Çocuk hemşirelerinin sarsılmış bebek sendromunu bilme ve bildirme durumları
Pediatric nurses' knowledge and reporting of shaken baby syndrome
- Tez No: 895712
- Danışmanlar: PROF. DR. DİLEK YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Nursing, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: sarsılmış bebek sendromu, çocuk istismar ve ihmali, çocuk hemşiresi, shaken baby syndrome, child abuse and neglect, paediatric nurse
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Gülhane Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
ÖZET IŞIK Feride Özlem, Çocuk Hemşirelerinin Sarsılmış Bebek Sendromunu Bilme ve Bildirme Durumları, Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Gülhane Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Tezli Yüksek Lisans Programı, Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2024. Amaç: Bu araştırma, çocuk hemşirelerinin sarsılmış bebek sendromunu bilme ve bildirme durumlarını değerlendirmek amacıyla kesitsel ve tanımlayıcı bir araştırma olarak yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırma evren ve örneklemini, Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı'na bağlı kamu ve özel hastanelerin çocuk klinik veya çocuk polikliniklerinde görev yapan 304 hemşire oluşturmuştur. Araştırmada Katılımcı Tanıtım Formu ve Çocuk Hemşirelerinin Sarsılmış Bebek Sendromu Bilme ve Bildirme Durumlarını Değerlendirme Anketi veri toplama aracı kullanılmıştır. Araştırma verileri kartopu yöntemiyle Google Forms üzerinden online olarak toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde bağımsız gruplarda kategorik değişkenlerin oranları arasındaki farklar Ki-Kare testi ile analiz edilmiştir. Bulgular: Çocuk hemşirelerinin %39,8'inin SBS'nin tanımını bildiği, %94,4'ü bebeği sarsmanın bebeğe zarar vereceğini, %70,1'i sarsılmış bebek sendromunun ölümle sonuçlanabileceğini bildirmiştir. Çocuk hemşirelerinin eğitim düzeylerine göre sarsılmış bebek sendromu tanımı ve (p=0,047) risk faktörlerini bilme durumları (p=0,006) arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur. Çocuk acil servislerinde ve çocuk yoğun bakım kliniklerinde çalışan hemşireler, Çİİ olguları ile daha sık karşılaştıkları ve olgularda adli vaka kayıtlarını daha sık yaptıklarını (p=0,000) bildirmiştir. Çocuk hemşirelerinin %9,5'i kendini sarsılmış bebek sendromunu tanıma konusunda yeterli gördüğünü ve %94,4'ünün sarsılmış bebek sendromu hakkında daha fazla bilgi edinme gereksinimi duyduğu belirlenmiştir. Sonuç: Çocuk hemşirelerinin SBS'yi tanıma konusunda kendilerini yeterli görmedikleri ve bu konuda daha fazla bilgi edinme istekleri olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT IŞIK Feride Özlem, Pediatric Nurses' Knowledge and Reporting of Shaken Baby Syndrome, Health Sciences University, Gülhane Institute of Health Sciences, Child Health and Diseases Nursing Master's Programme with Thesis, Master Thesis, Ankara, 2024. Objective: This study was conducted as a cross-sectional and descriptive study to evaluate the knowledge and reporting of shaken baby syndrome by paediatric nurses. Materials and Method: The study population and sample consisted of 304 nurses working in paediatric clinics or paediatric outpatient clinics of public and private hospitals affiliated to the Ministry of Health of the Republic of Turkey. In the study, the Participant Introduction Form and the Questionnaire for the Assessment of Pediatric Nurses' Knowledge and Reporting of Shaken Baby Syndrome were used as data collection tools. The research data were collected online via Google Forms using the snowball method. In the evaluation of the data, the differences between the rates of categorical variables in independent groups were analysed by Chi-Square test. Results: It was reported that 39,8% of paediatric nurses knew the definition of SBS, 94,4% reported that shaking the baby would harm the baby and 70,1% reported that shaken baby syndrome could result in death. A statistically significant difference was found between the definition of shaken baby syndrome (p=0.047) and knowledge of risk factors (p=0.006) according to the educational level of paediatric nurses. Nurses working in paediatric emergency departments and paediatric intensive care clinics reported that they encountered child abuse and neglect cases more frequently and made forensic case records more frequently (p=0.000). It was determined that 9,5% of the paediatric nurses considered themselves adequate in recognising shaken baby syndrome and 94.4% of them needed to learn more about shaken baby syndrome. Conclusion: It was concluded that paediatric nurses do not consider themselves adequate in recognising SBS and they have a desire to learn more about it.