Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ve yeni soğuk savaş tartışmaları
Russian invasion of Ukraine and the new cold war debates
  1. Tez No: 895276
  2. Yazar: HÜSEYİN TARIK AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. METİN AKSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Soğuk Savaş, Çift Kutuplu Dünya Düzeni, Rusya'nın Ukrayna'yı İşgali, ABD, Rusya, NATO, Cold War, Bipolar World Order, Russian Invasion of Ukraine, USA, Russia, NATO
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Şubat 2022'de Rusya'nın Ukrayna'yı İşgali, Soğuk Savaş'ın bitmesinden itibaren uluslararası konjonktürde var olan belirsizlik sürecinin daha somut bir şekilde hissedilmesine yol açmış ve sistemde sarsıcı bir etki yaratmıştır. Bu süreç, tarihsel rekabet ve gerilim içinde olan Batı ile Rusya arasındaki jeopolitik fay hatlarını belirginleştirip kutuplaşmayı artırarak yeni bir Soğuk Savaş dönemi tartışmalarına zemin hazırladı. Batı tarafından Rusya'ya uygulanan ciddi yaptırımlar ile Ukrayna'ya sağlanan ekonomik ve askeri yardımların yanı sıra, Rusya'nın Çin ile oluşturduğu ittifakı derinleştirmesi, bloklaşma reflekslerini güçlü bir şekilde gözler önüne serdi. Ukrayna meselesi Soğuk Savaş sonrası küresel sistemdeki belirsizliklerin bir sonucu olarak ortaya çıkmış ve aktörlerin bu yüzyılda da süren yayılma ve çevreleme politikalarıyla Yeni Soğuk Savaş tartışmalarını alevlendirmiştir. Bu çalışma, Rusya'nın Ukrayna'yı İşgali'ni Yeni Soğuk Savaş tartışmaları bağlamında tarihsel perspektifle ele alan bir değerlendirme yapmayı amaçlamaktadır. Bu doğrultuda, bu işgalin Soğuk Savaş sonrası dönem içinde yeni küresel sistem arayışları bağlamında yeri incelenmiş, ABD'nin tek kutuplu dünya sistemi hegemonyası ile Rusya ve Çin'in çok kutuplu dünya sistemi inşa etme çabaları beraber değerlendirilmiştir. Çalışmada, Ukrayna Kriziyle alevlenen Yeni Soğuk Savaş tartışmaları, her ne kadar tarafları itibarıyla Soğuk Savaş'ı anımsatsa da, Yeni Soğuk Savaş kavramı bugünün ve geçmişin olayları ile aktörleri bakımından karşılaştırmalı olarak değerlendirilmesi gereken bir fenomen olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu çerçevede, ideolojik bloklaşmaların yerini ekonomik ve politik unsurların aldığı bu dönemde, salt ideoloji ekseninde şekillenen bir kutuplaşma beklemenin bir yanılgı olacağı; tarihsel arka plana dayanan jeopolitik ve ekonomik gerilimlerin, Soğuk Savaş'ı hatırlatan tutum ve politikaları körüklediği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Russian Invasion of Ukraine in February 2022 initiated a process that reshaped world politics and shook the international system. This process has crystallized the geopolitical fault lines and increased polarization between the West and Russia, which have been in historical rivalry and tension, leading to discussions of a new Cold War era. In addition to the severe sanctions imposed on Russia by the West and the economic and military aid provided to Ukraine, Russia's deepening of its alliance with China has strongly demonstrated its bloc reflexes. The Ukraine issue has emerged as a consequence of the uncertainties in the post-Cold War global system and fueled the New Cold War debates with the expansion and containment policies of the actors that have continued in this century. This study aims to make an assessment of Russian Invasion of Ukraine in the context of the New Cold War debates from a historical perspective. Accordingly, the place of this invasion in the context of the search for a new global system in the post-Cold War period is analyzed, and the hegemony of the unipolar world system of the United States and the efforts of Russia and China to build a multipolar world system are evaluated together. It is concluded that it would be an illusion to expect a polarization shaped on the axis of ideology in this period when ideological blocs are replaced by economic and political factors, and that geopolitical and economic tensions based on historical background have fueled attitudes and policies reminiscent of the Cold War.