Hz.Ömer dönemi valileri
The governors of period Hz Omar
- Tez No: 895634
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA AĞIRMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: İslâm tarihi, Hz. Ömer, Vali, Devlet Teşkilatı, Adalet, Hulefâ-yi Râşidîn, Islamic History, Hz. Omar, Governor, State Organization, Justice, Hulefâ-yi Râşidîn
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
İslâm Tarihinde adalet denildiği zaman akla ilk gelen kişi hiç şüphesiz Hz. Ömer'dir. Hz. Ömer, Hz. Peygamber'den (s.a.s.) İslâm'ı en güzel şekilde öğrenerek bir ömür boyu hayatına tatbik etmiştir. Hz. Ömer'in hayatı kendinden sonra dünyaya gelen Müslümanlara her yönüyle örnek teşkil etmektedir. Tezimizin ilk bölümünde Hz. Ömer'in; ailesi başta olmak üzere, İslâm'dan önceki hayatı, Müslüman oluşu, hicreti, halife seçilmesi ve halifelik dönemlerini ele aldık. Bununla birlikte Hz. Peygamber (s.a.s.) ve Hulefâ-yi Râşidîn döneminde İslâm'da devlet teşkilatı, valilik müessesesi ve kurumsallaşma noktasında atılan adımları ele almaya çalıştık. Tezimizin ikinci bölümünde ise Hz. Ömer döneminde görev yapan valilerin hayatlarını ele aldık. Ayrıca ikinci bölümümüzde valilerin görev yaptıkları şehirlerin tarihi serüvenleri hakkında bilgi vermeye çalıştık. Tezimizin ana başlığı olan Hz. Ömer dönemi valilerinin ilk olarak hayatları ele alınmış, akabinde Hz. Ömer tarafından göreve getiriliş süreçleri işlenmeye çalışılmıştır. Valilerin görevleri sırasında halk ile münasebetleri, askeri, ekonomik ve adli olarak yerine getirdikleri görevlere de kısaca değinilmiştir. Valilerin bu görevlerinin yanı sıra Hz. Ömer ile olan münasebetleri de ele alınmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The first person that comes to mind when justice is mentioned in the history of Islam is undoubtedly he is Hz. Omar. Hz. Omar, Mr. He learned Islam from the Prophet (pbuh) in the best way and applied it to his life for a lifetime. Hz. Omar's life set an example for the Muslims who came to the world after him in every way. This example will increase with a better understanding of his life and management approach. We, too, in the first part of our thesis, we discussed Hz. Omar's life, especially his family, his life before Islam, his conversion to Islam, his migration, his election as a caliph and his caliphate. However, He has been tried to deal with the steps taken from the point of state organization, governorship and institutionalization in Islam in the period of the Prophet (pbuh) and Hulefâ-yi Râşidîn. The main title of our thesis, The lives of the governors of the Omar period were first discussed, and then The processes of his appointment by Omar were tried to be processed. The relations of the governors with the public, the military, economic and judicial duties they fulfilled during their duties were also mentioned. In addition to these duties of the governors, His relations with Omar have also been tried to be discussed.