Orta düzey zihinsel yetersizliği olan öğrencilerin aile konulu çizimleri ve aile ilişkilerinin incelenmesi
Examination of family drawings and family relationships of students with moderate mental disability
  1. Tez No: 895403
  2. Yazar: BURAK YÜKSEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYLİN GÜRBÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Zihinsel Yetersizlik, Aile Çizimi, Çocuk Resimleri, Mental Disabilities, Family Drawing, Children Drawings
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Engelli Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Tezin Adı: Orta Düzey Zihinsel Yetersizliği Olan Öğrencilerin Aile Konulu Çizimleri ve Aile İlişkilerinin İncelenmesi Yazar Adı: Burak YÜKSEL ÖZET Bu araştırmada orta düzeyde zihinsel yetersizliği olan öğrencilerin aile ilişkilerini, Aile Çiz Testi ve Çocuk- Anababa İlişki Ölçeği ile incelemek amaçlanmıştır. Araştırmada karma araştırma yöntemlerinden zenginleştirilmiş desen kullanılmıştır. Çalışma grubu ölçüt örnekleme yöntemi kullanılarak belirlenmiştir. Çalışmaya Tokat - Erbaa ilçesinde Erbaa Özel Eğitim Uygulama Okulu'nda eğitim öğretime devam eden 30 öğrenci ve velileri katılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Aile Çiz Testi İnceleme Formu ve Çocuk – Anababa İlişki Ölçeği kullanılmıştır. Aile Çiz Testi 30 öğrenciye bir ay arayla iki defa uygulanmıştır. Çocuk resimlerinde yer alan detaylar incelenip Aile Çiz Testi İnceleme Formu oluşturulmuş ve bu doğrultuda kodlanmıştır. Bu süreç içerisinde çalışmaya katılan öğrencilerin ebeveynleriyle de Çocuk Anababa İlişki Ölçeği uygulanmıştır. Aile Çiz testi İnceleme Formu ve Çocuk anababa ilişki ölçeğinden elde edilen veriler IBM SPSS Statistics 25 paket programı aracılığı ile analiz edilmiştir. Araştırmanın sonucunda orta düzey zihinsel yetersizliği olan öğrencilerin aile konulu çizimlerinde yer alan detaylar ile çocuk anababa ilişki ölçeğinden elde edilen veriler arasında istatistiki bir ilişki olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Name of Thesis: Examination of Family Drawings and Family Relationships of Students with Moderate Mental Disability Prepared by: Burak YÜKSEL ABSTRACT This study aimed to examine the family relationships of students with moderate mental disabilities using the Family Draw Test and the Child-Parent Relationship Scale. In the research, an enriched design from mixed research methods was used. 30 students and their parents who continue their education at Erbaa Special Education Practice School in Tokat - Erbaa district participated in the study. Family Draw Test Examination Form and Child-Parent Relationship Scale were used as data collection tools in the study. The Family Draw Test was administered to 30 students twice, one month apart. The details in the children's drawings were examined and the Family Draw Test Review Form was created and coded accordingly. During this process, the Child Parent Relationship Scale was applied to the parents of the students participating in the study. Data obtained from the Family Draw Test Examination Form and the Child-Parent Relationship Scale were analyzed through the IBM SPSS Statistics 25 package program. As a result of the research, it was determined that there was a statistical relationship between the details in the family-themed drawings of students with moderate mental disabilities and the data obtained from the child-parent relationship scale.