Toplumda 18 yaş üzeri sosyal medya kullanıcısı kadınların kadına şiddet algısının değerlendirilmesi üzerine bir araştırma
The evaluation of the perception of violence against women among female social media users over the age of 18 in society
  1. Tez No: 895742
  2. Yazar: DENİZ KARAKUŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KAAN YILANCIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Şiddet, Kadına Şiddet, Sosyal Medya, Violence, Violence Against Women, Social Media
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Bağımlılık ve Adli Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ceza Adaleti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Şiddet olgusu genel çerçevede değerlendirildiğinde kişinin fiziksel ve psikolojik bütünlüğünü olumsuz etkileyen bir eylemdir. Şiddetin herkese yönelik uygulanan bir eylem olmasıyla birlikte toplumda en çok etkilenen ve zarar gören bireylerin kadınlar ve çocuklar olduğu bilinmektedir. Bunun sebebine daha geniş yelpazede bakıldığında güç unsuru ortaya çıkmaktadır. Bu yalnızca fiziksel güç olarak değil de konumuz dahilindeki kadına şiddet olgusuna bakıldığında geçmişten günümüze kadının her anlamda daha güçsüz ve belli sınırlarda yaşaması öngörülen bireyler olarak sınıflandırılması etkili olmaktadır. Geçmişten itibaren erkeğin kadına şiddeti sorunu araştırılan ve çözümler geliştirilmeye çalışılan bir olgudur ve çözüm olarak cinsiyet fark etmeksizin neler yapılabileceği araştırılmaktadır. Bu toplumsal sorunda erkek bireyin kendi açısından hangi sebeple bu eylemi gerçekleştirdiği kadar kadının kendisine yöneltilen bu eylemi nasıl algıladığı ve ne tepkiler verdiği de çözüme yönelik önem arz etmektedir. Bu çalışmada da kadının her türlü şiddeti nasıl algıladığı ve ne şekilde değerlendirdiği anlamaya çalışılmıştır. Kendisine yönelik fiziksel olmayan şiddeti de kapsayan çalışmada sosyal medya kullanıcısı kadınlarla bir değerlendirme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
When the phenomenon of violence is evaluated in a general context, it is an action that negatively affects the physical and psychological integrity of the person. Although violence is an action against everyone, it is known that the most affected and harmed individuals in society are women and children. When we look at the reason for this from a broader perspective, the element of power emerges. When we look at the phenomenon of violence against women, not just physical power, it is effective to classify women as individuals who are weaker in every sense and expected to live within certain limits from past to present. The problem of men's violence against women has been a phenomenon that has been researched and tried to develop solutions since the past, and what can be done as a solution, regardless of gender, is being investigated. In this social problem, how the woman perceives this action directed at her and how she reacts is as important for the solution as the reason why the man commits this action. In this study, we tried to understand how women perceive and evaluate all kinds of violence. In the study, which also included non-physical violence against themselves, an evaluation was made with women social media users.