189
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HARUN KESKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Ses, ses eğitimi, müzik eğitimi, ses egzersizleri, etüt kitapları, Vocal, vocal training, music education, vocal exercises, etude books
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu araştırmada; ses egzersiz ve etüt kitaplarının içeriksel olarak incelenmesi amaçlanmıştır. Ses eğitimi derslerinde yararlanılan egzersiz ve etütlerin, bireylere temel davranışlar olan; doğru nefes alma ve verme, sesini nefes destekli ve kontrollü üreterek kullanma, uygun ve doğru register geçişleri yapma, eserleri doğru seslendirme, entonasyon, artikülasyon, müziksel duyarlılık, teknik ve müzikal bütünlüğe dikkat etme gibi davranışları kazandırdığı bilinmektedir. Say (2002), müzik teorisi eğitiminde solfej etütlerinin, ses eğitiminde şan etütlerinin ve çalgı eğitiminde de önemli yeri olan çalgı etütlerinin; müzikal değerlere ağırlık vererek, tekniği ustalık düzeyinde geliştirmeyi öngören çalışmalar olduğunu ifade etmiş, ayrıca bu etütlerin müzik eğitiminde belirli zorlukları yenmek üzere hazırlanan olgun alıştırma parçaları olduğunu vurgulamıştır. Literatürde yer alan çalışmalara bakıldığında egzersiz ve etüt kitaplarının incelendiği bazı çalışmalara rastlanmıştır. İncelenen çalışmalarda bir kitabın ele alınarak içerik analizinin yapıldığı görülmüş ancak aynı türde birkaç kitabın incelenmediği saptanmıştır. Bu araştırma, ses eğitiminde kullanılan egzersiz ve etüt kitaplarının bir çalışma altında incelenmesi ile ses eğitimcilerinin, öğrencilerin ve araştırmacıların benzer türde kitapları bütünsel olarak görmeleri ve içerikleri ile ilgili bilgi sahibi olmalarını sağlaması bakımından önemli görülmektedir. Bu durumdan hareketle, araştırmaya değer görülen çalışma ses egzersiz ve etüt kitaplarının bütünsel bir yaklaşımla içeriksel olarak incelenmesine yönelik ilk çalışma olması bakımından özgündür. Bu araştırma; ses egzersiz ve etüt kitaplarının içeriksel olarak incelenmesine yönelik nitel araştırma yöntemlerinden doküman incelemesi yöntemi ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evrenini ses egzersiz ve etüt kitapları oluşturmaktadır. Örneklemini ise“Kolay ulaşılabilir örnekleme”kapsamında araştırmacının maddi imkanları dahilinde ulaşabileceği basılı ve dijital ses egzersiz ve etüt kitapları oluşturmuştur. Araştırmada, ses egzersiz ve etüt kitaplarının incelenmesiyle elde edilecek nitel çerçevedeki veriler içerik analizi yöntemi ile çözümlenmiştir. 8 adet ses egzersiz kitabı, 22 adet ses etüt kitabı incelenmiştir. Yapılan içerik analizi sonucunda; ses egzersiz kitaplarının tamamının başlangıç düzeyinde olduğu, 1 kitap alto ses türüne göre, diğer egzersiz kitapları tüm sesler için yazılmıştır. Egzersiz kitaplarında 7 farklı ölçü biriminin kullanıldığı ortaya çıkmıştır. 3 egzersiz kitabında vokal kullanımına rastlanmamıştır. 3 kitapta piyano eşliği kullanılmıyorken diğer tüm kitaplarda piyano eşliği kullanılmıştır. 9 farklı teknik çalışma, 5 farklı süsleme çalışmalarına yer verilmiştir. Müzik dinamikleriyle ilgili 6 farklı çalışma uygulanmıştır. Etütler ise 7 farklı ses türüne göre yazılmıştır. 13 farklı ölçü birimi kullanılmıştır. 23 farklı tonalite kullanılmıştır. Piyano eşliği ve vokal kullanımın olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study; It is aimed to examine the vocal exercise and etude books contextually. The exercises and studies used in vocal training lessons teach individuals basic behaviors; It is known that it provides behaviors such as correct breathing and exhalation, using the vocal by producing breathing supported and controlled, making appropriate and correct register transitions, performing the works correctly, intonation, articulation, musical sensitivity, paying attention to technique and musical integrity. Say (2002), Solfeggio studies in music theory education, singing studies in vocal education and instrument studies have an important place in instrument education; He stated that they are studies that aim to develop the technique at the level of mastery by focusing on musical values, and also emphasized that these etudes are mature exercise pieces prepared to overcome certain difficulties in music education. When the studies in the literature were examined, some studies were found examining exercise and study books. In the studies examined, it was seen that a content analysis was made by considering a book, but it was determined that several books of the same type were not examined. This research is considered important in that it examines the exercise and study books used in vocal education under one study, allowing vocal educators, students and researchers to see similar types of books holistically and to have information about their contents. Based on this situation, the study that is deemed worthy of research is original in that it is the first study to contextually examine vocal exercise and etude books with a holistic approach. This research; The study was carried out using the document analysis method, which is one of the qualitative research methods for the contextual examination of vocal exercise and etude books. The universe of the research consists of vocal exercise and etude books. The sample consisted of printed and digital audio exercise and study books that the researcher could access within the scope of“easily accessible sampling”. In the research, the qualitative data obtained by examining the vocal exercise and etude books were analyzed using the content analysis method. As a result of the content analysis; All vocal exercise books are at beginner level, 1 book is written for alto vocal type, the other exercise books are written for all vocals. It has been revealed that 7 different units of measurement are used in exercise books. The use of vocals was not found in the 3 exercise books. While piano accompaniment is not used in 3 books, piano accompaniment is used in all other books. 9 different technical works and 5 different ornamental works are included. 6 different studies on music dynamics were applied. Etudes were written according to 7 different vocal types. 13 different units of measurement were used. 23 different tonalities were used. It was concluded that there was piano accompaniment and vocal use.