Jigsaw tekniğine dayalı farklılaştırmanın ilkokul 4. sınıf öğrencilerinin sosyal bilgiler öğretimine etkileri
Effects of differentiation based on jigsaw technique on the teaching of social studies of primary school 4th grade students
  1. Tez No: 895596
  2. Yazar: NURNİSA SİVAS
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NEŞE KUTLU ABU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: ilkokul 4.sınıflar, jigsaw tekniği, Sosyal Bilgiler öğretimi, akademik azim, öz düzenleme
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Amasya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 244
Özet
Bu araştırma; ilkokul 4.sınıf Sosyal Bilgiler dersine ait ünite konularının öğretiminde, işbirlikli öğrenme tekniklerinden Jigsaw tekniği kullanımının öğrencilerin akademik azim ve öz düzenlemelerine etkisini incelemek amacı ile yapılmıştır. Çalışma, nicel ve nitel yöntemlerin birlikte kullanılmasıyla oluşan karma yöntem ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın deseni ise karma model desenlerinden sıralı açıklayıcı desen olarak belirlenmiştir. Araştırmanın nicel boyutunda ön test son test denkleştirilmemiş deney-kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılırken; nitel boyutunda ise durum çalışması deseni kullanılmıştır. Araştırma sekiz haftalık öğretim sürecinde deney grubuna Jigsaw tekniği uygulanırken kontrol grubuna müfredata dayalı öğretim yöntemi uygulanmıştır. Araştırmanın nitel boyutunda ise deney grubu öğrencilerine yarı yapılandırılmış Jigsaw Görüşme Formu uygulanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, 2022-2023 eğitim öğretim yılında Amasya merkez köyünde yer alan Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı iki ilkokulda öğrenim gören 4.sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Bu kapsamda araştırmaya 18 öğrenci deney grubu ve 18 öğrenci kontrol grubu olmak üzere toplamda 36 öğrenci dâhil edilmiştir. Araştırmanın nicel kısmında veri toplama aracı olarak Bozgün (2018) tarafından ilkokul düzeyine uyarlanan Akademik azim ölçeği ve Yılmaz (2021) tarafından ilkokul düzeyinde geliştirilen Öz düzenleme ölçeği kullanılmıştır. Nitel veriler ise; araştırmacı tarafından oluşturulan ve 12 maddeden oluşan Jigsaw görüşme formu ile toplanmıştır. Nicel verilerin analizinde SPSS 27 programı kullanılarak analiz edilmiş, veri analizinde aritmetik ortalama, standart sapma ve frekans analizi gibi betimsel istatistik yöntemleri kullanılmıştır. Ön test ve son test puanlarının deney ve kontrol grubu karşılaştırmaları için bağımsız gruplar (ilişkisiz örneklemler) t-testi kullanılırken, gruplardaki ön test son test puanı karşılaştırmaları için bağımlı gruplar (ilişkili örneklemler) t-testi kullanılmıştır. Nitel verilerin analizinde MAXQDA 2020 paket programından yararlanılarak betimsel karşılaştırmalı ve ilişkisel içerik analizi yapılmıştır. Araştırma sonucunda deney ve kontrol grubu akademik azim ve öz düzenleme ön test puanları kontrol grubu lehine anlamlı düzeyde olduğu görülmüştür. Çalışma sonrası ise deney grubunun akademik azim ve öz düzenleme boyutunda kontrol grubu ile olan fark istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde ortadan kalkmıştır. Öz düzeleme alt boyutu olan yardım aramada ise deney grubu ile kontrol grubu arasında anlamlı bir fark ortaya çıkmıştır. Bu sonucu deney grubundan alınan öğrencilerin belirttiği hoşlanılmayan etkinlik olmaması, çalışmada çok eğlendikleri, derse daha istekli olmaları, iletişim becerilerinin artması gibi görüşler deney grubunda Jigsaw tekniğinin öğrenmede daha etkili olduğunu desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to examine the effect of using Jigsaw technique, one of the cooperative learning techniques, on students' academic perseverance and self-regulation in teaching the unit subjects of the 4th grade social studies course in primary school. The study was carried out with a mixed method consisting of the use of quantitative and qualitative methods together. The research design was determined as sequential explanatory design from mixed model designs. In the quantitative dimension of the study, a quasi-experimental design with pretest-posttest unbalanced experimental-control group was used, while in the qualitative dimension, a case study design was used. In the eight-week teaching process of the research, Jigsaw technique was applied to the experimental group, while the curriculum-based teaching method was applied to the control group. In the qualitative dimension of the research, a semi-structured Jigsaw Interview Form was applied to the experimental group students. The study group of the research consists of 4th grade students studying in two primary schools affiliated to the Ministry of National Education in the central village of Amasya in the 2022-2023 academic year. In this context, a total of 36 students, 18 students in the experimental group and 18 students in the control group, were included in the study. In the quantitative part of the study, the Academic Perseverance Scale adapted to primary school level by Bozgün (2018) and the Self-Regulation Scale developed by Yılmaz (2021) at primary school level were used as data collection tools. Qualitative data were collected with the Jigsaw interview form consisting of 12 items created by the researcher. Quantitative data were analysed using SPSS 27 software, and descriptive statistical methods such as arithmetic mean, standard deviation and frequency analysis were used in data analysis. Independent groups (unrelated samples) t-test was used for the experimental and control group comparisons of pre-test and post-test scores, while dependent groups (related samples) t-test was used for the pre-test post-test score comparisons in the groups. In the analysis of qualitative data, descriptive comparative and relational content analysis was performed using MAXQDA 2020 package programme. As a result of the research, it was seen that the pre-test scores of academic perseverance and self-regulation of the experimental and control groups were at a significant level in favour of the control group. After the study, the difference between the experimental group and the control group in academic perseverance and self-regulation dimension was statistically significant. There was a significant difference between the experimental group and the control group in seeking help, which is a sub-dimension of self-regulation. This result is supported by the opinions of the students from the experimental group, such as the lack of disliked activities, that they had a lot of fun in the study, that they were more willing to learn, that their communication skills increased, and that the Jigsaw technique was more effective in learning in the experimental group.