Acil servisten yoğun bakım ünitesine mesai saatlerinde ve mesai dışı saatlerde kabul edilen hastaların, acil serviste kalış sürelerinin yoğun bakım yatış süresine ve mortalite üzerine etkilerinin retrospektif incelenmesi
A retrospective study on the impact of patients admitted to the intensive care unit during and outside of working hours on their length of stay in the emergency department, intensive care unit length of stay, and mortality
- Tez No: 895274
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞİN SELCAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Intensive Care Unit, Mortality, Working Hours
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
AMAÇ: Bu çalışmamızda acil servis ünitesinden YBÜ'ye kabul edilen hastaların, mesai saatleri içinde veya mesai saatleri dışında yoğun bakıma alınmaları ile, acil servis ünitesinde kalış sürelerinin mortalite ve yoğun bakım kalış süresi ile ilişkisi incelendi. GEREÇ VE YÖNTEM: 2021-2023 yılları arasında Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servis Ünitesi'nden Anesteziyoloji ve Reanimasyon Yoğun Bakım Ünitesi'ne kabul edilen 450 hastanın verileri hastane HIS sistemi üzerinden tarandı ve verilerine ulaşılabilen 205 olgu çalışmaya dahil edildi. Hastaların sosyodemografik verileri (yaş, cinsiyet), APACHE II skoru, SAPS II skoru, SOFA skoru, GKS, yoğun bakıma geliş şekli (entübe, ekstübe), tekrarlayan yoğun bakım yatış öyküsü, yoğun bakım yatış endikasyonu, hastaların ek hastalıkları, yoğun bakımdaki özel tedaviler (IMV, NIMV, İNOTROP, CVVHD),yoğun bakım komplikasyonları, yoğun bakım yatış süresi ve sonuç (taburcu, eksitus), verileri analiz edilerek mesai kavramı ve acilde kalış süresinin mortalite ile ilişkisi irdelendi. Hastaların yoğun bakım ünitesine yatış zamanları şu şekilde gruplara ayrıldı: Mesai içi (Grup I); hafta içi (Pazartesi-Cuma) saat 08:00-17:00 olarak belirlenmiş olup, mesai dışı (Grup II); hafta içi 17:00-08:00 saatleri arası, hafta sonları ve tüm milli ve dini bayramlar olarak gruplandırıldı. BULGULAR: Gruplar arasında cinsiyet, yaş, yoğun bakım yatış suresi ve ek hastalığa sahip olma durumu açısından anlamlı fark saptanmamıştır. Mortalite oranı mesai dışı saatlerde kabul edilen hastalarda anlamlı olarak yüksek bulunmuştur. Her iki grupta acil serviste 6 saatten daha çok bekleyerek ve yoğun bakıma alınan olgularda mortalitenin daha yüksek olduğu saptanmıştır. YBÜ yatış tanısı solunum yetmezliği, nörolojik hastalık, sepsis ve post CPR olan hastalardan mesai dışında YBÜ'ye alınanlarda (Grup II), mesai içi olanlara göre mortalite oranları anlamlı olarak yüksek bulunmuştur. Hem 65 yaş altı hem de 65 yaş üstü hastalardan YBÜ'ye mesai dışında alınanlarda mortalitenin aynı yaş grubunda mesai içinde alınlara göre anlamlı olarak yüksek olduğu saptanmıştır. Gruplar arasında skorlama sistemleri karşılaştırıldığında Grup II'deki hastaların APACHE II, SAPS II, SOFA skor düzeylerinin daha yüksek olduğu saptanmış, GKS skor düzeyleri açısından gruplar arasında farklılık saptanmamıştır.Yoğun bakım komplikasyonları görülme sıklığı Grup II'de anlamlı olarak yüksek bulunmuştur.YBÜ'de komplikasyon gelişen hastaların ve YBÜ'de enfeksiyon gelişen hastaların mortalite sıklığı anlamlı şekilde daha yüksek olduğu saptanmıştır. SONUÇ: Mesai dışı saatlerde kabul edilen hastaların APACHE II, SAPS II VE SOFA skor düzeylerinin yüksek oluşu, uzun acil servis kalış süresi olması ve eksitus olan hasta grubunun sepsis ve post CPR gibi mortalite oranı yüksek tanılarla yatışın olması, mesai kavramının mortalite oranı ile ilişkili bir risk faktörü olduğu ve uzun acil servis bekleyiş suresinin mortalite oranlarına etki etki ettiği sonucuna vardık. Anahtar Kelimeler; Yoğun Bakım Ünitesi, Mortalite, Mesai
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to investigate the relationship between the timing of admission to the intensive care unit (ICU) from the emergency department (ED) during working hours versus outside of working hours, and how the duration of stay in the emergency department affects mortality and length of stay in the ICU. Materials and Methods: The data of 450 patients admitted to the Anesthesiology and Reanimation Intensive Care Unit from the Emergency Department of Bağcılar Training and Research Hospital between 2021 and 2023 were retrieved from the hospital HIS system, and 205 cases with accessible data were included in the study. The patients' sociodemographic data (age, gender), APACHE II score, SAPS II score, SOFA score, GCS, mode of admission to the intensive care unit (intubated, extubated), history of recurrent ICU admissions, indication for ICU admission, comorbidities, special treatments in the ICU (IMV, NIMV, inotropes, CVVHD), ICU complications, length of ICU stay, and outcomes (discharge, death) were analyzed to evaluate the relationship between working hours, duration of stay in the emergency department, and mortality. The patients' ICU admission times were categorized as follows: Working hours (Group I), defined as weekdays (Monday-Friday) from 08:00 to 17:00; and outside working hours (Group II), which included weekdays from 17:00 to 08:00, weekends, and all national and religious holidays. Findings: There were no significant differences between the groups in terms of gender, age, length of ICU stay, or the presence of comorbidities. However, the mortality rate was significantly higher in patients admitted outside of working hours. In both groups, patients who waited more than 6 hours in the emergency department before being transferred to the ICU had higher mortality rates. For patients admitted to the ICU with diagnoses of respiratory failure, neurological disease, sepsis, and post-CPR those admitted outside of working hours had significantly higher mortality rates compared to those admitted during working hours. This pattern was observed in both patients under 65 and those over 65, with mortality rates being significantly higher for patients admitted outside of working hours compared to those admitted during working hours within the same age group. When comparing the scoring systems between the groups, patients admitted to the ICU outside of working hours had higher APACHE II, SAPS II, and SOFA scores, whereas no differences were found between the groups in terms of GCS scores. The frequency of ICU complications was significantly higher in Group II, and patients who developed complications or infections in the ICU had significantly higher mortality rates. Conclusion: We concluded that admission outside of working hours is a risk factor associated with higher mortality rates, as indicated by the elevated APACHE II, SAPS II, and SOFA scores in these patients. Additionally, prolonged emergency department stays and the fact that patients who died were admitted with high-mortality diagnoses such as sepsis and post-CPR suggest that both the timing of admission and extended waiting times in the emergency department significantly impact mortality rates.