Öğretmen adaylarının öğretmen ve stem özyeterliklerinin incelenmesi ve karşılaştırılması
Examination and comparison of teacher candidates' teacher and stem self-efficacy
- Tez No: 895756
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞAKİR ÖNDER ÖZKURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğretmen adayları, Özyeterlik, STEM, Pre-service teachers, self-efficacy, STEM
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu çalışma ile öğretmen adaylarının öğretmen özyeterlikleri ile STEM uygulamalarına ilişkin özyeterlikleri arasındaki ilişkinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi'nde öğrenim gören 472 öğretmen adayı üzerinde yürütülmüştür. Katılımcılar, fen bilgisi, sosyal bilgiler, türkçe ve sınıf öğretmenliği bölümlerinde 1. 2. 3. ve 4. sınıfta öğrenim görmektedir. Katılımcılar basit seçkisiz örnekleme yöntemi kullanılarak belirlenmiştir. Verilerin toplanmasında“Kişisel Bilgi Formu”,“Öğretmen Özyeterlik Ölçeği”ve“STEM Uygulamaları Öğretmen Özyeterlik Ölçeği”kullanılmıştır. Öğretmen Özyeterlik Ölçeği 3 faktörden oluşmuştur. Ölçeğin Öğrenci Katılımına Yönelik Özyeterlik faktörü için Cronbach's Alpha güvenirlik katsayısı Alpha=,876, Öğretim Stratejilerine Yönelik Özyeterlik faktörü için Cronbach's Alpha güvenirlik katsayısı Alpha=,902 ve Sınıf Yönetimine Yönelik Özyeterlik faktörü için Cronbach's Alpha güvenirlik katsayısı Alpha=,908 olarak bulunmuştur.“STEM Uygulamaları Öğretmen Özyeterlik Ölçeği”Cronbach-Alpha değeri 0.970 olarak bulunmuştur ve ölçek tek boyuttan oluşmuştur. Analizler sonucunda öğretmen adaylarının öğretmen özyeterlikleri ile STEM uygulamalarına ilişkin özyeterlilikleri arasında pozitif yönde orta düzeyde anlamlı bir ilişki ortaya çıkmıştır. Bu sonuçlar öğretmen adaylarının öğretmen özyeterlik inançları ile STEM uygulamaları öğretmen özyeterlikleri arasında güçlü bir ilişki olduğu sonucu elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
With this study, it was aimed to determine the relationship between teacher self-efficacy and self-efficacy related to STEM applications. The research was conducted on 472 teacher candidates studying at Kırşehir Ahi Evran University. The participants are studying in the first, second, third and fourth grades in the departments of science, social studies, Turkish and classroom teaching. Participants were determined using a simple random sampling method. The“Personal Information Form”, the“Teacher Self-Efficacy Scale”and the“STEM Applications Teacher Self-Efficacy Scale”were used in the collection of the data. The Teacher Self-Efficacy Scale was composed of 3 factors. Cronbach's Alpha reliability coefficient Alpha=,876 for the Self-efficacy factor of the scale for Student Participation, Cronbach's Alpha reliability coefficient Alpha=, 902 for the Self-Efficacy factor for Teaching Strategies and Cronbach's Alpha reliability coefficient Alpha=, 908 for the Self-Efficacy factor for Classroom Management were found. The Cronbach Alpha value of the“STEM Applications Teacher Self-Efficacy Scale”was found to be 0.970 and the scale consisted of a single dimension. As a result of the analyses, a Decently significant relationship was revealed between the teacher candidates' teacher self-efficacy and their self-efficacy regarding STEM applications in a positive direction. These results reveal that there is a strong relationship between teacher candidates' teacher self-efficacy beliefs and STEM applications teacher self-efficacy deciencies.