Bir fıkıh usulü terimi olarak beyan
Bayan as a trem of the method of jurisprudence
  1. Tez No: 89576
  2. Yazar: ARİF ATALAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKKI AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Beyân, Hermenötik, Tağyir, Takrir, Tebdil, Tefsir, Zaruret. SO^IANTASYON MERKEZİ, Bayan (explanation), Hermenoutics, Tagyîr (changing), Taqrir (settlement), Tabdîl (alteration), Tafsîr (commentary), Darûra (necessity)
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu çalışma; Kur'an-ı Kerim 'in ve sünnetin ilgi alanına giren müşterek konulardan biridir. Çalışmamın konusu“Beyân İlmi”hakkındadır. Tezimin ismi:“Bir Fıkıh Usulü Terimi Olarak Beyân”dır. Tezim Önsöz, Giriş, Birinci Bölüm, İkinci Bölüm, Üçüncü Bölüm ve Sonuç kısımlarından meydana gelmektedir. Giriş bölümünde Beyân' in sözlük anlamı, ıstılahtaki anlamı ve diğer anlamlarına yer verdim. Daha sonra Belagattaki anlamıyla Fıkıh Usulündeki anlamı arasında bir karşılaştırma yaptım. Sonra da Beyân'ın tarihçesi hakkında bilgi verdim. Birinci Bölümde Beyân ilminin çeşitlerine yer verdim. Daha sonra Beyân'ın tehir edilip edilemeyeceğini, tehir edilmesine cevaz verilen yerleri, tehir edilmesinin mümkün olmadığı yerleri açıkladım. İkinci Bölümde mezheplerden birer fıkıh usulcüsü örnek alarak bazı fıkıh usulcülerinin“Beyân İlmi”ni nasıl incelediklerine yer verdim. Üçüncü Bölümde; Hermenötik ve Beyân' ı karşılaştırdım, aralarındaki Uişki üzerinde durdum. Hermenötik' ten İslâm Fıkhında faydalanılıp faydalanılamayacağı hakkında düşüncelerimi bildirdim. Sonuç bölümünde de tez konusu hakkındaki kendime ait kanaat ve düşüncelerimi“Beyân”ettim.
Özet (Çeviri)
This subject studied by me is one of the common subjects that are included in the concerned area of the Qur'an and Sunna. It is about the“Science of Bayan (explanation) and its title is ”Bayan as a Term of the Method of Jurisprudence“. This thesis consists of a preface, an introduction, theree chapters and a conclusion. In the introduction I have given information about the lexical and terminological meaning and other meanings of ”Bayan“. Then I have made a comparison between the two meanigs of the word, its meanings in Literature and Jurisprudence. Then I have given information about the historical past of ”Bayan". In the first chapter, I have taken up the various forms of the science of Bayan, then I have explained whether Bayan may be delayed or not, and the places where it is possible or impossible to delay it. In the second chapter, I have given information about how some scientists of the method of jurisprudence examined the science of Bayan, giving examples from them. In the third chapter, I have compared hermenoitics with Bayan and concentrated on the relation between them. And I have made my thoughts known about whether we can benef it from Hermenoutics in Jurisprudence. In the conclusion, I have explained my convictions about my thesis.