İnsansız hava araçları için hücum açısı gösterge tasarımı
Angle of attack indicator design for unmanned aerial vehicles
- Tez No: 895757
- Danışmanlar: PROF. DR. PINAR ÇİVİCİOĞLU BEŞDOK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Havacılık ve Uzay Mühendisliği, Aeronautical Engineering
- Anahtar Kelimeler: İnsansız Hava Aracı (İHA), Hücum Açısı, Hücum Açısı Gösterge Tasarımı, Unmanned Aerial Vehicle (UAV), Angle of Attack, Design of Angle of Attack Indicator
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sivil Havacılık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Yolcu ve savaş uçaklarında kullanılan hücum açısı göstergesi, İnsansız Hava Araçları (İHA'lar)'da fazlaca kullanılmamakta, kullanılan göstergeler de genel olarak yurt dışından temin edilmektedir. Yapılan literatür çalışmasında ülkemizde bu alanda yeteri kadar çalışma olmadığı gözlemlenmiştir. Bu tezde İHA'lar için hücum açısı gösterge tasarımı gerçekleştirilmiştir. Tasarım, verici ve alıcı olmak üzere iki devreden oluşmaktadır. Devreler arası haberleşme NRF24L01 modülü üzerinden kablosuz olarak sağlanmıştır. Verici devresinde MPU6050 kullanılarak ölçümler yapılmış, bu veriler I2C protokolü kullanılarak Arduino Nano ATMEGA328P'ye gönderilmiş ve burada işlenmiştir. İşlenen veriler NRF24L01 üzerinden kablosuz olarak alıcı devresine gönderilmiştir. Alıcı devresine gelen bilgi Arduino Nano ATMEGA328P' de işlenerek I2C protokolü üzerinden Oled ekranına gönderilerek ölçülen açı değerleri okunmuştur. Gerçekleştirilen deneylerde elde edilen sonuçların doğruluğu klasik yöntem olan açı ölçer kullanılarak test edilmiştir. Gerçekleştirilen bu tasarım ile, bu alanda dışa bağımlılığın azaltılması, yurt dışına döviz çıkışına engel olunması, İHA kullanıcı operatörünün işinin kolaylaştırılması ve özellikle İHA'ların inişi ve kalkışı sırasında meydana gelebilecek kaza kırımların önüne geçilmesine katkıda bulunulması hedeflenmektedir.
Özet (Çeviri)
The angle of attack indicator used in passenger and combat aircraft is not widely used in Unmanned Aerial Vehicles (UAVs), and the indicators that are used are generally sourced from abroad. In the literature review conducted, it was observed that there is not enough work in this area in our country. In this thesis, an angle of attack indicator design for UAVs was realized. The design consists of two circuits, a transmitter and a receiver. Communication between the circuits was provided wirelessly via the NRF24L01 module. Measurements were made using the MPU6050 in the transmitter circuit, and these data were sent to the Arduino Nano ATMEGA328P using the I2C protocol and processed there. The processed data were sent wirelessly to the receiver circuit via the NRF24L01. The information received by the receiver circuit was processed in the Arduino Nano ATMEGA328P and sent to the Oled screen via the I2C protocol, where the measured angle values were read. The accuracy of the results obtained in the experiments conducted was tested using the classic method of an angle gauge. With this design, it is aimed to reduce foreign dependency in this field, prevent foreign currency outflow, facilitate the work of UAV operators, and contribute to the prevention of possible accidents during the landing and takeoff of UAVs.