Effect of hydrogels on bean (Phaeolus vulgaris L.) growing under salt stress
Hidrojellerin tuz stresi altında büyüyen fasulye (Phaseolus vulgaris L.) üzerine etkileri
  1. Tez No: 895595
  2. Yazar: KAMRAN ZIKARIA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAYRİYE YILDIZ DAŞGAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Fasulye, Hidrojel, Biochar, Bitki Büyümesi, Stres Azaltıcı, Common Bean, Hydrogel, Biochar, Plant Growth, Stress Mitigation
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Hidrojel polimerler, abiyotik stres koşullarında su ve besin maddesi tutulumunu iyileştirme potansiyeli nedeniyle önemli bir ilgi görmektedir. Benzer şekilde, biyokömür eklenmesi de bu tür stresler altında bitki büyüme ve gelişimini artırabilir. Bu çalışmada, alginat bazlı hidrojel ve meyve kabuklarından türetilmiş biyokömürden oluşan süper emici hidrojeller (SEH) karışımının tuz stresi altındaki fasulye performansı üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Deneme, altı uygulamadan oluşmaktadır: T1 (kontrol), T2 (tuz), T3 (tuz + 0.5 g SEH), T4 (tuz + 1.5 g SEH), T5 (tuz + 2.5 g SEH) ve T6 (tuz + 3.5 g SEH). Tuz stresi, bitki morfolojik özelliklerini (örneğin, bitki boyu, yaprak alanı, kök uzunluğu), fizyolojik özellikleri (örneğin, fotosentez, stomal iletkenlik, yaprak sıcaklığı), besin alımını ve su emilimini olumsuz etkilemiştir. Ayrıca, tuz stresi reaktif oksijen türleri konsantrasyonlarını artırarak lipid peroksidasyonunu ve hücresel hasarı artırmıştır. 0.5 g SEH içeren T3 tedavisi, kök uzunluğunu, kök taze ağırlığını, sürgün taze ağırlığını, yaprak alanını, yaprak sayısını, yaprak su potansiyelini ve stomal iletkenliği iyileştirerek tuz stresinin etkilerini hafifletmiştir. T3 ayrıca su alımını artırmış, membran hasarını azaltmış ve sodyum ve klor alımını düşürmüştür. Bu uygulama, en düşük lipid peroksidasyonu ve en yüksek prolin içeriğini sağlamış ve artan antioksidan enzimatik aktivite ile sonuçlanmıştır. Bu bulgulara dayanarak, 0.5g SEH uygulamasının tuz stresi koşullarında fasulyenin büyüme ve gelişimini iyileştirebileceği sonucuna varılabilir. Artan SAH dozları kökte Na birikmesi yaptığından, tuz zararını azaltıcı etki artan SAH dozlarında görülmemmiş olabilir.
Özet (Çeviri)
Hydrogel polymers have garnered significant interest for their potential to improve water and nutrient retention under abiotic stress conditions. Similarly, the incorporation of biochar can enhance plant growth and development under such stresses. This study investigated the effects of a superabsorbent hydrogel (SAH), composed of alginate-based hydrogel and biochar derived from fruit peels, on common bean performance under salt stress. The experiment involved six treatments: T1 (control), T2 (salt), T3 (salt + 0.5 g SAH), T4 (salt + 1.5 g SAH), T5 (salt + 2.5 g SAH), and T6 (salt + 3.5 g SAH). Salt stress adversely affected plant morphological traits (e.g., plant height, leaf area, root length), physiological traits (e.g., photosynthesis, stomatal conductance, leaf temperature), nutrient uptake, and water absorption. Additionally, salt stress increased reactive oxygen species (ROS) concentrations, leading to enhanced lipid peroxidation and cellular damage. Treatment T3, which included 0.5 g of SAH, mitigated the effects of salt stress by improving root length, root fresh weight, shoot fresh weight, leaf area, number of leaves, leaf water potential, and stomatal conductance. T3 also enhanced water uptake, reduced membrane damage, and decreased sodium and chloride uptake. This treatment resulted in the lowest lipid peroxidation and the highest proline content, along with increased antioxidant enzymatic activity. Based on these findings, it can be concluded that the application of 0.5 g SAH could improve common bean growth and development under salt stress conditions. Since increasing doses of SAH cause Na accumulation in the root, the salt damage-reducing effect may not have been seen with increasing SAH doses.