Birinci sınıf öğretmenlerinin resimli çocuk kitapları ile yaptıkları sesli okumaya yönelik uygulamaları ve görüşleri
First grade teachers' practices and opinions on reading aloud with illustrated children's books
  1. Tez No: 895299
  2. Yazar: AYŞE NUR KOŞUM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SABRİ SİDEKLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: okuma, sesli okuma, ilkokul birinci sınıflarda sesli okuma, reading, reading aloud, reading aloud in first grade primary school
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Temel Eğitim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Araştırma konusu ile ilgili bilimsel çalışmalar incelendiğinde pek çok araştırmada sesli okuma uygulamalarının çocukların dil gelişimi, okuryazarlık becerileri ve okumaya yönelik tutumları üzerinde olumlu etkilerinin olduğu ve dolayısıyla akademik başarıya önemli derecede katkı sağladığı sonucuna ulaşılmıştır. Bu çalışma da ilkokul birinci sınıf öğretmenlerinin sesli okuma sürecine yönelik deneyimlerini ve görüşlerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın amacı doğrultusunda sınıf öğretmenlerin sesli okuma çalışmalarını ne zaman, ne sıklıkla ve nasıl gerçekleştirdikleri, sesli okuma uygulamalarında kullandıkları resimli çocuk kitaplarını seçme nedenleri, okuma esnasındaki duraklama türleri gibi sorulara cevaplar aranmıştır. Araştırma kapsamına 2022-2023 eğitim öğretim yılı Güz ve Bahar döneminde İstanbul'un Küçükçekmece ilçesinde bulunan ilkokullar dahil edilmiştir. Bu nedenle kolay ulaşılabilir örneklem yöntemi tercih edilmiştir. Araştırmaya 42 ilkokulda görev yapan toplam 311 birinci sınıf öğretmeni katılmıştır. Katılımcılara araştırmacı tarafından geliştirilen“Sesli Okuma Uygulamaları Öğretmen Anketi”uygulanmış olup çalışma kesitsel tarama yöntemi ile desenlenmiştir. Toplanan nitel veriler betimsel olarak analiz edilmiştir. Verilen cevaplar doğrultusunda öncelikle kodlar oluşturulmuş, sonrasında bu kodların frekansları hesaplanmış ve yorumlanmıştır. Toplanan nicel veriler için iç-tutarlık Cronbach alfa katsayısı hesaplanmıştır. Son olarak her bir soru veya alt-maddeleri için frekans ve ortalama değer gibi betimsel analizler yapılmıştır. Çalışma kapsamında elde edilen bulgular SPSS programı ile analiz edilip çözümlendikten sonra yorumlanmıştır. Araştırma sonucunda sesli okuma uygulamalarının çocuklara çeşitli yönlerden nasıl etki ettiği ve gerekliliği konusunda sınıf öğretmenlerine farkındalık sağlamak ve de sesli kitap okuma uygulamaları konusunda kendi yeterliliklerini sorgulatarak bilinç kazandırmak hedeflenmiştir. Sonuçlar, bulgular dahilinde tartışılıp uygulama önerileri sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
When the scientific studies related to the research topic are examined, it is concluded that read-aloud practices have positive effects on children's language development, literacy skills and attitudes towards reading and thus contribute significantly to academic achievement. These findings suggest that read-alouds contribute significantly to academic achievement. This study aimed to gain insight into the experiences and opinions of first grade primary school teachers regarding the read-aloud process. In alignment with the objectives of the study, responses were sought to questions pertaining to the frequency, duration, and manner in which classroom teachers engage in read-aloud activities, the rationale behind the selection of picture books utilized in read-aloud practices, and the types of pauses incorporated during reading. The study encompassed primary schools situated within the Küçükmece district of Istanbul during the fall and spring semesters of the 2022-2023 academic year. Consequently, the convenience sampling method was employed. A total of 311 first-grade teachers working in 42 primary schools participated in the study. The participants were administered the“Reading Aloud Practices Teacher Questionnaire,”developed by the researcher, and the study was designed with the cross-sectional survey method. The qualitative data collected were analysed descriptively. In line with the answers given, codes were first created, then the frequencies of these codes were calculated and interpreted. The internal consistency of the quantitative data was assessed using the Cronbach's alpha coefficient. Descriptive analyses, including frequency and mean value calculations, were conducted for each question or sub-item. The findings were analysed using the SPSS program and interpreted. The objective of the research was to enhance the awareness of classroom teachers regarding the impact of read-aloud practices on children and the necessity of such practices. Additionally, the research aimed to encourage teachers to reflect on their competencies in reading aloud practices. The results are presented in the context of the findings, and recommendations for implementation are provided.