Genç erkek futbolcularda aşamalı ve aşamasız hacim temelli aşırı yük prensibiyle uygulanan pliometrik antrenmanların fiziksel performansa etkileri
Effects of plyometric trainings applied with the principle of progressive and unprogressive volume-based overload on physical performance on young male football players
- Tez No: 895874
- Danışmanlar: PROF. DR. ERTUĞRUL GELEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Plyometric Training, Progressive and Non-Progressive Loading, Sprinting, Jumping, Endurance, Agility
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu çalışma genç erkek futbolcularda aşamalı ve aşamasız hacim temelli aşırı yük prensibiyle uygulanan pliometrik antrenmanların fiziksel performansına etkisini inceleneceği amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın katılımcı grubu Rize ilinin Pazar ilçesindeki futbol kulübünden ve daha önce veya şu anda düzenli kuvvet veya pliometrik antrenman yapmamış yirmi dört genç (10-11 yaş arası) erkek futbolcu bu çalışma için gönüllü oldu. 24 erkek, kontrol grubu (n= 8, KG), aşamalı pliometrik grup (n= 8, APG) ve aşamasız pliometrik grup (n= 8, ASPG) olmak üzere tesadüfi yönteme göre üç homojen gruba ayrılmıştır. Genel özellikleri ise, (Ortalama ± Standart Sapma), kontrol grubunda yaş: 10.2 ± 0.35 yıl, beden ağırlığı: 31.38 ± 2.61 kg, boy: 138.2 ± 5.20 cm, zirve boy uzaması: 13.93 ± 0.43 yıl,olgunluk yaşı: -3.81 ± 0.34 yıl şeklinde. Aşamalı pliometrik grubunda yaş: 10.25 ± 0.46 yıl, beden ağırlığı: 39.38 ± 2.61 kg, boy: 143.6 ± 2.26 cm, zirve boy uzaması: 13.96 ± 0.39 yıl, olgunluk yaşı:-3.71 ± 0.33 yıl şeklinde. Aşamasız pliometrik grubunda yaş: 10.5 ± 0.53 yıl, beden ağırlığı: 35.37 ± 9.57 kg, boy: 139.0 ± 7.01 cm, zirve boy uzaması: 14.11 ± 0.33 yıl, olgunluk yaşı: -3.61 ± 0.86 yıl şeklinde dağılmıştır. Çalışma toplam 6 haftada gerçekleştirilmiştir. 6 hafta boyunca 24 ayrı egzersiz uygulanmış ve yüklenmenin şiddeti, süresi ve tekrar sayısı gruplara yapılacak olan deneylere göre değişiklik göstermiştir. Aşamalı ve aşamasız gerçekleştirilen pliometrik antrenmanların etkilerinin belirlenmesi için ön ve son testler gerçekleştirilmiştir. Bu testler 3 günde gerçekleştirilmiştir. Birinci gün; dikey sıçrama testi, ileriye sıçrama testi ve 20 cm drop sıçrama testi, İkinci gün; ayrı ayrı olarak 5,10,15 ve 20 metre sürat testi ve üçüncü gün yön değiştirme testi ve yo-yo dayanıklılık testi gerçekleştirilmiştir. Dayanıklılık testi haricindeki tüm testler 3 kez tekrarlanmış ve analiz için en iyi değer kullanılmıştır. Tüm İstatistiksel analizler, anlamlılık seviyesi p < 0.05 olarak ayarlanarak IBM SPSS Statistics 22.0 (SPSS, Inc., Chicago, IL) kullanılarak yapıldı.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to examine the physical performance of plyometric training applied with training and non-exceedable volumetric overload section in young male football players. The study's fellow group consisted of twenty-four young (10-11 years old) male football players from the football club in Pazar district of Rize province, who had not previously or currently engaged in regular strength or plyometric training, and volunteered for this study. 24 men are divided into three homogeneous groups according to the random method: control group (n = 8, CG), plyometric group (n = 8, APG) and progressive plyometric group (n = 8, ASPG). General characteristics are (Mean ± Standard Deviation), control group age: 10.2 ± 0.35 years, body weight: 31.38 ± 2.61 kg, boy: 138.2 ± 5.20 cm, peak height growth: 13.93 ± 0.43 years, maturity age: -3.81. It was ± 0.34 years. In the progressive plyometric group, age: 10.25 ± 0.46 years, body weight: 39.38 ± 2.61 kg, boy: 143.6 ± 2.26 cm, peak height development: 13.96 ± 0.39 years, maturity age: -3.71 ± 0.33 years. In the non-phased plyometric group, age was distributed as: 10.5 ± 0.53 years, body weight: 35.37 ± 9.57 kg, boy: 139.0 ± 7.01 cm, peak height development: 14.11 ± 0.33 years, maturity age: -3.61 ± 0.86 years. The study was carried out in a total of 6 weeks. 24 different exercises were applied for 6 weeks, and the intensity, duration and number of repetitions of the load varied according to the experiments to be performed on the groups. Pre- and post-tests were carried out to determine the effects of plyometric training performed with and without phases. These tests were carried out over 3 days. First day; vertical jump test, forward jump test and 20 cm drop jump test, Second day; Separately, 5, 10, 15 and 20 meter speed tests, and on the third day, direction change test and yo-yo endurance test were performed. All tests except the endurance test were repeated 3 times and the best value was used for analysis. As a result, of the studies carried out by the football players for 6 weeks, a significant difference (p < 0.05) was found in the dominant leg forward jump, non-dominant leg forward jump, drop jump tests in the progressive plyometric training group compared to the non-phased plyometric group and the control group. Although there was an increase in the data in the double leg forward jump, 5, 10, 15, 20 meter sprint, Illinois test and yo-yo R1 intermittent test, there was no significant difference at the level of (p < 0.05) between the phased plyometric group and the non-phased plyometric group and the control group.