İnme sonrası ayak bileği fleksör spastisitesinin tedavisinde adjuvan periferik manyetik stimülasyonun etkisinin klinik ve elektrofizyolojik değerlendirilmesi: Randomize kontrollü bir çalışma
Clinical and electrophysiological evaluation of the effect of adjuvant peripheral magnetic stimulation in the treatment of post-stroke ankle flexor spasticity: A randomized controlled trial
- Tez No: 895716
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞEHİM KUTLAY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: İnme, Spastisite, Repetetif periferal manyetik stimülasyon, H-refleks (Hoffman), Elektromiyografi, Stroke, Spasticity, Repetitive peripheral magnetic stimulation, H-reflex (Hoffman), Electromyography
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Amaç: İnme sonrası gelişen ayak bileği plantar fleksör spastisitesinde rPMS tedavisinin etkisinin klinik ve elektrofizyolojik olarak değerlendirilmesi Gereç ve Yöntem: Bu prospektif çift kör randomize sham kontrollü çalışmaya Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı'nda inme ile takipli ayak bileği plantar fleksörlerinde Modifiye Ashworth Skalasına (MAS) göre 1-3 arasında spastisitesi olan 50 hasta dahil edildi. rPMS tedavi grubunda 25, sham grubunda 25 hasta olacak şekilde randomize edildi. Tüm hastalara konvansiyonel rehabilitasyon programı uygulandı. Buna ek olarak, rPMS grubuna 2 haftada 10 seans rPMS tedavisi, sham grubuna da 2 haftada 10 seans sham rPMS uygulandı. Hastalar tedavi öncesi, 1. seans sonrası, tedavi sonunda ve tedavi bitiminden 2 hafta sonra kontrolde MAS, Modifiye Tardieu Skalası (MTS), Barthel İndeksinin merdiven ve mobilite bölümleri, 6 metre yürüme zamanı (6mYZ) ve elektrofizyolojik olarak H/M oranı ölçümüyle değerlendirildi. Bulgular: Çalışmayı 46 hasta tamamladı. Hiçbir hastada yan etki gözlenmedi. Tedavi grubunda MAS skorlarında azalma (p=0,001), MTS derecesinde azalma (p=0,001), MTS spastisite açısında azalma (p=0,024), MTS R1 açısında artma (p=0,001), MTS R2 açısında artma MTS derecesinde azalma (p=0,044), Barthel indeksi skorunda artma (p=0,001), 6mYZ'de azalma (p=0,008) saptanmıştır. Sham grubunda sadece 6mYZ'de anlamlı olarak azalma tespit edildi (p=0,039). MAS skorlarında tedavi sonunda öncesine göre (p=0,009), MTS spastisite derecesinde tedavi sonu ve kontrolde tedavi öncesine göre (sırayla p=0,009, p=0,009) ve MTS spastisite açısında 1. seans sonunda tedavi öncesine göre rPMS grubunda sham grubuna kıyasla anlamlı olarak daha fazla azalma görülmüştür (p=0,033). MTS R1 ve R2 açılarında, Barthel indeksi skorunda, 6mYZ'de çalışma grupları arasında anlamlı fark bulunmadı (p>0,05). Elektrofizyolojik olarak H/M oranları ölçüm sonuçlarında grup içi veya gruplar arası herhangi bir anlamlı fark saptanmadı (p>0,05). Sonuç: rPMS, yan etkisiz, güvenli, invazif olmayan, kolay uygulanabilir ve tolere edilebilir bir tedavi yöntemidir. İnme sonrası spastisite tedavisinde konvansiyonel rehabilitasyon programına ek olarak kullanılması ilave fayda sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: To evaluate the effect of rPMS treatment clinically and electrophysiologically on post-stroke ankle plantar flexor spasticity Materials and Methods: This prospective, double-blind, randomized, sham-controlled study included 50 patients with ankle plantar flexor spasticity graded 1-3 according to the Modified Ashworth Scale (MAS), who were followed for stroke rehabilitation at the Department of Physical Medicine and Rehabilitation, Faculty of Medicine, Ankara University. The patients were randomized into two groups as 25 in the treatment group and 25 in the sham group. All patients received the conventional rehabilitation program. Additionally, the treatment group received 10 sessions of rPMS treatment over 2 weeks, while the sham group received 10 sessions of sham rPMS over 2 weeks. Patients were evaluated before treatment, after the first session, at the end of treatment, and two weeks after the end of treatment using the MAS, Modified Tardieu Scale (MTS), Barthel Index's stair and mobility sections, 6-meter walk time (6mWT), and electrophysiological H/M ratio measurement. Results: 46 patients completed the study. No side effects were observed in any patient. In the treatment group, reductions were observed in MAS scores (p=0,001), MTS degree (p=0,001), MTS spasticity angle (p=0,024), increases in MTS R1 angle (p=0,001) and MTS R2 angle (p=0,044), Barthel Index scores (p=0,001), and decreases in 6mWT (p=0,008). In the sham group, a statistically significant decrease was detected only in the 6mWT (p=0,039). When measured against pre-treatment measurements, MAS scores at the end of the treatment (p=0,009), MTS spasticity degree at the end of the treatment and follow-up (p=0,009, p=0,009 respectively), and MTS spasticity angle after the first session (p=0,033) showed significantly greater reductions in the treatment group compared to the sham group. No significant differences were found between the two groups in MTS R1 and R2 angles, Barthel Index scores, or 6mWT (p>0,05). No significant differences were found within or between groups in the electrophysiological H/M ratio measurements (p>0,05). Conclusion: rPMS is a safe, non-invasive, easily applicable, and tolerable treatment modality with no side effects. Its use in addition to conventional rehabilitation programs for post-stroke spasticity may provide additional benefits.