Türkiye'de yapılan beyin göçü sonrası çalışan motivasyonu: Nitel bir inceleme
Employee motivation after the brain drain in Turkey: A qualitative analysis
  1. Tez No: 895725
  2. Yazar: SEZEN YAĞOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF BAYKAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Beyin Göçü, Çalışan Motivasyonu, Nitel Araştırma, Beta Migration, Employee Motivation, Qualitative Research
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu araştırmanın amacı, Türkiye'den başka ülkelere göç eden nitelikli bireylerin göç sebeplerini, değişen yaşamlarını, çalışma şartlarını ve motivasyonlarını incelemektir. Literatürde beyin göçü ve çalışan motivasyonlarına dair çalışmalar bulunsa da beyin göçünün çalışan motivasyonuna etkisi üzerine spesifik bir çalışmaya rastlanmamıştır. Nitel bir yöntemle gerçekleştirilen bu araştırmada, Türkiye'den göç etme sebepleri arasında en fazla eğitim faktörü öne çıkarken, yurt dışında çekici gelen faktörler arasında da yine eğitim ilk sırada yer almaktadır. Göç edenlerin gözlemleri, ülke değişikliğinin Türkiye açısından genellikle olumsuz sonuçlar doğurduğunu, özellikle nitelikli iş gücünde azalma ve ekonomik olumsuzluklar yarattığını göstermektedir. Göç edilen ülkelerdeki sosyal imkanlar açısından sağlık hizmetleri ve eğitim kalitesi Türkiye'ye göre daha olumlu bulunmuştur. Yaşam tarzı değişikliklerinde ise daha az trafik, azalan stres ve iş hayatında profesyonelleşme gibi olumlu değişiklikler dikkat çekmektedir. Göç edilen ülkelerde çalışanlara yönelik tutum genel olarak olumlu olarak değerlendirilirken, şirket yönetiminin çalışan motivasyonuna katkısı genellikle çok yüksek olarak belirtilmiştir. Çalışma saatleri ve iş yoğunluğu ise büyük ölçüde olumlu karşılanmıştır. Çalışan motivasyonu açısından, göç edilen ülkelerde motivasyonun Türkiye'ye göre daha iyi olduğu ve çalışanların çalıştıkları yerlere karşı aidiyet duygusunun yüksek olduğu görülmüştür. Sonuç olarak, ülke değişikliğinin hayat memnuniyetine etkisi büyük oranda olumlu olmuştur. Bu bulgular, Türkiye'de kalan nitelikli iş gücünün motivasyonunu artırmak için stratejik öneriler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to examine the reasons for migration, changing lives, working conditions and motivations of qualified individuals who migrate from Turkey to other countries. Although there are studies on brain drain and employee motivation in the literature, no specific study has been found on the effect of brain drain on employee motivation. In this research conducted with a qualitative method, the education factor stands out most among the reasons for migrating from Turkey, while education also ranks first among the attractive factors abroad. Observations of those who migrated show that changing countries generally has negative consequences for Turkey, especially a decrease in the qualified workforce and economic negativities. In terms of social opportunities, the quality of health services and education in the countries of migration were found to be more positive than in Turkey. As for lifestyle changes, positive changes such as less traffic, reduced stress and professionalization in business life are noteworthy. While the attitude towards employees in the countries of migration is generally evaluated as positive, the contribution of company management to employee motivation is generally stated to be very high. Working hours and work intensity were largely received positively. In terms of employee motivation, it has been observed that motivation in the countries of migration is better than in Turkey and employees have a higher sense of belonging to the place where they work. As a result, the effect of country change on life satisfaction was largely positive. These findings provide strategic recommendations to increase the motivation of the qualified workforce remaining in Turkey.