Eğitim örgütlerinde eğitim sürecine ilişkin değişim ihtiyacının nedenlerinin öğretmen görüşlerine göre incelenmesi
Examining the reasons for the need for change related to the educational process in educational organizations according to teachers' opinions
- Tez No: 895575
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ÜSTÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: eğitim örgütü, değişim, değişim ihtiyacı, değişim yönetimi, educational organization, change, need for change, change management
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Amasya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalışmada eğitim örgütlerinde eğitim sürecine ilişkin değişim ihtiyacının nedenlerinin öğretmen görüşlerine göre incelenmesi amaçlanmaktadır. Araştırma nitel araştırma yoluyla olgu bilim deseni temel alınarak yapılmıştır. Araştırma grubu 2023-2024 eğitim –öğretim yılında ilk, orta ve lise dereceli okullarda görev yapmakta olan öğretmenlerdir. Araştırmaya katılan 12 öğretmen amaçlı örneklem yöntemi çerçevesinde benzeşik örneklem tekniği ile belirlenmiştir. Araştırmacı tarafından veri toplama aracı olarak 8 sorudan oluşan görüşme formu kullanılmıştır. Elde edilen verilerin analiz edilmesinde verilerin sistemli bir biçimde sebep-sonuç ilişkileri temel alınarak ortaya konulmasını sağlayan betimsel analiz tekniğinden faydalanılmıştır. Elde dilen veriler satır okuma tekniği kullanılarak çözümlenmiştir. Araştırma bulguları analiz edildiğinde eğitim örgütlerinde değişim ihtiyacının nedenleri olarak teknolojinin hızlı gelişimi, öğrenci ilgi ve beklentilerinin günden güne değişmesi, öğretmenlerin mesleki gelişime olan ihtiyaçlarının artması, öğretim yöntemlerinin teknolojik gelişmeler ve öğrenci beklentileri oranında değişmesi, ders araç-gereçlerinin değişimi ortaya konmuştur. Ayrıca eğitim örgütlerinde değişim konusunda gerekli tedbirlerin ertelenmeden zamanında alınması, okul yönetimlerinin bu ihtiyaç dahilinde planlamalarını yapmaları, risk alarak ve konfor alanlarından uzaklaşarak öğrenme alanına geçen kurumların gelişim sağlamaları gerekliliği tespit edilmiştir. Hizmet içi eğitimlerin öğretmenler ve okul yönetimlerince belirli rutinlerde alınması, güncel gelişmelerden ve yeni dinamiklerden kurumların haberdar edilmesi ve alınan eğitimlerin sonucu olarak üretim sağlanması gerekliliği tespit edilmiştir. Ayrıca kurumların kendi ihtiyaçları dahilinde çözümler ortaya koyması için ekip olarak çalışması ve kurumlarda bulunan stratejik plan ve proje yürütme komisyonlarının aktif hale getirilmesi değişim için ön koşul olarak görülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the reasons for the need for change regarding the educational process in educational organizations according to teachers' opinions. It was conducted through qualitative research based on the phenomenological pattern. The research group is teachers working in primary, secondary and high school schools in the 2023-2024 academic year. The 12 teachers who participated in the research were determined using the affine sampling technique within the framework of the purposeful sampling method. An interview form consisting of 8 questions was used by the researcher as a data collection tool. In analyzing the obtained data, the descriptive analysis technique was used, which allows the data to be systematically presented based on cause-effect relationships. The obtained data were analyzed using the line reading technique. The rapid development of technology, changing student interests and expectations day by day, increasing needs of teachers for professional development, changing teaching methods in proportion to technological developments and student expectations, and change in course equipment are revealed as the reasons for the need for change in educational organizations. In addition, it has been determined that the necessary measures regarding change in educational organizations must be taken in a timely manner without delay, school administrations must make their plans within this need, and institutions that move to the field of learning by taking risks and moving away from their comfort zones must ensure development. It has been determined that in-service training should be received by teachers and school administrations in certain routines, institutions should be informed about current developments and new dynamics, and production should be provided as a result of the training received. Also, institutions working as a team to come up with solutions within their own needs and activating the strategic plan and project execution commissions in institutions are seen as prerequisites for change.