Hastane dışı kardiyak arrest olan olgular ile hastane içi acil serviste kardiyak arrest olup kardiyopulmoner resüsitasyon uygulanan nontravmatik hastalarda klinik ve laboratuvar verilerinin mortalite ve sağ kalımın öngörülebilirliğinde kullanımı
Use of clinical and laboratory data in prediction of mortality and survival in cases with out-of-hospital cardiac arrest and non-traumatic patients with cardiac arrest and undergoing cardiopulmonary resuscitation in the in-hospital emergency service
- Tez No: 895397
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEFA YURTBAY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Kardiyopulmoner arrest, Hastane içi Kardiyak arrest, Hastane dışı Kardiyak arrest, Kardiyopulmoner resüsitasyon, Cardiopulmonary arrest, In-hospital Cardiac arrest, Out-of-hospital Cardiac arrest, Cardiopulmonary resuscitation
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
HASTANE DIŞI KARDİYAK ARREST OLAN OLGULAR İLE HASTANE İÇİ ACİL SERVİSTE KARDİYAK ARREST OLUP KARDİYOPULMONER RESÜSİTASYON UYGULANAN NONTRAVMATİK HASTALARDA KLİNİK VE LABORATUVAR VERİLERİNİN MORTALİTE VE SAĞ KALIMIN ÖNGÖRÜLEBİLİRLİĞİNDE KULLANIMI Dr. EMİNE GÖKÇEN ÖZKAYNAR, Acil Tıp Anabilim Dalı, SİVAS, 2024 Kardiyopulmoner arrest (KPA), kalpte elektriksel aktivitenin bozulması ile birlikte kalbin efektif olarak kasılamaması, periferik dolaşım ve serebral kanlanmanın bozulmasına bağlı ani bilinç kaybı ile karakterize bir durumdur. Kardiyopulmoner resüsitasyon (KPR) ise spontan dolaşıma dönüşü amaçlayan çabaların hepsini kapsayan karar ve işlemler olarak tanımlanabilir. Yapılan bu çalışmada hastane dışında kardiyak arrest gelişen hastalar ile hastane içi acil serviste kardiyak arrest gelişen ve kardiyopulmoner resüsitasyon uygulanan hastaların yaş, cinsiyet gibi bilgileri ve başvuru sırasındaki ilk laboratuvar parametreleri incelenerek mortalite ve sağ kalımın öngörülebilirliğinde kullanımının mümkün olup olmayacağını araştırmak, elde edilen veriler ile literatüre ve hastalara yarar sağlamak amaçlanmıştır. Bu çalışma retrospektif olarak 01.01.2018 ile 31.12.2023 tarihleri arasındaki acil serviste kardiyopulmoner resüsitasyon uygulanan ve dahil edilme kriterlerini karşılayan 355 hasta ile gerçekleştirildi. Çalışmaya alınan hastaların yaş, cinsiyet, laboratuvar parametreleri gibi bilgileri daha önceden oluşturulmuş çalışma formuna kaydedildi. Çalışmamıza toplam 355 hasta alındı. Hastane içi kardiyopulmoner arrest olan n=161 hasta bulunmaktadır. Bu hastalardan 82 tanesi erkek (%51), 79 tanesi kadındır (%49). Hastane içi yaş ortalaması yaklaşık 71; erkeklerde 70; kadınlarda ise 72'dir. Hastane içi arrest olan hastalardan 98'inde (%60.8) acil serviste exitus letalis (ex) gerçekleştiği görülürken, 15'i (%9.3) taburcu olmuştur. Hastane dışı arrest olan ise n=194 hasta bulunmaktadır. Bu hastalardan 105 tanesi erkek (%54), 89 tanesi kadındır (%46). Hastane dışı yaş ortalaması yaklaşık 71, erkeklerde 68; kadınlarda ise 75'dir. Hastane dışı kardiyopulmoner arrest olan hastaların ise 172'si (%88.6) acil serviste ex olduğu görülürken, hastane dışı arrest olup acil serviste müdahale edilen hastalardan taburcu olan olmamıştır. Çalışmamız sonucunda hastane içi arrest olan hastaların PLT, nötrofil/lenfosit oranı (NLR), K, Na, Üre, Kreatinin, pH, HCO3, ABE, SBE, Laktat, APTT, PTT ve INR parametreleri ile hastane dışı arrest olan hastaların K, Na, pH ve INR parametrelerinin prognoz ile ilişkili olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
USE OF CLINICAL AND LABORATORY DATA IN PREDICTION OF MORTALITY AND SURVIVAL IN CASES WITH OUT-OF-HOSPITAL CARDIAC ARREST AND NON-TRAUMATIC PATIENTS WITH CARDIAC ARREST AND UNDERGOING CARDIOPULMONARY RESUSCITATION IN THE IN-HOSPITAL EMERGENCY SERVICE Dr. EMİNE GÖKÇEN ÖZKAYNAR, Department of Emergency Medicine, SİVAS, 2024 Cardiopulmonary arrest (CPA) is a condition characterized by the deterioration of electrical activity in the heart, the inability of the heart to contract effectively, and sudden loss of consciousness due to disruption of peripheral circulation and cerebral blood flow. Cardiopulmonary resuscitation (CPR) can be defined as decisions and procedures that include all efforts aimed at returning to spontaneous circulation. In this study, information such as age and gender of patients who developed cardiac arrest outside the hospital and patients who developed cardiac arrest in the in-hospital emergency department and underwent cardiopulmonary resuscitation, and the first laboratory parameters at the time of admission were examined to investigate whether it could be used in the predictability of mortality and survival. It is aimed to benefit the literature and patients. This study was conducted retrospectively with 355 patients who underwent cardiopulmonary resuscitation in the emergency department between 01.01.2018 and 31.12.2023 and met the inclusion criteria. Information such as age, gender, and laboratory parameters of the patients included in the study were recorded in the previously created study form. A total of 355 patients were included in our study. There were n=161 patients with in-hospital cardiopulmonary arrest. Of these patients, 82 were male (51%) and 79 were female (49%). The average in-hospital age is approximately 71; 70 in men; For women it is 72. While 98 (60.8%) of the patients with in-hospital arrest experienced exitus letalis (ex) in the emergency department, 15 (9.3%) were discharged. There are n=194 patients with out-of-hospital arrest. Of these patients, 105 were men (54%) and 89 were women (46%). The average age outside the hospital is approximately 71, 68 for men; For women it is 75. While 172 (88.6%) of the patients with out-of-hospital cardiopulmonary arrest died in the emergency department, none of the patients with out-of-hospital arrest who were treated in the emergency room were discharged. As a result of our study, it was observed that PLT, neutrophil/lymphocyte ratio (NLR), K, Na, Urea, Creatinine, pH, HCO3, ABE, SBE, Lactate, APTT, PTT and INR parameters of patients with in-hospital arrest and K, Na, pH and INR parameters of patients with out-of-hospital arrest were associated with prognosis.